Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:54Четвъртък

  12 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургазлии си искат улиците с павета и повече зеленина

  09-07-2019 0 798

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургазлии си искат улици с павета и повече зеленина. Това показа анкета на „Черноморски фар“. Полагането с паваж е една от добрите практики в градовете по света. Освен че придава един по-особен чар, паважът е и много по-добро решение от асфалта. Животът му е по-дълъг, по-лесно се маха и се полага наново при нужда и най-вече предотвратява наводнения по улиците, където е поставен.

  В края на миналата седмица Община Бургас обяви, че ще се допита до мнението на бургазлии за това дали улиците в планираната реконструкция на зоната в центъра на града, заключена между улиците „Александровска“, „Цар Симеон I“, „Княз Александър Батенберг“ и „Св. св. Кирил и Методий“, да бъдат павирани, или асфалтирани.

  Ремонтните дейности предвиждат подмяна на цялата подземна инфраструктура, изграждане на подземни контейнери, ново озеленяване, паркоместа (където е възможно) и ново осветление. Припомняме, че такава реконструкция вече е извършена на улиците „Лермонтов“, „Възраждане“, „Константин Фотинов“ и други в централната градска част.

  Освен за това с каква настилка да са улиците, общината пита и дали има нужда от подмяна на дълготрайната дървесна растителност, като на място на съществуващите стари дървета се засадят нови по-подходящи дървесни видове.

  Болшинството от читателите на „Черноморски фар“ се включиха в анкетата и поискаха улиците да бъдат павирани и да се засадят повече дървета.

  Петя Петрова пише: „Павета и нови дървета, би било много хубаво“. Роси Михова добавя: „Павета и кипарисови дървета“. Маргарита Георгиева коментира, че освен нови улици, иска и тротоари, върху които не са паркирани автомобили.

  Един от най-активните ни читатели Вълко Гайдаржиев коментира: „Разбира се, в малкото останала, т.нар. Стара градска част е добре доста от улиците да са с павета, но такива, които да са добре оформени, а не с всякакви размери и геометрия. Тротоарите да са с високоустойчиви и красиви плочи или деко павета. От старите дървета да се оставят само тези, които са здрави и прави. Дано има повече нови, подходящи дървесни видове, включително устойчиви за климата ни, по-екзотични и целогодишно зелени. Собствениците на неугледни сгради да се принудят да ги обновят“.

  По отношение на дърветата пък Мирослава Бачева е категорична – да не пипат живите, големи дървета и добавя, че според нея нефелните фиданки не функционират. Анкетата ни показа, че все пак има и такива, които са против павирането като Гергана Каръкова. Иначе и тя е съгласна за повече зеленина. Като нея мисли и Николина Коларова. Валентин Крантев пък се присъединява към мнението на Мирослава Бачева и е за запазването на старите дървета.

  Ана Жечкова от своя страна предлага и улица „Климент Охридски“ да бъде включена в ремонтните дейности.

  „Тръгнете от спирката на Операта до пазара от едната страна и се върнете от другата и гледайте къде стъпвате. „Патриарх Евтимий“ и „Шейново“ също са зле“, коментира бургазлийката.

  Таня Николова изказа мнение за улица „Кирил и Методий“.

  „Къде е улицата? Не е ли в центъра? Разбит път, а за тротоарите да не говорим – напълно потрошени, на вълни и дупки. Не може да се върви, без да се спънеш и паднеш. Майките с детски колички няма откъде да минават“, пише тя.

  Магдалена Недялкова пише, че от улица „Кирил и Методий“ до улица „Константин Величков“ нямало къде хората да се придвижват. Жената посочва, че плочките са на вълни и дупки, а дърветата са на по 60 години и са деформирали тротоарите. Според нея улицата е за спешен ремонт.

  Коментарите за централните улици привлякоха и бургазлии от периферните зони, които обаче побързаха да изкажат мнение. Така например Керана Ангелова пише, че улица „Хан Крум“ е цялата в дупки и е може би единствената неремонтирана в района на Стария съд. Петя Петрова пък се вълнува от района на „Краставицата“. Тя обясни, че от там до УМБАЛ-Бургас, по тротоара е невъзможно да се придвижи с бебешката количка и смята, че дори и на мъж това би коствало големи усилия. Мартин Иванов сподели, че е редно да се привлекат инвеститори, които да реновират стария парк в комплекс „Славейков“, „Борисовата градина“ и да направят ремонти на улици в комплекс „Възраждане“, както и в същия да се разкрият нови паркоместа.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.