Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:26Неделя

  20 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаски капитан с престижна номинация за спасяването по море

  08-11-2018 0 648

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургаският капитан Никифор Герчев, който е основател на българската доброволческа организация за търсене и спасяване по море „Булсар“ е номиниран за цялостния си принос в дейността от Международната федерация по морско спасяване. Тези награди са създадени, за да отличат личности или организации, чиято дейност прави възможно търсенето и спасяването по море.

  За пръв път българин е номиниран от федерацията. Наш репортер се чу с капитан Герчев, който в момента живее във варненското село Приселци. Той бе доста добре запознат с наградите и номинациите.

  „От целия свят има номинации за морските технологии и спасяването по море – те са седем категории, шест от тях са годишни – какви събития са станали, какви технологии са въведени. Седмата е за цялостен принос през целия живот за защитата на човешкия живот по море, спасяване и т.н. изобщо за системата за бедствия и спасяване. Акцентира се върху хуманитарната същност. Там сме номинирани аз и колега от Кюрасао“, поясни капитанът.

  Самият той не знае как е бил избран, защото е имало стотици предложения в неговата категория.

  „Получих поздравителен емайл от председателя на съдийската колега, който ми пише, че ме поздравява и, че е нямал проблеми с моето номиниране, защото приносът ми е огромен. В крайна сметка се зарадвах, защото в целия ми живот не ми се е случвало такова нещо. Поемаха всички разходи, за да присъствам на наградите в Норвегия и аз трябваше да бъда, но не можех поради лични причини. Казаха ми тогава мой приятел или роднина да дойде. Аз избрах капитан Тома Томов, който помогна много за визитата на ветроходните кораби от цял свят в Бургас миналата година“, разказа Герчев.

  Бургазлията призна, че не го интересува дали ще спечели и че няма високи очаквания.

  „Прочетох за колегата от Кюрасао какво е правил и видях какво са намерили и за мен, което е интересно, защото са събрали много материали. Интересно ми бе да ме поздравят и за приноса към националната система. Явно все пак са оценили приноса ми. За мен пак казвам няма значение и нямам големи очаквания, защото тук се гласува от целия свят, а аз съм от бивша комунистическа страна и подозирам, че няма да е в мой интерес вота. Само по себе си за мен това е голямо постижение, защото друг българин с номинация на такова високо ниво няма“, добави той.

  Кариерата на капитан Герчев е прелюбопитна и изпълнена с невероятни преживявания.

  „Понеже съм бургазлия ще почна с бургаски истории. Преди години извадих кораба „Полинитис“, който потъна пред бургаското пристанище. След това дълбачка „Хемус“ мисля, че се казваше потъна при канала за езерото. Преди 20 години се обърна и полупотъна на пето корабно място в Бургас един турски кораб „Мехмед Аслан“. Тогава вече бях създал доброволческото движение – „Булсар“ и никой не ме беше потърсил. Мина година обаче и обявиха конкурс, който спечелих в крайна сметка и ми възложиха проект. Интересното е, че 17 години по-късно при потъването на големия пасажерски кораб „Коста Конкордия“ използваха същата технология, която аз приложих 17 години по-рано. Тя не е патент, разбира се, но е радващо да те оценят и по този начин“, разказа той.

  Едно рамо може да ударите на капитан Герчев на https://www.facebook.com/internationalmaritimerescuefederation/photos/a.836108453123098/2026343164099615/?type=3

  Необходимо е да харесате публикацията.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder