Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:33Понеделник

  16 Юли 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Частични избори в Чукарка - избират нов кмет на 8 октомври

  09-08-2017 1 1415

  Снимка:

  Старият избягал в чужбина

   

   

  Обнародван в ДВ е Указ на Президента на Република България за провеждане на частичен избор за кмет на с. Чукарка, Община Айтос. Две години след местните избори през 2015 г., чукарци пак ще си избират кмет на определената от държавния глава дата - 8 октомври 2017 г.

  На 23 май т.г., Общинската избирателна комисия - Айтос е уведомила ЦИК за свое Решение № 291 от 19.05.2017 г., с което предсрочно са прекратени пълномощията на кмета на кметство Чукарка, община Айтос, Джемил Хюсеин Хамид. По етапния ред,  ЦИК е предложила на Президента на Република България да насрочи частичен избор за кмет на кметство Чукарка, с население от 769 души. Указът е факт - изборите в Чукарка ще са през октомври.

  Как се стигна до там, ОИК-Айтос да анулира удостоверението за избора на Джемил Хюсеин Хамид от 1 ноември 2015 г.? Констатациите са, че избраният на втори тур на местните избори кмет не се е явявал на работа за период от повече от един календарен месец. За системната му липса в Кметството са подадени сигнали до кмета на Община Айтос Васил Едрев, а с негова заповед са извършени проверки, подписани са констативни протоколи. При проверките Джемил Хюсеин не е открит на работното си място, не отговарял и на телефонни обаждания. Не е представял болничен лист, не е искал и нито му е разрешаван отпуск.

  Опитите да бъде открит чукарският кмет продължават на 27 април т.г., когато  Председателят на ОИК му изпратил писмо с възможност да даде обяснения за отсъствието си. Писмото е върнато неполучено, а върху него е отбелязано, че „лицето отсъства, тъй като е в чужбина". Спазвайки процедурата, на 12 май 2017 г., ОИК публикува на електронната страница на Общината, в раздел „Събщения" и на информационното табло на Община Айтос, съобщение до Джемил Хамид, в което му се предоставя 3-дневен срок за изразяване на становище или възражение, но отговор отново липсвал.

  Според ЗМСМА чл. 42, ал.1 т. 10 пълномощията на кметовете се прекратяват предсрочно... при неоснователно отсъствие от работа за повече от един календарен месец. Заключението на ОИК е, че „от така представените доказателства е безспорно установено, че кметът на с. Чукарка отсъства без основания от работа за срок по-дълъг от един календарен месец."

  С решение на ОИК, пълномощията на кмета на с. Чукарка са прекратени предсрочно на 19 май т.г., влязло в сила на 09.06.2017 г. В 7-дневен срок от обявяването му, решението не е обжалвано пред Административен съд - Бургас. Преписи са изпратени до ЦИК и до председателя на Общински съвет - Айтос.

  Извънредният вот в Чукарка ще е първият частичен избор в община Айтос за кмет на населено място, след промените през 1989 г., твърдят запознати.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар

  09.08.2017 г., 18:52 ч. | Анонимен
  А защо не пишете че този кмет на село Чукарка, открадна парите сьбрани от него за отопление през зимата 170 кубика дърва, и избяга във Франция.

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.6688
  gbp Британска лира GBP 2.21574
  chf Швейцарски франк CHF 1.67222
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.