Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:24Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургас чества 145 години от рождението на Георги Шагунов

  12-03-2018 0 745

  Снимка:

  На паметната плоча на къщата, където в продължение на 50 години е живял Шагунов, общественици, представители на Община-Бургас, Държавен архив, Регионална библиотека „П.К.Яворов”, Обреден комплекс, Дружество на ловците и риболовците „Лебед”, Сдружение „Общество за духовни изяви” и други ще положат цветя. Поканени са всички медии и граждани на поклонението - ул. „Филип Кутев” 2А в 12 часа на 15 март /четвъртък/. Тази година се навършват 145 години от рождението и 70 години от смъртта на композитора Георги Шагунов, създал близо 2 000 музикални произведения за възхвала на България и справедливо наричан Баща на музиката в Бургас.

  Къщата на Георги Шагунов е в много тежко състояние.  На 25 април 2017 година Общинският съвет на Бургас взема решение и възложи на „Общински имоти“ със собствени сили и средства от собствения си бюджет да извърши спешен ремонт на покрива на сграда. Това все още не е направено, но очакванията са да бъде осъществен проект за цялостно възстановяване на сградата, която Министерски съвет предостави на общината за Къща на музиката.

  В чест на годишнината от рождението на Шагунов членовете на дружество „Лебед” и на Сдружение „Общество за духовни изяви” имат идея да възстановят Марш на ловците - шествие от началото до средата на миналия век, провеждано в Бургас на Гергьовден по идея на Георги Шагунов.

  Тогава ловците и риболовците ще дефилират по централните улици на града с 34 знамена на ловни дружини, облечени в подходящо ловджийско облекло, придружавани от ловджийските си кучета и пеейки Химна на ловците и марша „Един завет”– написани и композирани от Шагунов. Самият той е бил член, а след това почетен председател на дружеството, което пък тази година отбелязва 120 години от създаването си.

  Предвид годишнината от рождението на Георги Шагунов в шествието могат да се включат и бургаските колоездачи, на чието дружество композиторът също е бил член и дори е написал Химн на бургаските колоездачи, както и духови музики и граждани

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.