Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:46Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаски ТИР-ове срещу закона „Макрон“

  17-05-2018 0 2233

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Бургаски тирове се наредиха на „Крайезерна“, така както колегите им в столицата и издигнаха плакати от рода на : „Макрон, не убивай транспорта в България!“.

  Срещата на върха, която се провежда в София е съпътствана от протест на превозвачите срещу така наречения закон „Макрон”. Освен в столицата шофьори и собственици на големите камиони, а също така и на автобуси изразяват недоволството си и в още десет града на страната, един от които е Бургас.

  Тодор Димитров, който представлява всички транспортни организации, обединени в момента в едно, в Бургас бе категоричен, че ако се приеме законът „Макрон“, или както е правилно да се нарича – новите европейски правила, загубите ще бъдат не само за шофьорите и собствениците на транспортните фирми, а и за щялата икономика на България.

  Да припомним, че става дума за редица ограничения за тежкотоварните камиони, засягащи както българските превозвачи, така и тези от други държави от Централна и Източна Европа, свързани с т.нар. „Мобилен пакет 1“. Този пакет в момента се обсъжда на европейско ниво и предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици; след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава; също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите, които са оборудвани за целта, без да е предвидена охрана за паркираните камиони. Другият проблемен момент в предложения пакет за мобилност е свързан с превозвачите от трети страни, засяга каботажните превози и превозите в трети страни.

  „Транспортът дава 17 - 18 % от брутния вътрешен продукт, нека не се забравя това. Ако бъдат приети промените голяма част от фирмите ще фалират, а шофьорите ще останат без работа или ще емигрират в Европа“, категоричен е Димитров.

  Теодор  Николов, шофьор на ТИР от четири години  казва за очакваните промени: „Притесняват ме новите условия за международните превози в Европа. Не е възможно български и румънски шофьори да са три седмици на камиона за да реализират курс и една седмица да са в България. Поляци и чехи е възможно да го правят, защото имат много товари и са близка дестинация. На нас ни коства четири дни да отидем до Германия, примерно, и още четири да се върнем, общо осем дни. А ако оставим на паркинг камиона  без да сме в него се притеснявам, че и гуми няма да намерим на другия ден. Дори когато сме вътре в кабината ни крадат от горивото, товара, представете си ако ни няма.  Отговорността е моя да си опазя стоката и камиона, иначе трябва да плащам“.

  Ако не се удовлетворят исканията на българските превозвачи, по думите на Димитров вероятно ще се стигне и до други протести. Но това ще се решава на по-късен етап  от цялата гилдия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder