Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:55Събота

  19 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Бургазлийки сменят престижни професии заради стреса и повече доходи

  14-08-2018 0 6343

  Снимка: Борислав Пенков

  В морския град са регистрирани 1206 салона за красота

  Инвестицията в този бизнес може да стигне до 20 000 лева

  Петя ДОБРЕВА

  Бургазлийки сменят престижните си професии, за да работят в салони за красота. Те избират да бъдат фризьорки, козметички, маникюристки по няколко причини. Водещата основно е желанието да създават красота и да избягат от стреса, който е съпътствал ежедневието им преди това. На второ място са доходите, които са в пъти повече от тези, които са получавали срещу дипломите си за висше образование.

  Тенденцията се засилва с всяка следваща година, въпреки разходите, които трябва да бъдат направени в началото, за да тръгне бизнесът.

  В Бургас са регистрирани 1206 салона за фризьорски и козметични услуги, според статистиката на Регионална здравна инспекция. Те са вписани в Регистъра на обектите с обществено предназначение и подлежат на текущ контрол, както всеки обекти, където се предлагат услуги, пряко влияещи на здравето на бургазлии.

  “По повод текущ здравен контрол, подадени уведомления за регистрация или постъпили жалби в РЗИ-Бургас и след извършени проверки са издадени 53 предписания за салони за фризьорски и козметични услуги, разположени на територията на град Бургас. Предписанията са по повод спазване изискванията на Наредба №15 за хигиенните изисквания към бръснарските, фризьорските и козметичните салони (Държавен вестник, брой 77/87 г.) и неспазване изискванията на Регламент 1223/2009 на ЕО относно козметичните продукти, предназначени за професионална употреба", обясни шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров.

  Най-честите нарушения, които се констатират в салоните за красота са няколко вида. Водещ сред тях е липсата на механична вентилация с двукратен обмен на въздуха в помещенията с отделяне на вредности. На второ място е липсата на умивалници с течаща топла и студена вода за всяко работно място. Често пъти в тези обекти се предлагат козметични продукти без документация за произход на стоката или се рекламират дейности, които не са вписани в регистъра – прегледи, лечение и терапии на кожни проблеми и други.

  За установените несъответствия до момента са съставени 8 акта за административни нарушения на отговорните лица.

  Въпреки сериозната инвестиция, която се прави в началото, все повече бургазлийки избират да вложат средства, за да се занимават с това, което им доставя удоволствие и не ги стресира, отделно фактът, че правиш нещо, което е вид творчество, не само успокоява, но и носи удовлетворение.

  Ако сега прохождате в бизнеса, трябва да си приготвите значителна сума пари. Тя може да стигне и до 20 000 лева. Средствата зависят от много неща. Като начало всяка бургазлийка, която прави първите си стъпки в тази сфера, трябва да си плати курса. Обучението се извършва от квалифициран преподавател, който трябва да притежава нужната степен. Курсът за маникюр започва от 234 лева. Комбиниран курс по маникюр, педикюр и ноктопластика в Бургас в момента струва 650 лева, а завършилите го получават свидетелство за професионална квалификация. В същото време курс за базов маникюр с декорации се предлага на цена от 600 лева, а завършилият го получава документ от Министерството на образованието.

  Цената на курса варира и зависи от центъра, в който се обучават начинаещите.

  След първата инвестиция за обучение, следва втората стъпка. Най-често завършилите курса за козметик или маникюрист започват да работят в салон за красота. Така хем имат възможност да надграждат под вещото око на вряла и кипяла в бизнеса, хем имат и по-малко разходи.

  Обезпечаването на инструментите за работа, както и на материалите е за сметка на маникюристката или козметичката. Според финансовите си възможности, тя избира и вида козметика, която да ползва. Само за сравнение в момента базов промо комплект с дигитална UV лампа и 3 броя гел се продава на промо цена от 119 лева. Комплектът е подходящ за професионална и домашна употреба. Стартов комплект за ноктопластика се предлага на преференциална цена от 218.99 лева. Той включва - 36 W uv-лампа за изпичане на гел и гел лак с таймер и постоянен режим; 2 броя полираща блок пила с 4 функционални страни; комплект от 15 броя четки за маникюр; двустранен метален избутвач за куктикули; двустранен инструмент за рисуване на точки - точкатор; иноксови клещи за кутикули; метални пинцети за прецизна работа с декорации за маникюр; обезмаслител (primer) без изпичане; UV-базов гел, служещ за грунд при ноктопластика; 100 броя еднократни изграждащи форми за ноктопластика; вана за манипулации; четка за почистване на прах след пилене; 3 грама лепило за декорации на нокти и други.

  Респективно, ако се занимавате с фризьорство трябва да си осигурите друг тип инструменти, като се започне от ножицата, премине се към гребена, игли за кичури, гъби за фиксаж, купа за боя, ваничка за фиксаж и други. Ако си вземете учебна глава с естествен косъм за обучение, трябва да приготвите сумата от 194 до 240 лева. Само комплектът от професионални японски ножици струва 240 лева.

