Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:32Неделя

  22 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургас видя “Възвишение” преди всички останали

  05-11-2017 0 704

  Снимка: фейсбук"Възвишение"

  Този филм си заслужава, категорични бяха в оценката си зрителите

  Весела ГОРАНОВА

  Нов исторически БГ-филм, ново поколение млади актьори и интересен прочит на една част от историята ни. Този български филм наистина трябва да се види, защото е първият след „Мера според мера”, „Време разделно” и „Козият рог”, който се занимава с историческа тематика и първият, който дава прочит на книгата на Милен Русков и на онази част от българската история, свързана с обира в Арабаконашкия проход.

  На предпремиерата в Бургас имаше много публика, усмивки, сълзи, автографи и монети от обира  в Арабаконак,  с чиито копия си тръгнаха фенове на филма.

  „Аз съм привърженик на киното, което среща хората в екрана, а не това, което посрещат част от колегите ми. Киното има магия да предава емоции и съм убеден, че ако се натрупат повече заглавия, които успешно достигнат до зрителите и ги развълнуват, тогава и хората, от които зависят парите, ще разберат, че има смисъл от това. Всичко тръгва от хората на киното”, каза пред бургаски журналисти режисьорът Виктор Божинов. Историята от книгата го развълнува, открива в нея много от себе си, от собствените си размишления какво се случва в страната ни, а и не само. „Историята звучи съвременно, защото проблемите в нея са абсолютно реални и днес. Не на последно място „Възвишение“ бе и изключително предизвикателство за мен. Смятам, че човек трябва да си поставя високи цели и препятствия, които да се бори да прескочи”, казва още Божинов.

  Във филма всички актьори играят като един, те не рецитират репликите си. „Когато един текст е верен и в него има истини, когато актьорите го усетят, това е изключително добре. Ако един текст е написан прекалено тезисно или неговоримо, тогава той няма как да легне в устата на актьора, колкото и да се старае.

  Актьорите наистина усещат липсата на вярност към героите им, тогава те прибягват до театрални рефлекси. С тези актьори от „Възвишение“ съм работил и преди. Винаги когато съм подхождал към избор на кастинг съм се интересувал от общия ансамбъл, а не от това просто да събера интересни лица, които да подхождат на ролята. Всеки един актьор е различна струна, по която трябва да прекараш добре ръката си, за да могат те да зазвучат правилно като акорд. Това е тайната ми, която е трупана с опита ми през годините. Има и малко лична интуиция.

  Важното е, че актьорите застанаха зад идеята за този филм. Целият процес бе построен, така че на тях да им е удобно. Филмът е сниман хронологично, от началото към края и актьорите почувстваха как се движат героите и да преживеят отделни етапи, натрупвайки ги един зад друг”, разказва още Божинов.

  Три години отнема като проект новият български филм, а снимките са около 11 месеца, сниман е на реални места в страната.

  Двама от основните актьори Алек Алексиев и Стоян Дойчев, изиграли съответно ролите на Гичо и Асенчо казват, че  героите от „Възвишение”  съществуват и днес. „Дори съм сигурен, че тях ги има. Това е и една от причините този филм да се гледа от повече хора”, казва Стоян Дойчев.


  Поради големия интерес се пускат прожекции на 8 и на 9-и ноември.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58894
  gbp Британска лира GBP 2.23248
  chf Швейцарски франк CHF 1.63394
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.