Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:37Сряда

  24 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаската библиотека купи от Турция машина за чистене на книги

  08-02-2019 0 741

  Снимка: Борислав Пенков

  Културният институт с нова услуга - всеки читател ще може да почисти томовете от домашната си библиотека

  Процесът продължава 8 секунди, а ултравиолетовите лампи унищожават акари и бактерии

  Петя ДОБРЕВА

  Бургаската Регионална библиотека „Пейо Яворов" е единствената в страната, която притежава иновативна машина за почистване на книги. Машината се намира в Заемната в сградата на библиотеката на улица „Алеко Богориди" 21. И всеки читател може да заеме книги за четене у дома, след като преди това са почистени в машината. Процедурата продължава само 8 секунди. А почистването става посредством филтъра и ултравиолетовите лампи.

  „Отдавна имахме желание да купим машина за почистване на книги. Проверявахме различни варианти и след като посетихме Народната библиотека в турския град Одрин, решихме да закупим машина като тяхната", разказа директорът на бургаския културен институт Мария Бенчева. Всички библиотеки в Турция притежават машини за почистване на книги, които са им предоставени безвъзмездно от държавата. От бургаската библиотека се свързали с турската фирма, която произвежда тези машини и след по-малко от три месеца тя била доставена. Машината струва 4500 щатски долара и е закупена със средства от бюджета на библиотеката.

  „Четири библиотеки в страната - в Плевен, Враца, Пловдив и София имат машини за почистване на книги, но те работят на принципа на прахосмукачката - изсмукват праха по кориците на книгата. Ние притежаваме единствената машина, която чисти акари и бактерии. А това е изключително важно, особено за хора, които имат алергии и трудно четат книги поради тази причина", сподели Мария Бенчева.

  Машината не случайно е поставена в сградата на „Алеко Богориди". Там се намира и по-голяма част от фонда на библиотеката. Културният институт притежава 650 000 заглавия. Тя е депозитна библиотека и получава по едно копие от всички излезли от печат книги, предоставени от издателствата у нас. Освен книги, във фонда на библиотеката има и 15 892 заглавия на плочи, дискове, DVD и ноти.

  Закупуването на машината за чистене на книги е поредната стъпка на ръководството на библиотеката в посока да бъде в крак с новите технологии и да предоставя различни и нетрадиционни услуги. „Обмисляме варианта как в бъдеще нашите читатели да могат да почистват и книгите от домашната си библиотека", сподели Мария Бенчева. С помощта на машината ще бъдат почистени и книгите, които се съхраняват във фонда на библиотеката. Ще бъдат закупени и още няколко машини за новата сграда, когато бъде готова. По проект сградата на старата Немска болница ще бъде превърната в съвременна библиотека. Стойността на проекта е около 8.5 млн. лева. Парите ще бъдат осигурени чрез средства по Оперативна програма „Региони в растеж" и чрез кредит по финансовия инструмент „Фонд за градско развитие". Безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма е 50% от стойността на проекта за реконструкция. Останалата сума Община Бургас ще осигури чрез кредита. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности. След като сградата бъде реконструирана, там ще бъде монтирана и специална система за поддържане на микроклимата, която е необходима за съхранение на книгите.

  „Нито едно от хранилищата на библиотеката в момента не разполага с нужните условия, а е необходимо богатият ни фонд да бъде запазен и за идните поколения", обясни Мария Бенчева. В библиотеката ще се проведе обучение със специалист от Университета за библиотекознание и информационни технологии, който да даде методични указания за консервация на ценните книги, които библиотеката притежава.

  Машината за почистване на книги е още едно доказателство, че културният институт иска да бъде в крак със съвременните технологии. Библиотеката е една от малкото в страната, която разполага с 3D-принтер и скенер, с помощта на който реализира различни екологични проекти. Тя активно работи и с учениците и тийнейджърите в града. От библиотеката предоставят петте робота „Финч“, които получиха като дарение от Посолството на САЩ за обучаване на подрастващите. Ученици от бургаската ПГЕЕ „Константин Фотинов" показват на по-малките ученици какви са възможностите на робота. Така на практика влизат в ролята на учители.

  От миналата година библиотеката притежава и Интерактивна пясъчна кутия. Тя е първата и единствена засега в страната библиотека, която има такава кутия. Посредством нея учениците изучават по нетрадиционен начин планетите и релефа на Земята. Интересът към пясъчната кутия е голям и учениците от бургаските училища посещават Детския отдел, където е разположена тя, по предварителна заявка.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7505
  gbp Британска лира GBP 2.17726
  chf Швейцарски франк CHF 1.78046
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.