Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:36Събота

  21 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаски бизнесмен остави десетки без заплати месеци наред

  16-07-2017 0 3670

  Снимка:

  Сред излъганите работници има и хора с увреждания

  Работодателят Тихомир Атанасов твърди, че служителите му говорят неистини

  Десетки излъгани окупираха Бюрото по труда и си искаха заплатите. Мъже и жени на средна възраст от няколко месеца не са получавали пари и чакат да вземат дължимото си. Може да изглежда доста неестествено някой да си търси възнаграждението точно от тази институция, но хората изобщо не знаеха към кой да се обърнат. По простата причина, че са се водили на отчет в Бюрото по труда и по програма са били наети във фирмата на Тихомир Атанасов - „Принсхорн” ЕООД Бургас.

  Сред работниците без заплати е и 36-годишната Мария Василева. Тя живее в защитеното жилище, била е на борсата и всеки месец е ходила да се разписва. Докато един ден, през месец април не й се обаждат, за да й кажат, че вече е наета на работа.

  „Аз бях много доволна, въпреки, че исках да мия чинии. Но отидох. Моята работа се състоеше в това да подавам картоните на мъжете на поточната линия, а те правиха кашони. Но Тихомир не ми плащаше.”- това разказа пред екип на вестник „Фактор” Мария Василева. Тя е работила в цеха на „Принсхорн” ЕООД, който се намира в квартал „Победа”. 36-годишната жена е с увреждане. Когато е приключвала в цеха е мела улиците, за да си запълва работното време. Тя твърди, че никога не е подписвала договор. А заплата никога не е получавала до ден днешен. И въпреки, че е работила за Тихомир Атанасов  близо три месеца тя е получила само по десет лева.

  „Мен ме учуди и друг факт. Мария  ходеше на работа. А в същото време се разписваше на борсата. Някак е странно, когато човек вече е назначен някъде, да продължава с подписите си в Бюрото по труда.” – казва социалният работник от Защитеното жилище, който отговаря за Мария. От картона на жената се вижда, че тя се е разписвала за месеците април, май, юни и юли включително.

  Оказва се, че в същото положение са и десетките, наети при Тихомир Атанасов и фирмата „Принсхорн” ЕООД. Причината е една единствена, тези хора никога не са подписвали трудови договори.  А работодателят понякога им е давал по 50 лева и никакво друго възнаграждение.

  „Няма такова нещо. Аз съм изряден. С всички имам сключени договори и съм плащал заплати. Мога да покажа документи, но след месец август, тъй като сега съм със счупена ръка и съм в болнични. А иначе, ако има някой с неподписани договори, от Бюрото по труда са виновни.” – каза в телефонен разговор с нас Тихомир Атанасов. И на финала, попита : „Вие нали знаете с кого разговаряте?”

  Тихомир Атанасов стана известен в последните няколко години с желанието да влезе във властта. През  2015 бе част от листата на Коалиция „Народен съюз” за общински съветници. През 2014 година вдигна шум около себе си като лидер на гражданското сдружение „Сила” с протестите срещу ЕВН и монополите. По това време запознати твърдят, че често е бил в червената партийна централа на „Фердинандова”, но бързо се е преориентирал към друга партия. В интервю за бургаска медия, се казва, че е част от Обединените патриоти и е съветник в Парламентарната комисия по Европейските въпроси и контрол на Европейските фондове в 43-ото Народно Събрание. И до днес във Фейсбук страницата му пише, че работи в Парламента и е председател на Управителния съвет в „Сила груп холдинг”. Фирмата, на която е управител „Принсхорн” ЕООД се занимава с третиране на отпадъци.

  „Имаме информация, че пред цеха има спусната бариера. Не пускат никой вътре, защото Тихомир Атанасов не си е плащал наема към „Домостроене”, на чиято територия се намира фирмата”- каза един от ощетените работници. Той от седмици не ходи в цеха . Мария също от няколко дни не е на  работа. Социалният работници от „Защитеното жилище” са я посъветвали, че няма смисъл да работи, след като не получава заплата и няма сключен договор.

  „Това е подигравка с хората. Гавра. Не може така този човек да се третира хора с увреждания, а и не само тях. Щом искаш да въртиш бизнес, ще играеш по правилата на бизнеса”- сподели за вестник „Фактор” управителят на Защитеното жилище Цветан Генов.

  Ощетените работници вече са подали жалби до отговорните институции. А защо Бюрото по труда в Бургас не е проследило кой и как  наема безработни, водещи се на отчета при тях и дали Инспекцията по труда е направила  проверка на „Принсхорн” ЕООД, екип на „Фактор” продължава темата и в следващите издания на вестника.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58894
  gbp Британска лира GBP 2.23248
  chf Швейцарски франк CHF 1.63394
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.