Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:04Неделя

  17 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  БСП-Бургас връзва с декларации за лоялност кандидатите си за местните избори

  02-07-2019 0 626

  Снимка: faragency.bg

  Еднократни помощи за новородени от 1000 лева и бебешки кутии предлага левицата

   

  Георги РУСИНОВ

   

  БСП-Бургас ще иска подписани декларации за лоялност от кандидатите си за местните избори наесен. В това число влизат партийните кандидатури, гражданската квота и дори кандидатът за кмет. По думите на общинският лидер Живко Господинов стана ясно, че бургаските леви са си взели поука от предната им гражданска квота и по-скоро от скандалите около Бенчо Бенчев. На пресконференция, в която представиха визията си за Бургас в социалната политика, БСП-Бургас припомниха, че на 20 юли ще обявят кандидата си за кмет и ще представят листата за местните избори.

  Живко Господинов, депутатът Николай Тишев и членът на ИБ на ОбС на БСП-Бургас Христо Панайотов представиха пред медиите вижданията на структурата за социалната политика на Бургас.

  Николай Тишев започна с думите, че преди всичко е важно Бургас да запази младите хора. Тревожно според него били данните на НСИ, че населението на морския град намалява. Панайотов добави, че в периода 2011-2018-а то е намаляло с близо 4 хиляди души. През 2011-а е било 212 032 души, а през 2018-а 208 915.

  Именно за това първата от мерките им в социалната визия е насочена към младите родители. БСП-Бургас смята, че таксите за детските градини трябва да се намалят на 25 лева на месец. Той даде за пример, че и много по-малки и бедни общини от Бургас имат по-ниски такси, като някои са дори безплатни.

  Депутатът обясни, че една еднократна помощ от 1000 лева при новородено ще се окаже добър стимул за младите хора. Към това от БСП-Бургас предлагат нещо иновативно – всяко семейство с новородено да получава бебешка кутия. В нея ще има всичко необходимо на едно семейство за първата година живот на бебето – памперси, масла, играчки и други. Христо Панайотов уточни, че няма да има адаптирано мляко тъй като смятат, че кърменето е много важно в първата година на детето. Повечето от продуктите ще бъдат бургаско производство, добави той. При семейства с близнаци ще се дават три кутии, тъй като отглеждането на две деца едновременно е по-тежко.

  Според Панайотов предложенията им за новородените няма по никакъв начин да натоварят бюджета. Той сметна, че след като през изминалата 2018-а в Бургас са родени само 1800 деца, то предложенията им биха коствали около 3 милиона лева на бюджета на общината. Тишев добави, че това не трябва да представлява проблем за богата община като Бургас.

  Друга мярка отново насочена към младите е намаляването на някои от местните данъци, като БСП-Бургас даде за пример този за сграда. Условието е семействата да са работещи и осигурени и да имат деца до 18 години. Пенсионерите също не бяха подминати като за тези над 70 години бургаските леви ще искат по-евтини карти за градския транспорт.

  Задължителни и платени стажове за студентите да има в общинските предприятия и администрация ще е друга от целите на БСП-Бургас. Николай Тишев обясни, че едно от най-трудните неща за младите специалисти е, че навсякъде им искат стаж, за да започнат работа, а те няма къде да го придобият.

  „Такива мерки в бюджета на общината няма. Надяваме се, че идва времето, в което поне някои от тях ще се въведат“, заяви депутатът.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.