Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:52Понеделник

  20 Май 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаските тийнейджъри все по-затворени за своята сексуалност

  18-02-2019 0 414

  Снимка:

  77% са с добро ниво на здравни знания, дефицит има по темата за  полово предаваните болести, показва нова анкета сред бургаските ученици

  Ина ПЕТРОВА

  Бургаските тийнейджъри са все по-затворени по въпроси, свързани със своята сексуалност. Този извод се налага от резултатите в ново анкетно проучване на тема „Семейно планиране, сексуално и репродуктивно здраве”, проведено сред 163-ма ученици от Бургас и областта. Анкетирането е извършено на случаен принцип сред тийнейджъри на възраст от 14 до 18 години в четири учебни заведения - СУ „Добри Чинтулов”  и  Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ в Бургас, СУ „Никола Й. Вапцаров“ в Айтос и СУ „Христо Ботев” в Карнобат.

  Според проучването 16% от младите хора не споделят с никого относно тяхната сексуалност. Анкета, правена преди година показва 8 на сто мълчаливци, което означава двойно повече, считащи темата за табу. Драстичен спад има и при споделящите с приятели – при 53 на сто преди година, сега  едва 19% отговарят, че говорят по темата с най-близките от приятелския си кръг. Добра новина е 49% имат комуникация по сексуалните въпроси със своето семейство.

  Съвременните тийнейджъри са раздвоени по въпроса кои са по-уязвими спрямо сексуално-трансмисивните инфекции. 18% от анкетираните посочват като отговор „момичетата“, 9% „момчетата“, 73% отговарят „и двата пола“. 

  13% не са наясно може ли да настъпи бременност още след първия сексуален контакт. 78% от анкетираните все пак отговарят правилно, 9% смятат, че това не е възможно.  Масов отговор за презерватива като средство за бариерна контрацепция дават 96 на сто от анкетираните. Спиралата се познава от 70% от участващите в проучването, а хормоналните противозачатъчни таблети от 52% от младежите и девойките. Младите хора са запознати и с останалите методи за предпазване от нежелана бременност, като 29% са посочилите прекъснатият полов акт, 1/3 от анкетираните са запознати с календарния метод, а 18% познават диафрагмата като метод за бариерна контрацепция.

           Какви последици може да има прекъсването на първата бременност и може ли да доведе до стерилитет (безплодие) – на този въпрос утвърдително отговарят 66%, 8 на сто са категорични, че това няма как да стане, а 26% признават, че не знаят.

           Непълни се оказват и знанията за полово предаваните болести. 92% от всички ученици посочват на първо място СПИН като такава болест, 65% - бактериална вагиноза,  сифилис - 76%. По-малък процент сочат инфекции като генитален херпес, гонорея и хламидия. С останалите болести, предавани по полов път като кандидоза, хепатит „В“ и „С“, кондиломи са запознати близо 50% от участниците в анкетното проучване.

           32 на сто от анкетирите изобщо не знаят, че при някои болести, предавани по полов път, липсват начални симптоми. С това все пак са наясно  62% от младежите.

           „От интерпретацията на данните от проучването се установи добро ниво на здравни знания и нагласи за здравословно сексуално поведение и репродуктивно здраве при 77% от младите хора“, анализират от Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в Регионалната здравна инспекция, чиито експерти провеждат анкетата. От там смятат, че е необходимо да се допълнят някои дефицити по проучваната тема по отношение на полово предаваните болести, начини за предпазване от тях, както и от нежелана бременност и др. Това следва да стане чрез подобряване на екипната работа, провеждана от специалисти, обслужващи учениците, като тук се визират медицински специалисти, биолози, педагози, педагогически съветници, психолози, лекари и други партньори, работещи по проблема.

           По повод 14 февруари – Деня на влюбените от РЗИ съобщиха още, че се провежда антиспин кампания под мото: „Узнай своя статус“, в партньорство на доброволци от БМЧК, Общински младежки клуб „J.J.Cool A“, Община Бургас, бургаски училища. През деня желаещите ще могат да се изследват  за  ХИВ/СПИН с бърз тест във вирусологичната лаборатория и в специализирания кабинет на Регионална здравна инспекция на улица „Александровска“ №120. Служители на РЗИ, екипи обучители на връстници на техните съученици и учители ще раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички по бургаските училища. Паралелно ще се провеждат лекции, беседи, дискусии и прожекция на филма „Ти гониш“. Кондоми, валентинки и флаери ще се раздават и по бургаските кафенета и нощни заведения в града.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на Евроизборите?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75065
  gbp Британска лира GBP 2.23281
  chf Швейцарски франк CHF 1.73343
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder