Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:18Четвъртък

  20 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Чудесата не са измислица за романтици и мечтатели, а реално съществуват

  Човек трябва да знае какво гледа

  20-08-2019 0 305

  Мариана Праматарова, автор на книгата „Сакрално: Чудесата близо до нас“:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Мариана Праматарова е доктор по културно-историческо наследство. Живее и работи в Бургас. Има адвокатска практика. Пише поезия, публицистика и проза.

  -        Госпожо Праматарова, на 18 август, в рамките на фестивала „С книга на плажа“ бе премиерата на последната Ви книга „Сакрално: Чудесата близо до нас“, коя книга поред е това за Вас?

  -        Това е 14-ата  ми книга, като в сметката влизат и първите ми педагогически книги. Имам издадени три стихосбирки, пет книги на  културно-историческа тематика: „Искри от вечността“ 2008; „Бургаски музи по света“ 2009; „Градове, храмове, колоси“ 2011; „Културно - историческото наследство и новите медии  - трансформации и модерности“ 2015. Тази е шестата книга. Имам издадена една книга и за домашното насилие. Педагогическите ми книги са издавани деветдесетте години на миналия век. Те са за празниците, методика за преподаването на английски език, поезия за деца и „Музикална въртележка“.

  Участията ми в сборници и алманаси с мои авторски неща не ги броя.

  -        Представянето на книгата Ви „Сакрално: Чудесата близо до нас“ мина при огромен интерес, залата във „Флора“ – Бургас бе препълнена.  С какво тази книга е по-различна от другите?

  -        Досега  не съм писала книга по темата за православната култура и история на Балканския полуостров.

  Иначе по време на конференции съм изнасяла доклади  на тази тема. Част от тези доклади съм включила  в книгата като например тази за  раннохристиянските манастирски комплекси  край Варна,  за манастира в Кабиле, или пък за нимфеумите по българските земи.

  -        Темата за исихазма присъства ли в новата Ви книга?

  -        Да, това си е моя тема, с която се занимавам  повече от десет години. В първата ми книга,  в която има летописи на Странджа и Южното Черноморие  – „Искри от вечността“ съм писала за исихазма. После имам и доклади на тази тема. Направих и филм през 2015 година „Корени на вечността“, който се посрещна с много голям интерес. И сега  доразвивам темата, като течение, което е включено в новата книга.

  -        „Чудесата близо до нас“ – звучи като откровена провокация в нашия комерсиален, динамичен и лишен от романтика свят…

  -        В книгата са представени православни манастири и светци, места с чудодейни мощи, лечебни води и чудотворни икони, които се намират близо до нас – в България, Гърция, Румъния, Северна Македония, Турция и на Балканите. Повечето от описаните места и светци са свързани с българската история, култура и православни традиции, но има и такива, които са непознати на широката публика и се нуждаят от повече гласност. Като например Свети Нектарий – новоканонизиран светец, най-таченият в Гърция. Там той има и свой манастир.

  Малко известен е фактът, че в девическия манастир в Калофер има частица от мощите на Свети Нектарий. И хората, които искат да му се помолят, а не могат по една или друга причина да предприемат пътуване до съседна Гърция, могат да отидат в Калофер и там да се поклонят на мощите му.

  Болни, и то от тежки, неизлечими болести, и страдащи, търсят утеха и изцеление при мощите на светеца и разказват, че чудесата се случват. Свети Нектарий e  наричан „Светецът на века“.

  У нас на български език е издадена книгата на Свети Нектарий „Опознай себе си“ с безценни нравствени съвети за човека, стремящ се към Божията благодат. Книгата е ценен наръчник за себепознанието.

  - Трудно ли се създава такава книга?
  - Повече от двадесет години обикалям по прашните пътища на Балканите и събирам сведения за по-популярни или малко известни светци, покровители на манастири, градове и цели държави.
  Във века на технологиите защо е необходима книга за вярата?
  Имаме нужда от вяра. Както казва Матей в Евангелието: „Твоята вяра те спаси“. Християнството е нашият корен. Малко се знае за православните светци, за техните жития. Техните дела трябва да бъдат разказвани, а манастирите - техните свети места - популяризирани така, че  всеки да намери своя духовен център и място за поклонение. Да се поучи от техния великомъченически живот. Традицията е жива. Все още има хора, които търсят светостта на тези места и изцелението, което те предлагат. Това са местата с чудотворни икони, мощи, които са запазени през вековете, манастири, нищо, че са многократно разрушавани. Населението е намерило само сили и средства да ги построи отново.
  - Най- впечатляващите лично за тебе места и истории?
  - Научих много докато подготвях книгата. Впечатляващи например са стенописите в манастира „Добрун“, който се намира близо до Вишеград, Босна и Херцеговина, с изобразена българската княгиня Елена, която е сестра на българския цар Иван Александър и съпруга на сръбския владетел Стефан Душани и майка на престолонаследника Стефан Урош V. Да се види там нашата царица  е много вълнуващо.

  Едно от най-силните ми преживявания е пак в Междугорие, където многократно се е явявала Света Богородица. Отначало на 6 деца. Тя плачела и молела да бъде спряна войната в Сараево и да настъпи помирение с Бога и един с друг.

  За всяка поява на Богородица има поставяна на върха плоча. Чудото, което се случва в селото под върха е, че по време на бомбардировките всички се скриват в църквата. Никой не е пострадал, въпреки разрушенията наоколо.

  Много интересно ми беше и в храма на Свети Николай в древна Ликия, сегашна Турция.

  Човек трябва да знае какво гледа. Местата са достъпни. Просто изборът е на всеки от нас – да знаеш къде да отидеш и какво да гледаш.

  - Какво казвате на скептиците, които не вярват в чудеса?
  - Любопитните моменти за някои са чудеса и изцеление за други, а за трети са исторически факти, предания и легенди. За всеки, решил да посети подобни места, има по нещо.  В този смисъл книгата има познавателно значение и информативен характер. Написаното е подходящо за всички, които се интересуват от туризъм, поклоннически пътувания, история, култура, и които с вяра пристъпват светите места, за да потърсят подкрепа в трудни моменти и благодат в щастието си, защото „ Всичко, каквото бихте поискали в молитва, вярвайте, че ще получите и ще ви бъде дадено“ – Марк 11:24.

  На скептиците казвам, че чудесата не са измислица за романтици и мечтатели, а реално съществуват. Самият живот е чудо. Вярата в чудесата също е своеобразно чудо.

  Чудесата имат различна форма и съществуват на ръба на съвместимото. Всеки самза себе си знае какво чудо се е случило за самия него. И както великият Айнщайн казва: „Има два начина да изживееш живота си:Единияте да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – всяко нещо е чудо“.

  - Посланието на книгата?
  Вярата, надеждата и любовта са най-важните неща в живота и това не бива да забравяме никога.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.