Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:55Петък

  18 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Чрез алтернативни методи можем да опазваме ресурсите

  - Бургаската библиотека влиза в световната карта на „ИФЛА"

  13-06-2019 0 674

  Мария Мутафчиева – библиотекар:
  Снимка: авторът
  Интервю на Петя Добрева

  Мария Мутафчиева е родена на 16 септември в Бургас. Средното си образование завършва в тогавашната Английска езикова гимназия „Гео Милев" в родния си град. След това специалност „Право" в СУ „Свети Климент Охридски". Има и магистърска степен по „Библиотеки и информационни технологии" към Философския факултет на СУ „Свети Климент Охридски".

  От четири години работи като библиотекар-специалист, завежда отдел „Общообразователни читални" в Регионална библиотека „Пейо Яворов" - Бургас.

  Мария Мутафчиева представляваше библиотеката в международен екологичен семинар, който се проведе в Молдова. Участниците в него обмениха практики и идеи в сферата на екологията и опазване на ресурсите на Земята.

   

  - Наскоро се завърнахте от Молдова, където участвахте в международен семинар, свързан с обмяна на идеи и опит в прилагането на екологични практики...

  - Семинарът се проведе в Ришкова, Молдова. Поканата към нас дойде от сдружение „Фар". България бе представена от петима участници. Всеки един от нас се занимава с конкретна екологична дейност. Във форума имаше представители от Германия, Полша, Украйна, Армения и България. А организаторите са от Германия и от страната домакин - Молдова и се финансира по програма „Еразмус".

  Целта на форума беше посредством различни практики да се намери устойчиво развитие на екологията във всяка една сфера, в която работихме. Коментирано беше селското стопанство, възобновяемите енергийни източници, начините за преподаване на екологичните проблеми на деца. Менторите, които от години работят в тази сфера, споделиха своя опит.

  - Вие единственият представител на културна институция ли бяхте?

  - Освен мен, имаше още един представител от читалището в Средец - Бисер Петков. Едното момиче, поканена като архитект, който се занимава с иновациите в сферата на възобновяемите енергийни източници, а другият беше Иван Камбуров от природен парк "Странджа".

  - Какви идеи и практики обменихте с останалите участници и какво от случилото се там може да бъде приложено тук, в библиотеката?

  - Семинарът се организира от неправителствената организация „Еко визио". Тя е създадена през 1998 година в Молдова. Тя работи с деца и младежи, като целта е да запознаят хората с екологичните проблеми. Попаднахме в една комуна, където се живее по възможно най-близкия до природата начин. Там на място се пести вода, яде се вегетарианска храна. Базата е изградена съобразно съхраняването на екологията. Върнахме се във времето, когато нашите баби и дядовци са строили къщите си с кал и естествени природни материали. Комуната е изградена от доброволци.

  По време на обучението ние бяхме разделени на групи. Във всяка имаше представители от различни държави и всеки споделя опита от мястото, където работи. Възникват въпроси, които после се дебатират от всички. За мен най-интересно беше запознаването на децата с екологичните проблеми. Занимавам се с доброволците в библиотеката, които за поредно лято ще бъдат част от нашия екип. Библиотеката ни работи и по различни екологични проекти с участието на нашите млади читатели. Беше интересно как тези проблеми могат да достигнат до децата по виртуален начин като се използва изкуството, как медиите могат да провокират младите да участват в тези събития и как обществото подхожда към този проблем и участва при решаването му.

  По време на семинара научихме доста нови неща, като перма култура, което представлява приложна наука за дизайн на местообитания и продуктивни земеделски системи, наподобяващи максимално естествените т.е., ние живяхме в една такава пермо култура. Където се използват и отпадъците.

  Изгледахме и няколко филма от създаването на Земята до настоящето, което през последните 60-70 години се променени в резултат на човешката дейност като ресурс, т.е. това, което е било налично за милиони години, вече е на изчезване.

  - Може ли някои от практиките, които сте обменяли с другите участници във форума да бъдат приложени тук, в библиотеката?

  - Да, може, защото идеите, които бяха споделени са интересни и могат да бъдат прилагани със съдействието и на другите институции. Идеята е да се провокира интереса по по-алтернативен начин, като се използва дори изкуството. Може да се организира състезание, в което да се измисли песен на екологична тема. Бяха споделени идеи за спорт чрез обработване на почвата.

  Ние имахме и практически занятия като помагахме на жителите на селото в селскостопанската дейност. Могат да се обхванат децата и в тази сфера, като в определени учебни часове излизат сред природата и научават как се обработва земята например.

  - Т.е. да разбираме, че зелените практики, които се налагат през последните години, не означават само екологично опазване на природата от замърсяване с вредни вещества и предмети, но и връщане към по-екологичен начин на живот и естествено, органично земеделие?

  - Да, така е. Целта е индивидуалната промяна да доведе до колективната промяна. Това беше и идеята на организаторите. Да ни покажат техния начин на живот, да видим какво пестим като източници, какво можем да подобрим в опазването на природата.

  - Това по някакъв начин промени ли Ви мисленето?

  - Да, на мен лично ми се отрази. Видях как на практика без да се замисляме хабим повече от нужното количество вода в ежедневието ни.

  По време на семинара направихме калкулатор на източниците, които използваме. Описва се какви са разходите, използвайки ток, вода, транспорт, какво и какви енергоспестяващи действия предприема. Резултатите показаха, че ни е необходима повече от една планета Земя. Т.е. в ежедневието си правим много разходи, които можем да намалим. Можем да ограничим използването на вода, на транспорт, на електроенергия.

  По време на престоя ни там използвахме минимално количество вода за тоалетната, за банята. Убедих се, че не е голям проблемът да използваш по-малко количество вода. А преди години и ние сме живели така при бабите ни и дядовците ни и сме оцелели.

  - Как стои бургаската библиотека на фона на зелените политики, които коментирахме по време на семинара в Молдова?

  - Нямаше друг представител от библиотека на форума в Молдова. Библиотеката от години работи в сферата на екологията чрез проекти, в които участват деца и младежи от 14 от 18 години. През 2017 година спечелихме награда за наш проект от неправителствената организация „EIFL", като целта е да направи връзка между обществото и библиотеките по различни теми. Нашият проект беше в сферата на екологията. В него участваха ученици от бургаската ПГЕЕ „Константин Фотинов", направихме връзка между дигитализацията и рециклирането на пластмаса. 3D-принтерът, с който библиотеката разполага беше използван от учениците, за да направят моделите по проекта. От друга страна, чрез лектори, поканени от библиотеката, им бе разяснен произходът на пластмасата и как тя може да замърси околната среда. Целта беше децата да разберат, че ако се използва рециклирана пластмаса, това води до намаляване на замърсяването на въздуха. Инициирано бе и събиране на пластмасови бутилки и капачки в библиотеката, които се предават за рециклиране. Заведохме ги на депото в Братово, където видяха целия процес.

  През 2019 година отново спечелихме награда от „EIFL", този път за проекта за интерактивната пясъчна кутия, която също работи със специален софтуер. Децата могат да ваят формите на Земята от пясък. Децата научават за климатичните промени на планетата. Интерактивтата пясъчна кутия, която се намира в Детския отдел, привлича все повече деца и ученици.

  - Освен наградите, свързани с екологичните проекти, по които библиотеката работи, тя бе обявена и за „Библиотека на 2018 година" в конкурса на Българска библиотечно-информационна асоциация. Какво друго предстои?

  - Регионална библиотека „Пейо Яворов" ще бъде вписана в световната карта на библиотеките на организацията „ИФЛА" - Международна федерация на библиотечните асоциации и институти (IFLA) . Библиотеката участва в конкурс на тази организация с екологичен проект, свързан с интерактивната пясъчна кутия. Така се стигна и до поканата да бъдем включени в световната карта на библиотеките.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.