Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:49Неделя

  18 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургас ще се рекламира чрез цар Теодор Светослав

  13-05-2019 0 1007

  Снимка:

  Ще раздаваме баджове, брошури и магнити с лика му

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Общинските съветници от ГЕРБ Георги Дракалиев, Калояна Живкова и Димитър Людиев обърнаха поглед към Средновековието и по-специално към единствената засвидетелствена битка водена от български владетел на територията на общината. Става въпрос за битката при река Скафида през 1304-а, спечелена от цар Теодор Светослав. Във връзка с навършване на 715-а години от славната победа над византийските войски на император Михаил IX, те предлагат тя да се популяризира от общинската администрация.

  За целта те искат от двете страни на пътя за Созопол, на подходящо разстояние преди паркинга на местността „Пода“, да бъдат поставени указателни знаци, а на самото място да се направи информационна табела с описание на събитията от 1304-а.

  Заради годишнината общинските съветници предлагат и да се направи рекламна кампания в официалния сайт на общината и чрез други подходящи мероприятия.

  В докладната записка общинските съветници посочват, че в рекламните материали и сувенири – брошури, магнити, торбички, джем кейсове и други, които се изработват и разпространяват от Туристическия информационен център и официални лица при различни събития и срещи, да се включат и изображения на средновековна кула и на монета, сечена от цар Теодор Светослав.

  Средствата за всичко това да бъдат взети от културния бюджет на Община Бургас за 2019-а.

  „Това сражение е единствената засвидетелствена средновековна битка, водена от български владетел на територията на общината, при това на границата на самото землище на днешния Бургас. През 2016-а за нейното увековечаване Общински съвет – Бургас взе решение да се изгради монумент в средновековен стил. Трябваше да има и паметник на цар Теодор Светослав на височината на паркинга на „Пода“, в близост до основите на средновековната кула. Изпълнението на това решение се бави, тъй като избраното място попада в държавен имот. В това време общината може да предприеме горепосочените действия за подчертаване на древното ни минало“, посочват съветниците.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.14848
  chf Швейцарски франк CHF 1.80194
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.