Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:09Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Четири жертви на "Жълтата гостенка" за два месеца

  16-11-2018 0 489

  Снимка:

  Д-р Трошанова: Приехме пациентите в изключително тежко състояние и с множество заболявания

  Ина ПЕТРОВА

           "Жълтата гостенка" взе четири нови жертви само за последните два месеца в Бургас.  Последният случай е от 9 ноември, когато е починал възрастен мъж на 80 години. Черната статистика изнесе вчера управителят на Специализираната болница за пневмофтизиатрични заболявания в града д-р Евелина Трошанова. Общо смъртните случаи вследствие на туберкулоза от началото на годината стават шест за нашата област.

           „Четиримата пациенти бяха приети в болницата в изключително тежко състояние, с полиорганна недостатъчност. Единият беше, образно казано, без бял дроб“, посочи д-р Трошанова. Заболелите са мъже, двама от които в много тежко неравностойно социално положение. Имали са съпътстващи заболявания като сърдечна недостатъчност, диабет, заболявания на храносмилателната система, което е влошило допълнително състоянието им. За съжаление,  усилията на специалистите и предприетите действия по лечението им не са дали очаквания резултат.

           Най-младият от болните е бил на 45 години, а най-възрастният на 80. Другите двама са били на средна възраст. „Въпреки развитието на медицината и серията кампании и профилактики, които правим, туберкулозата взема своите жертви“, коментира управителят на тубдиспансера. Специалистите съветват да не се неглижират оплакванията и да се потърси навременна медицинска помощ. Така, шансовете за успешно лечение ще са максимално големи.

           Припомняме, че в първата половина на годината болестта покоси фатално възрастна жена и мъж около 50-те от община Бургас. От началото на годината досега в града са новорегистрирани 70 туберкулозноболни. „35 от тах са бацилоотделители, останалите 35 не представляват  директна опасност, но след това се позитивизират изследванията им“, сподели д-р Трошанова. Миналата година завърши с шест смъртни случая в Бургаско. 

           Лекарите припомнят, че причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Основният източник на зараза е болният, като проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път.  Симптомите са кашлица, кървави храчки, повишена температура на тялото, нощно изпотяване, болки в гърдите, отпадналост и безсилие, липса на апетит и отслабване. Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с пациента. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува. Болестта засяга също лимфните възли, централната нервна система, сърцето, очите, кожата, органи на коремната кухина, кости и стави, урогениталната система.

           Здравните експерти разясняват, че повечето хора остават само носители на бактерията и никога не развиват заболяването. При тях имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза. Рисковите фактори са  непосредствен контакт с болен, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, съпътстващи хронични заболявания, намалени защитни сили на организма, престой дълго време в затворени колективи и заразеност с вируса, причиняващ СПИН.  Лекарите подчертават, че туберкулозата е лечима и предотвратима, но трябва навреме да се установи и да се започне стриктно лечение.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder