Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:11Сряда

  21 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  БСП-Бургас връзва с декларации за лоялност кандидатите си за местните избори

  02-07-2019 0 507

  Снимка: faragency.bg

  Еднократни помощи за новородени от 1000 лева и бебешки кутии предлага левицата

   

  Георги РУСИНОВ

   

  БСП-Бургас ще иска подписани декларации за лоялност от кандидатите си за местните избори наесен. В това число влизат партийните кандидатури, гражданската квота и дори кандидатът за кмет. По думите на общинският лидер Живко Господинов стана ясно, че бургаските леви са си взели поука от предната им гражданска квота и по-скоро от скандалите около Бенчо Бенчев. На пресконференция, в която представиха визията си за Бургас в социалната политика, БСП-Бургас припомниха, че на 20 юли ще обявят кандидата си за кмет и ще представят листата за местните избори.

  Живко Господинов, депутатът Николай Тишев и членът на ИБ на ОбС на БСП-Бургас Христо Панайотов представиха пред медиите вижданията на структурата за социалната политика на Бургас.

  Николай Тишев започна с думите, че преди всичко е важно Бургас да запази младите хора. Тревожно според него били данните на НСИ, че населението на морския град намалява. Панайотов добави, че в периода 2011-2018-а то е намаляло с близо 4 хиляди души. През 2011-а е било 212 032 души, а през 2018-а 208 915.

  Именно за това първата от мерките им в социалната визия е насочена към младите родители. БСП-Бургас смята, че таксите за детските градини трябва да се намалят на 25 лева на месец. Той даде за пример, че и много по-малки и бедни общини от Бургас имат по-ниски такси, като някои са дори безплатни.

  Депутатът обясни, че една еднократна помощ от 1000 лева при новородено ще се окаже добър стимул за младите хора. Към това от БСП-Бургас предлагат нещо иновативно – всяко семейство с новородено да получава бебешка кутия. В нея ще има всичко необходимо на едно семейство за първата година живот на бебето – памперси, масла, играчки и други. Христо Панайотов уточни, че няма да има адаптирано мляко тъй като смятат, че кърменето е много важно в първата година на детето. Повечето от продуктите ще бъдат бургаско производство, добави той. При семейства с близнаци ще се дават три кутии, тъй като отглеждането на две деца едновременно е по-тежко.

  Според Панайотов предложенията им за новородените няма по никакъв начин да натоварят бюджета. Той сметна, че след като през изминалата 2018-а в Бургас са родени само 1800 деца, то предложенията им биха коствали около 3 милиона лева на бюджета на общината. Тишев добави, че това не трябва да представлява проблем за богата община като Бургас.

  Друга мярка отново насочена към младите е намаляването на някои от местните данъци, като БСП-Бургас даде за пример този за сграда. Условието е семействата да са работещи и осигурени и да имат деца до 18 години. Пенсионерите също не бяха подминати като за тези над 70 години бургаските леви ще искат по-евтини карти за градския транспорт.

  Задължителни и платени стажове за студентите да има в общинските предприятия и администрация ще е друга от целите на БСП-Бургас. Николай Тишев обясни, че едно от най-трудните неща за младите специалисти е, че навсякъде им искат стаж, за да започнат работа, а те няма къде да го придобият.

  „Такива мерки в бюджета на общината няма. Надяваме се, че идва времето, в което поне някои от тях ще се въведат“, заяви депутатът.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76137
  gbp Британска лира GBP 2.13647
  chf Швейцарски франк CHF 1.79846
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.