Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:35Вторник

  22 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургаският залив закипя от изстреляните снаряди по време на „Бриз 2018“

  19-07-2018 0 1632

  Снимка: Борислав Пенков

  Българските моряци показаха, че са сред най-добрите по време на учението

  Самолети, хеликоптери и много бойна мощ – акценти тази година

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургаският залив закипя от изстреляните патрони и снаряди по време на военноморското учение „Бриз 2018“. То се провежда на ротационен принцип – една година във Варна, една в Бургас. За пореден път родните моряци показаха, че са сред най-добрите в Алианса. В учението, в което се включиха 11 държави с 25 бойни и спомагателни кораба, една подводница, четири самолета и пет вертолета нашите момчета показаха истински професионализъм на море. Общо 2340 души взеха участие в „Бриз 2018“.

  Епизодите започнаха още от Пристанище - Бургас. Там бе симулиран пожар на борда на кораб, в който трима души са заклещени в задимено помещение и се нуждаят от помощ. Овладяването на стихията се извърши, както по вода, така и по суша. Екипи на бургаската пожарна пристигнаха моментално, а малко след тях и линейките, които трябваше да откарат пострадалите към бургаските болници. В тази симулация участие взеха и доброволци на БЧК, които помагаха на медиците. След като бе изгасен пожарът, последва акция по проверка дали огънят е имал негативно въздействие върху околната среда.

  След първата симулация родните моряци и присъстващите журналисти потеглиха с фрегатата „Верни“ към открити води. В морската акватория на Созопол последваха няколко епизода от военноморското учение.

  Първо морските демонстрираха оказване на помощ на МВР при претърсване на кораб, заподозрян, че извършва нелегална търговия с оръжие. Към него се насочиха катер на „Гранична полиция“ и хеликоптер „Пантер“. Заподозреният в трафик кораб не отговаряше на повикванията и за това се включиха и морските сили. Граничният катер спря на около 300 метра от кораба, а от него на моторна лодка се отправи претърсващият екип. Около трафикантския кораб през цялото време кръжа „Пантер“-а, който бе в бойна готовност да неутрализира евентуална съпротива и поддържа непрекъсната връзка с „Гранична полиция“. В крайна сметка се оказа, че на кораба няма нелегално оръжие.

  Последва спасяване на бедстващи по море хора. В тази ситуация се разигра пожар на кораб, вследствие на взрив. Корабът потъва, капитанът подава сигнал за бедствие, а екипажът скача във водата, за да се спаси. На всичко отгоре има и петролен разлив. Два кораба, водолази и отново помощ по въздух от страна на вертолет взеха участие. Вертолетът пръв пристигна на място и потвърди информацията за потъналия кораб. Оказа се обаче, че на борда му няма достатъчно места за всички бедстващи. Последва спускане на полезен спасителен съд, в който останалите хора във водата да намерят място и да чакат спасение. В него могат да се съберат до 12 души. Вертолетът бе освободен, а към бедстващите се насочиха катери, с които бяха спасени. Два кораба – български и румънски пристигнаха на място, за да се справят с петролния разлив. Те са специално екипирани да се справят с такива ситуации и целта им бе да предотвратят екологична криза в природен парк „Ропотамо“. Специален радар, който установява течението на разлива дори и през нощта влезе в помощ на двата екипажа. Чрез специална система в танкерите им се събира мръсната вода, която се пречиства и се връща обратно, а петролните продукти остават в тях. Така чрез българо-румънско сътрудничество бе прекратена екологичната криза.

  Ефектно спасяване на ранен от борда на френски кораб с участието на вертолет „Пантер“ показаха морските ни в следващия епизод от учението. Проблемът при повечето кораби е, че нямат хеликоптерни площадки и в такива ситуации се налага използването на специализирана носилка. Пилотите на вертолета показаха майсторство, успявайки без да кацнат, да пуснат носилката и да откарат ранения.

  Последва епизод с реакцията на кораба „Верни“ при въздушна атака от два самолета, както и атака от „Дръзки“ и „Решителни“ срещу въздушни цели. Тук напрежението взе да се покачва от изстреляните снаряди и ниско пикиращите самолети, имитиращи атака. Целите бяха поразени от ударната мощ на българския флот.

  Не по-малко ефектна бе и последвалата атака срещу подводница. Родните фрегати „Смели“ и „Решителни“ притежават специално оборудване за откриване на подводници. В морски условия борбата с тях е много неравна, тъй като те могат да останат под вода дълго време, трудно се засичат, а на свой ред унищожават кораби много лесно с торпеда. Със специален радар и благодарение на метеорологичните условия обаче те биват откривани. В този епизод „Смели“ показа как се действа срещу засечена подводница на километър разстояние. Огненото шоу тук бе неописуемо, докато фрегатата изстрелваше канонада от противоподводни снаряди срещу врага.

  Учението приключи с още няколко епизода – артилерийска стрелба от хеликоптер „Пантер“ по моторни лодки – акция изключително ефективна в борбата срещу пиратството. Картечари на борда на „Верни“ показа реакцията на екипажа при асиметрична атака от моторни лодки срещу кораба. На сушата пък родни командоси натръшкаха терористи при симулация на атака срещу военно укрепление.

  Обучението бе високо оценено от вицеадмирал Емил Евтимов, заместник-началник „Охрана“ към ВМС, контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС и заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder