Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  15:11Неделя

  26 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бюджет 2020 влиза за второ четене в ресорната комисия

  28-11-2019 0 218

  Снимка: iStock/Getty Images

  Бюджетът за 2020 година, заедно с бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на държавното обществено осигуряване (ДОО), влизат на второ четете в парламентарната комисия по бюджет и финанси днес.

  На първо четене в пленарна зала финансовата рамка за следващата година бе приета на 13 ноември с гласовете на 123 депутати.

  Бюджетите на НЗОК и ДОО бяха одобрени на първо четене ден по-рано. Новият бюджет на здравната каса предвижда с 500 млн. лева повече за здравеопазване догодина. За болнична помощ са заложени 2 млрд. и 800 млн. лв., за лекарства - 1 милиард и 200 млн. лв., за дентална помощ са отделени под 200 000 лв.

  Според финансовият министър Владислав Горанов бюджетът за догодина е балансиран и то добре. Сред набелязаните цели са увеличение на разходите за средно образование, удвояване на учителските заплати, инфраструктура с фокус в Северна България, увеличение на разходите за отбрана. Държавата е планирала да изхарчи толкова, колкото е събрала, а именно - 46,8 млрд. лв.

  Опозицията в лицето на БСП го оцениха като бюджет на застоя, а от ДПС посочиха, че липсват реформи.

  БСП предложи и алтернативен бюджет, наречен "бюджет на развитието". Социалистите залагат на отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Предлагат 1/5 от данъците на хората да остават в общините. Искат и промяна на пенсионната система, включваща преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент.

  Синдикатите от КНСБ заявиха, че заложеното увеличение на възнагражденията в сферата на социалните услуги е недостатъчно и призова увеличението там да е 20%, а не 10%, което възлиза на обща стойност от 22 млн. лв. Синдикатите поискаха и допълнителни 20 млн. лв. в сферата на земеделието.

   

  Източник: БГНЕС

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.