Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:41Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Четири вида черноморски риби са застрашени

  19-09-2018 0 808

  Снимка:

  Паламуд, барбун, акула и калкан са сред изчезващите

  Екстравагантна изложба в Бургас акцентира за опасността

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Няколко вида черноморски риби вече са сред застрашените у нас. Това заяви за „Черноморски фар“ Симеон Василев от организация „Кредо Бонум“. Василев посочи паламуда, барбуна, черноморската акула и калкана като потенциално застрашени видове. Неговата организация е причината в Бургас да пристигне и световноизвестна изложба със снимки на актьори, танцьори и певци позиращи голи с риби. Тя се казва „FISHLOVE“ и първото й представяне у нас бе в София през август. Именно в нея са включени и черноморските видове.

  „Идеята е на един собственик на японски ресторант в Лондон, който се движи в арт средите и решава да снима негова приятелка гола с риба и така се ражда целият проект. Има 4 фотографа, които са снимали десетки известни личности, сред които са Джудит Деймс, Джилиън Андерсън, Бен Кингсли, основно са актьори, но има и танцьори и певци. Идеята на всичко това е хората да обърнат много повече внимание на тези риби, които са застрашени и на различните практики при улова им. Дрането по дъното, тези практики, които не са устойчиви“, разказа Василев.

  Той допълни, че изложбата е имала много голям отзвук и затова са говорили с Община Бургас да я направят и тук на открито и така тя се отзовава пред Морското казино. „Чуваме, че има много положителни отзиви и хората я харесват“, поясни Василев.

  Свръхулов

  Причината видовете да са застрашени е свръхуловът им, посочват в данни WWF-България.

  Няма реалистична оценка на популациите на паламуд в Средиземно и Черно море. Основно паламудът бива ловен от турски флоти. Хрилните мрежи понякога улавят и други, уязвими видове. Освен това, голяма част от уловът на паламуд е на маломерни екземпляри – т.е. на риби, които не са успели да се размножат. Препоръчваме да избягвате този вид риба. Паламудът обитава Атлантическия океан, Средиземно и Черно море. Това е вид, образуващ пасажи, които могат да се адаптират към постепенни, но не и резки промени в околната среда (температура и соленост). При този вид се наблюдава и канибализъм. Максималната дължина, която достига в Черно море е 85 сm и 5 кг. тегло, но обичайно достига до дължина 50 cm и около 2 кг.

  В Черно и Средиземно море, барбунът е подложен на свръх улов, а използваните методи се заплашват и застрашени и защитени видове. Регулацията на риболова не е достатъчно ефективна. Барбунът (известен и като барбуня или султанка) обитава източната част на Атлантическия океан, Черно и Средиземно море. Може да достигне дължина до 26 cm и да тежи до 150 г. Има продължителност на живота между 8 – 13 години, започва да се размножава след като достигне 1 – 2 години.

  Основните заплахи за калкана са бракониерството и свръхуловът. Заради високата цена на тази риба, често незаконно биват улавяни и полово незрели индивиди. Крайбрежните райони, където живее, са замърсявани и това се отразява на популациите. Жизненият цикъл на калкана го прави особено уязвим към свръхулов. Освен това, няма достатъчно информация за състоянието на запасите. Наличните данни показват, че риболовната индустрия застрашава значително популациите. Дънният трал сериозно уврежда екосистемите. Затова препоръчваме да избягвате купуването на калкан. Калканът е морска дънна риба. Придържа се към места с пясъчно дъно, предимно в крайбрежната зона, на сравнително малка дълбочина. Достига полова зрялост на 3–5 години. Калканът е хищник, храни се с риба (главно меджид и сафрид), ракообразни и мекотели. Среща се по крайбрежието на Черно море, където образува локални стада. Навлиза частично в южните части на Азовско море и Босфора, а единични индивиди проникват в Средиземно и Адриатическо море.

  Черноморската акула живее на пасажи, предимно в дънните слоеве. Храни се с по-дребни риби като писия, попчета, скумрия и др. Разпространена е в морета и океани с умерени температури на водата. Обитатели са както на крайбрежните участъци, така и на откритите води. Обикновено не е агресивна по отношение на хората. В България Черноморската акула служи предимно като стопански улов през зимния период за вътрешния ни пазар. Черният им дроб съдържа над 80% масленост и е богат на витамините А и D. Затова интересът на фармацевтичните компании към тях е голям. Перките им са скъп деликатес на Азиатските пазари. В световен мащаб бодливите акули са застрашен вид поради прекомерния улов. Черноморската акула присъства в Червена книга на България, като защитен животински вид.

  Равносметката е, че най-вкусната риба, която ядем е и най-застрашена. Затова от WWF-България съветват да разнообразяваме диетата си от морски продукти и да консумираме и не чак толкова популярните видове риба. Все пак до свръхуловът на застрашените видове се стига до огромното им търсене на българския и световен пазар.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder