Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:31Сряда

  17 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаски ромски родове се преселват в Саарбрюкен

  18-03-2019 0 813

  Снимка:

  Дона  МИТЕВА

  Цели ромски фамилии от квартал „Победа“, а и от съседните села, вече живеят в Саарбрюкен – Германия. Изнасят се на родов принцип масово последните две години. В този немски град има обособена общност и от Айтос. По думите на Митко Доков, който е неформален лидер на общността в Бургаско, член на мешерето и представител на „Областен ромски съюз“,  пътят на голяма част от тези хора назад към Бургас е малко вероятен, почти невъзможен. Нямат мотив да се върнат в България, защото във Федералната република получават достатъчно средства. Децата им учат немски в градините и училищата. Повечето работят, макар и само по няколко часа на ден.

  „Това, което излезе по медиите, че ромите отиват в Германия заради социалните помощи, е малко пресилено. Не, че няма и такива, но не за всички това е мотивът. В тази европейска държава има ясни правила, системата не е като нашата. Там не може да се лъже. Няма как да се работи „на черно“ или пък да се краде непрекъснато, защото санкциите са големи.

   

  За Германия обикновено заминават по-образованите

   

   и амбициозните от общността, аутсайдерите си стоят тук“, разказва Доков.

  На друго мнение е каменският кмет Жельо Вардунски. В общината, която управлява, 20% са роми от малко над 12 хилядите жители. От там също има сериозно преселение към страната на фрау Меркел. Основно към Ноекирхен.

  „Отначало заминават само мъжете, после прибират и жените, с които живеят. Знаете, че те не сключват брак, нито пък признават децата си,

   

   за да вземат големи социални помощи

   

  Една част и работят. Аз съм разговарял с такива, които се връщат за малко в Камено. Жената разказа, че ходи да чисти входове, но гледа доходът й да не надвишава 1000-1200 евро, за да не си загуби социалните. Германската социална система им плаща квартирата и тока. Вземат и детски надбавки“, обяснява Вардунски.

  Кметът не усеща промяна в онези, които се връщат. Влизайки в българската действителност, те рязко придобиват същите навици, които са имали преди заминаването и се сливат с общността.

  От региона на Бургас ромите се изнасят на родове за Саарбрюкен, голяма група има около Дортмунд и Мюнхен. Една част са около Берлин. Има и малко заселили се във Франкфурт.

   

  Голямото преселение е започнало още преди 5-6 години

   

   Онези, които първи са се установили там, помагат на новопристигналите: първоначално ги приютяват, помагат им да си намерят работа, да се устроят. „Отиват в Германия, защото там има най-много работа и е най-добре платена“, коментира Доков.

  Обикновено там мъжете се хващат на работа в строителството, но има и по летищата, или пък като хигиенисти. Доста се устройват във фабрики и заводи, разбира се, като общи работници. Жените работят в кухните на ресторанти или пък почистват домове и входове.

  Багажа за Германия стягат младите от общността

   

   Една час от тях като се ориентират в обстановката – прибират и децата си там. Останалите оставят наследниците си на отглеждане при баба и дядо. Възрастните хора от „Победа“ не случват да бъдат прибрани  в чужбина. „Те остават тук, в „Комлука“, или в другите селища, за да наглеждат имотите, да пазят къщите на младите, които са се изнесли“, обяснява Доков. При възможност получават  по някой лев от децата си-гурбетчии.

  „Направи ми впечатление едно ромско семейство, което наскоро се бе върнало от Германия и дойде при  мен за някакъв документ:

   

  детето – на възраст за забавачка, говореше цигански и немски

   

  Дума български не обели“, коментира кметът на Камено Вардунски, подчертавайки, че за разлика от родителите, децата търпят голяма метаморфоза.

  От срещи с хората и разговорите с тях той разбрал това, че освен като общи работници и в строителството, много от изнеслите се в Германия мъже работят и като шофьори на микробуси. „Имам един познат, който пък е санитар в болница. Гледам негови снимки с едни носилки“, обяснява Вардунски.

  Наблюденията си върху общността на изселилите се в Германия от Бургаско, Доков коментира така: „Като се приберат за малко виждам, че нямат нищо общо с това, което са били преди да заминат на гурбет. Те вече са с изградени други навици – трудови, хигиенни. Имат вече друго възпитание“.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7427
  gbp Британска лира GBP 2.16688
  chf Швейцарски франк CHF 1.76599
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.