  Освен инструментите и консумативите, които трябва да си набавите в началото, обикновено си плащате част от наема в салона, където сте се споразумели да работите. Осигуровките зависят от това дали сте си открили своя фирма, или сте на договор към друга фирма, която извършва същата дейност.

  В пъти повече пари струва, ако завършилите курса решат да се гмурнат в дълбокото и да рискуват. Тогава трябва да приготвят пари за: откриване на фирма, за касов апарат, за счетоводител, за апаратура, за консумативи, за наем на помещението (ако нямате собствено), за ремонта му, за обзавеждането му, което трябва да отговаря за изискванията, за реклама. Само апарат за козметични процедури струва 2400 лева. Професионалната измивна колона, без която нито един фризьорски салон не може, струва от 940 до 1100 лева. Фризьорската мивка без стол е 470 лева. Цената на фризьорския стол започва от 570 и стига до 800 лева. Като си прибавят и душовете за измиване на косата на клиента, огледалото, фризьорската количка, боите, консумативите - и цената набъбва. Така сумата може да стигне до 20 000 лева.

  Сериозните разходи обаче не отказват тези, които са намерили в този бизнес своето призвание.

  Богомила Радославова отскоро е дипломиран специалист по маникюр и педикюр. Тя е отворила и свой салон за красота в центъра на града във „Възраждане“. А срещата с тази професия се случва като на магия, докато Богомила завършва висшето си образование. „Учих журналистика и като стажантски проект трябваше да напиша няколко статии за интернет-моден портал, свързани с гел лака. Много ми допадна и така преоткрих себе си. Сигурна съм, че в бъдеще ще мога да съчетавам и журналистиката, и настоящата ми професия. Има достатъчно специализирани сайтове, в които да публикувам авторските си статии", споделя Богомила.

  Тя е завършила курс за маникюр и педикюр и притежава нужното свидетелство за професионална квалификация. „Началото е трудно. Изисква се да имаш много познания и да си постоянен. Трябва да работиш с много модели преди да започнеш да го правиш с клиенти", обяснява бургазлийката. И е категорична, че само един курс не е достатъчен. Трябва непрекъснато да се учи и да се усъвършенства. „Обучението в тази професия никога не спира, защото тя се развива. Появяват се нови техники, нови лакове. Трябва да надграждаш наученото и да си подготвен", допълва Богомила.

  Клиентите четат много и искат когато влязат в салона да получат качествена услуга с качествени материали.

  Красимира Атанасова е друга бургазлийка, която от една година е сменила професията си. След като завършва преди години магистърска степен по финанси в Стопанската академия в Свищов, сега тя работи като козметик. „Винаги съм харесвала тази професия. Още от малка. Преди години обаче дамите сами си правеха разкрасителни процедури у дома. Сега нещата са промениха. Всяка жена иска да е красива и не пести време и средства за това", обяснява Красимира. Другата причина, за да смени професията си, е стресът и парите. „Работата всеки ден в банката с много и различни клиенти води до стрес и психическо натоварване. Сега ми е много по-приятно и ходя на работа с желание", допълва Красимира. След като завършва курса по козметика, тя повече от половин година работи заедно със своята преподавателка, за да натрупа опит. Отскоро вече е част от екипа на салон за красота в Бургас. Красимира се е посветила само на козметичните процедури и масажи. Тя предлага на клиентите си обезкосмяване на лице и тяло, оформяне на вежди и мустаци с конец, парна баня на лице, масажи на лице и шия, антицелулитни масажи, както и мигроблейдинг.

  И за Радка Събева оформянето на маникюр и педикюр се е превърнало в професия. „Преди се заглеждах по ръцете на хората. Интересуваше ме кой как си поддържа ноктите, как са оформени. Една година, по време на лятната ми отпуска, реших да изкарам такъв курс. Винаги съм обичала да се занимавам с това", признава Радка. След като заплаща курса и получава свидетелството обаче, тя не се впуска веднага в дълбокото. Първоначално започва да усъвършенства наученото върху ноктите на свои близки и приятелки. Постепенно решава да се раздели със старата си професия и да се посвети изцяло на новата.

  „Това е работа за спокойни хора. Изисква се търпение да правиш маникюр. И все повече дами посещават салоните за красота. Всяка иска да изглежда добре", обяснява бургазлийката. Повечето дами прибягват към гел лака, защото е по-дълготраен и така им се налага да посещават салона за нова процедура веднъж на три седмици. „Обикновените лакове обаче няма да излязат от употреба. Има жени, които са чувствителни и не могат да ползват гел лак, на други пък плочката на нокътя не задържа гела", допълва Радка. Тя самата не спира да се усъвършенства. Въпреки че е в майчинство, следи тенденциите и при възможност посещава курсове, за да надгражда наученото.

  Така на практика търсенето в тази сфера определя и предлагането. Броят на салоните за красота ще расте, докато има желаещи, които искат да сменят професията си по една или друга причина и докато клиентките отделят повече внимание и грижи на себе си.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder