Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:54Понеделник

  15 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 19° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургас видя “Възвишение” преди всички останали

  05-11-2017 0 1057

  Снимка: фейсбук"Възвишение"

  Този филм си заслужава, категорични бяха в оценката си зрителите

  Весела ГОРАНОВА

  Нов исторически БГ-филм, ново поколение млади актьори и интересен прочит на една част от историята ни. Този български филм наистина трябва да се види, защото е първият след „Мера според мера”, „Време разделно” и „Козият рог”, който се занимава с историческа тематика и първият, който дава прочит на книгата на Милен Русков и на онази част от българската история, свързана с обира в Арабаконашкия проход.

  На предпремиерата в Бургас имаше много публика, усмивки, сълзи, автографи и монети от обира  в Арабаконак,  с чиито копия си тръгнаха фенове на филма.

  „Аз съм привърженик на киното, което среща хората в екрана, а не това, което посрещат част от колегите ми. Киното има магия да предава емоции и съм убеден, че ако се натрупат повече заглавия, които успешно достигнат до зрителите и ги развълнуват, тогава и хората, от които зависят парите, ще разберат, че има смисъл от това. Всичко тръгва от хората на киното”, каза пред бургаски журналисти режисьорът Виктор Божинов. Историята от книгата го развълнува, открива в нея много от себе си, от собствените си размишления какво се случва в страната ни, а и не само. „Историята звучи съвременно, защото проблемите в нея са абсолютно реални и днес. Не на последно място „Възвишение“ бе и изключително предизвикателство за мен. Смятам, че човек трябва да си поставя високи цели и препятствия, които да се бори да прескочи”, казва още Божинов.

  Във филма всички актьори играят като един, те не рецитират репликите си. „Когато един текст е верен и в него има истини, когато актьорите го усетят, това е изключително добре. Ако един текст е написан прекалено тезисно или неговоримо, тогава той няма как да легне в устата на актьора, колкото и да се старае.

  Актьорите наистина усещат липсата на вярност към героите им, тогава те прибягват до театрални рефлекси. С тези актьори от „Възвишение“ съм работил и преди. Винаги когато съм подхождал към избор на кастинг съм се интересувал от общия ансамбъл, а не от това просто да събера интересни лица, които да подхождат на ролята. Всеки един актьор е различна струна, по която трябва да прекараш добре ръката си, за да могат те да зазвучат правилно като акорд. Това е тайната ми, която е трупана с опита ми през годините. Има и малко лична интуиция.

  Важното е, че актьорите застанаха зад идеята за този филм. Целият процес бе построен, така че на тях да им е удобно. Филмът е сниман хронологично, от началото към края и актьорите почувстваха как се движат героите и да преживеят отделни етапи, натрупвайки ги един зад друг”, разказва още Божинов.

  Три години отнема като проект новият български филм, а снимките са около 11 месеца, сниман е на реални места в страната.

  Двама от основните актьори Алек Алексиев и Стоян Дойчев, изиграли съответно ролите на Гичо и Асенчо казват, че  героите от „Възвишение”  съществуват и днес. „Дори съм сигурен, че тях ги има. Това е и една от причините този филм да се гледа от повече хора”, казва Стоян Дойчев.


  Поради големия интерес се пускат прожекции на 8 и на 9-и ноември.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68985
  gbp Британска лира GBP 2.23166
  chf Швейцарски франк CHF 1.70517
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder