Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:35Четвъртък

  23 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Бюрата по труда търсят психолози

  19-11-2019 0 737

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  „Ела, Заеми се!“ е новата инициатива на  Агенцията по заетостта.Тя е за привличане на обучаващи се или вече завършили психолози, които да търсят поле за изява сред безработните.  Всички останали бюрата по труда, освен бургаското търсят психолози, поясни директорът на бургаската структура Живко Янакиев. В бургаското има трима назначени, които успешно се справят с нелеката работа, която Янакиев описа така: „Едно са индивидуалните консултации, които те провеждат с регистрираните безработни. Има и групови консултации, мотивационни срещи. Психолозите  помагат  на част от хората да изградят компетентности как да се представят пред работодателя, къде да търсят работа, как да проведат разговор, така че да се представят в най-добра светлина.  Дори по някога се налага те да помагат на трайно безработните, които имат и множество съпътстващи проблеми например как да се свържат с ТЕЛК, или пък да попълнят документи за енергийна помощ през зимата. Дори се стига до там, че да им издирват и стажа, който са натрупали през годините, за да могат да се пенсионират.

  Идеята е там, където, както в Бургас има университет с такава специалност, ние да влезем във връзка с ръководството и да намерим подходящите форми за съвместна работа“.

  В бургаската дирекция има  трима психолози на щат и не търсят други, но в останалите бюра има крещяща  нужда от подобни специалисти.

  Традиционно през октомври се наблюдава рязко увеличение на регистрираните в „Бюрото по труда“– Бургас.

  Входящият поток през октомври е 1716 души, което е близо два пъти повече спрямо септември.  Новорегистрираните са1668 души, което е с 25 човека повече от същия месец на предходната година. За сметка на това и повече хора са започнали работа този октомври, сравнено с предната година. Равнището на безработицата се запазва за общините Камено, Средец и Бургас, които обхваща Бюрото и то е 3.38%, а за община Бургас е 2.99 %

  63% от регистрираните безработни са жени. „По отношение на образователното ниво, прави впечатление, че се увеличава броят на лицата със средно образование. През изминалия месец се изравниха регистрираните висшисти и онези с основно и средно образование. До сега висшистите бяха повече“, подчерта Янакиев. Според него изравняването е логично в тази част на годината, заради тоталното приключване на туристическия сезон.

  Най-голямо си остава търсенето на шофьори и то не само за „Бургасбус“, но и за товарни камиони, персонал за целогодишните заведения за хранене, има свободни места в търговията, търсят се също работници с технически специалности, традиционно липсва медицински персонал, затова и търсенето му е целогодишно.

  Атанас Радев, главен експерт в сектор „Посреднически услуги“ към Дирекция „Регионалната служба по заетостта“ коментира, че Бургас е на 7-мо място по равнище на безработица в страната. Пред нас са София-столица, Пловдив, Стара Загора, Перник, Варна и Габрово.

  „Прави впечатление, че през последните години област Ямбол премина от 15-а на десета позиция и успява да я задържи. А за бургаска област е характерно това, че от второ или трето място през лятото, есента отива на по-задни заради сезонния характер на заетостта“, допълни коментара си  Радев.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.