Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:04Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургас чества 145 години от рождението на Георги Шагунов

  12-03-2018 0 1057

  Снимка:

  На паметната плоча на къщата, където в продължение на 50 години е живял Шагунов, общественици, представители на Община-Бургас, Държавен архив, Регионална библиотека „П.К.Яворов”, Обреден комплекс, Дружество на ловците и риболовците „Лебед”, Сдружение „Общество за духовни изяви” и други ще положат цветя. Поканени са всички медии и граждани на поклонението - ул. „Филип Кутев” 2А в 12 часа на 15 март /четвъртък/. Тази година се навършват 145 години от рождението и 70 години от смъртта на композитора Георги Шагунов, създал близо 2 000 музикални произведения за възхвала на България и справедливо наричан Баща на музиката в Бургас.

  Къщата на Георги Шагунов е в много тежко състояние.  На 25 април 2017 година Общинският съвет на Бургас взема решение и възложи на „Общински имоти“ със собствени сили и средства от собствения си бюджет да извърши спешен ремонт на покрива на сграда. Това все още не е направено, но очакванията са да бъде осъществен проект за цялостно възстановяване на сградата, която Министерски съвет предостави на общината за Къща на музиката.

  В чест на годишнината от рождението на Шагунов членовете на дружество „Лебед” и на Сдружение „Общество за духовни изяви” имат идея да възстановят Марш на ловците - шествие от началото до средата на миналия век, провеждано в Бургас на Гергьовден по идея на Георги Шагунов.

  Тогава ловците и риболовците ще дефилират по централните улици на града с 34 знамена на ловни дружини, облечени в подходящо ловджийско облекло, придружавани от ловджийските си кучета и пеейки Химна на ловците и марша „Един завет”– написани и композирани от Шагунов. Самият той е бил член, а след това почетен председател на дружеството, което пък тази година отбелязва 120 години от създаването си.

  Предвид годишнината от рождението на Георги Шагунов в шествието могат да се включат и бургаските колоездачи, на чието дружество композиторът също е бил член и дори е написал Химн на бургаските колоездачи, както и духови музики и граждани

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder