Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:49Събота

  15 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургазлия майстори мебели от корени в Драчево

  20-05-2018 0 2709

  Снимка: faragency.bg

  Посреща туристи в къщата „Чудесата на корените“

  „Колкото по-криво, толкова по-красиво“ е девизът на Желязко Данданов

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Природата на Странджа е благословена, защото съчетава морето, планината и средиземноморското слънце. Населявана от хора още от праисторически времена, според вярванията на древните дава силен дух и здраво тяло. И до днес всеки, който дойде в тези земи, се вълнува от богатството на странджанската природа, прекланя се пред паметниците на древната култура, очарован е от духовното наследство, запазено в обичаите, традициите, фолклора и митологията на местните хора. Странджа не е утъпкана туристическа пътека, а едно прекрасно и уникално туристическо приключение. Тук всеки се чувства като дете на майката Природа, добре защитено от убийствената шумотевица на съвременната цивилизация. Тихата смиреност на малките селски църкви и параклиси подхранва вярата, защото в никое друго място тя не е съхранена така добре, както в малките селца. Около аязмите историите за магьосници, феи и елфи са все още живи, така, както е жив и древният обичай „нестинарство". Старите странджански къщи, изпълнени с топлина и гостоприемство, предлагат едно целебно усещане за истинско спокойствие.

  В средецкото село Драчево, бургазлията Желязко Данданов посреща туристи в една такава къща за гости - „Чудесата на корените“. Тя е разположена сред красивата природа на Странджа, в най-високата част на селото, което поради своята прекрасна горска панорама и чистия въздух е наричано „бургаското Пампорово“. Обзавеждането и декорацията са дело на Желязко, който твори чудеса от корени и така триетажната вила е превърната в своеобразно произведение на изкуството.

  Желязко вече е пенсионер и от 15 години се занимава с коренопластика, която се превръща в основното му хоби. Преди това мъжът е бил технолог в Кораборемонтния завод в Бургас. „Работя тези уникални неща – цветарници, столове, маси, пейки, пана за интериор и екстериор. Всичко е естествена находка от планината, търся там, където има силна ерозия, и където се взима само по един корен, който е над повърхността на земята, обработва се, импрегнира се с безвредни лакове, за да може да стоят на открито нещата. Който е любител на природата, така може да я вкара в дома си“, пояснява пенсионерът.

  Изработката е ръчна, корените се почистват с водоструйка, още когато е свежо дървото, за да може да се отдели кората и да остане същинското дърво, което може да има стотици години живот след това, когато влезе в дома ви.

  Най-трудно според Желязко е да се намери правилният корен. „Находка си е, когато намериш каквото ти трябва, защото дървото не се криви, всичко трябва да се открие, както природата го е създала. Моят девиз е колкото по-криво, толкова по-красиво, защото си пасва с много неща“, разказва той. Повечето му находки са от Еленския Балкан. С тях той изработва произведенията си. „Горе, на връх Чумерна, има един вид бук, с язви по него, които правят дървото причудливо и интересно“, допълва Желязко. Най-често работи с бук, дъб и ясен, понякога и с габър, но според него той представлява проста дървесина, която не е много издръжлива. „На пръв поглед изглежда здрава, но продуктите не издържат много – само година-две. Няма дълъг живот“, пояснява пенсионерът.

  В къщата за гости „Чудесата на корените“ Желязко основно представя и предлага продукцията си. Иначе ходи и по изложения в страната. С наш репортер той разговаря по време на цветното изложение „Флора“, където беше изложил част от готовите си изработки. „Къщата се посещава много често от гости, които искат да се повеселят и да усетят атмосферата на механата, в която също има такива изработки. Има много изобретения, които съм направил и са невиждани другаде като люлки, въртящи колела и всичко това е от корени. Представлява голям интерес за хората, който е дошъл веднъж, идва задължително отново“, уточнява той.

  Освен мебели, Желязко прави и пана от находките си. „Правя неща, които да речем, подсказват за някое животно, както и неща, които оставят зрителя сам да възприеме за себе си какво вижда. Боя се обаче, когато правя нещата, да не стават кич. Хората са казали, разстоянието между изкуството и кича е една крачка. Ако видиш корен, който ти мяза на животинче, но да речем го надялкаш излишно и му сложиш мъниста за очи – това вече е кич. Затова трябва да оставиш природата сама да ти говори, да ти подскаже какво е“, разказва мъжът. Освен лакирането, има и импрегниране против паразити, но то е без лъскавина. „Лъскавото вече е кичозно, трябва да се остави естествено дървото. Мъча се да бягам далеч от кича“, натъртва той.

  Желязко признава, че има голям интерес към произведенията му, но предимно от ценители. „Който е ценител и има възможност, ще си вземе. Не са случайни неща и са малко по-скъпи, в смисъл такъв, че находките са трудно откриваеми. Тук повечето ми неща са от Еленския Балкан, но има и от Златица и Пирдоп, това са места на стотици километри от Бургас. Нали трябва да се отиде до там, да се добие това нещо, да се открие, има си разходи. Може да се каже, че това е изкуство за ценители“, обяснява пенсионерът. Чужденци също търсели интересните творби на Желязко – най-вече англичани и германци. „Голям интерес има от чужденците, но е трудно носенето. Когато дойдат с кола, винаги си тръгват минимум с по един цветарник“, споделя с усмивка той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder