Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:38Петък

  23 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бургазлии си искат улиците с павета и повече зеленина

  09-07-2019 0 706

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ

   

  Бургазлии си искат улици с павета и повече зеленина. Това показа анкета на „Черноморски фар“. Полагането с паваж е една от добрите практики в градовете по света. Освен че придава един по-особен чар, паважът е и много по-добро решение от асфалта. Животът му е по-дълъг, по-лесно се маха и се полага наново при нужда и най-вече предотвратява наводнения по улиците, където е поставен.

  В края на миналата седмица Община Бургас обяви, че ще се допита до мнението на бургазлии за това дали улиците в планираната реконструкция на зоната в центъра на града, заключена между улиците „Александровска“, „Цар Симеон I“, „Княз Александър Батенберг“ и „Св. св. Кирил и Методий“, да бъдат павирани, или асфалтирани.

  Ремонтните дейности предвиждат подмяна на цялата подземна инфраструктура, изграждане на подземни контейнери, ново озеленяване, паркоместа (където е възможно) и ново осветление. Припомняме, че такава реконструкция вече е извършена на улиците „Лермонтов“, „Възраждане“, „Константин Фотинов“ и други в централната градска част.

  Освен за това с каква настилка да са улиците, общината пита и дали има нужда от подмяна на дълготрайната дървесна растителност, като на място на съществуващите стари дървета се засадят нови по-подходящи дървесни видове.

  Болшинството от читателите на „Черноморски фар“ се включиха в анкетата и поискаха улиците да бъдат павирани и да се засадят повече дървета.

  Петя Петрова пише: „Павета и нови дървета, би било много хубаво“. Роси Михова добавя: „Павета и кипарисови дървета“. Маргарита Георгиева коментира, че освен нови улици, иска и тротоари, върху които не са паркирани автомобили.

  Един от най-активните ни читатели Вълко Гайдаржиев коментира: „Разбира се, в малкото останала, т.нар. Стара градска част е добре доста от улиците да са с павета, но такива, които да са добре оформени, а не с всякакви размери и геометрия. Тротоарите да са с високоустойчиви и красиви плочи или деко павета. От старите дървета да се оставят само тези, които са здрави и прави. Дано има повече нови, подходящи дървесни видове, включително устойчиви за климата ни, по-екзотични и целогодишно зелени. Собствениците на неугледни сгради да се принудят да ги обновят“.

  По отношение на дърветата пък Мирослава Бачева е категорична – да не пипат живите, големи дървета и добавя, че според нея нефелните фиданки не функционират. Анкетата ни показа, че все пак има и такива, които са против павирането като Гергана Каръкова. Иначе и тя е съгласна за повече зеленина. Като нея мисли и Николина Коларова. Валентин Крантев пък се присъединява към мнението на Мирослава Бачева и е за запазването на старите дървета.

  Ана Жечкова от своя страна предлага и улица „Климент Охридски“ да бъде включена в ремонтните дейности.

  „Тръгнете от спирката на Операта до пазара от едната страна и се върнете от другата и гледайте къде стъпвате. „Патриарх Евтимий“ и „Шейново“ също са зле“, коментира бургазлийката.

  Таня Николова изказа мнение за улица „Кирил и Методий“.

  „Къде е улицата? Не е ли в центъра? Разбит път, а за тротоарите да не говорим – напълно потрошени, на вълни и дупки. Не може да се върви, без да се спънеш и паднеш. Майките с детски колички няма откъде да минават“, пише тя.

  Магдалена Недялкова пише, че от улица „Кирил и Методий“ до улица „Константин Величков“ нямало къде хората да се придвижват. Жената посочва, че плочките са на вълни и дупки, а дърветата са на по 60 години и са деформирали тротоарите. Според нея улицата е за спешен ремонт.

  Коментарите за централните улици привлякоха и бургазлии от периферните зони, които обаче побързаха да изкажат мнение. Така например Керана Ангелова пише, че улица „Хан Крум“ е цялата в дупки и е може би единствената неремонтирана в района на Стария съд. Петя Петрова пък се вълнува от района на „Краставицата“. Тя обясни, че от там до УМБАЛ-Бургас, по тротоара е невъзможно да се придвижи с бебешката количка и смята, че дори и на мъж това би коствало големи усилия. Мартин Иванов сподели, че е редно да се привлекат инвеститори, които да реновират стария парк в комплекс „Славейков“, „Борисовата градина“ и да направят ремонти на улици в комплекс „Възраждане“, както и в същия да се разкрият нови паркоместа.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76471
  gbp Британска лира GBP 2.14573
  chf Швейцарски франк CHF 1.79352
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.