Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:04Сряда

  26 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Д-р Христо Вълчев: Като ходите при масажисти, интересувайте се какво са завършили и къде

  Много от тях са с бързи курсове за 14 дни и създават куп главоболия на пациентите

  09-01-2019 0 1397

  Д-р Христо Вълчев е управител на Медицински център III, който се намира в сградата на познатата на бургазлии като Трета поликлиника. Завършил е висшето си образование във Варна, а като втора специалност е взел и „Физикална терапия и рехабилитация“. Той е един от малкото лекари по спортна медицина в Бургас. С него разговаряхме за практиката му, с какви травми най-често хората го посещават, какво трябва да правят, за да се предпазват от тях.
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Георги Русинов

  - Д-р Вълчев, каква е основната функция на Медицински център III?

  - Основната част на медицинския център е профилактиката. Всички отбори, спортни организации, които са включени в календара на спортната дейност в България, са длъжни поне веднъж в годината, а бойните спортове по два пъти в годината, да минават прегледи. Взимаме кръв, урина, правим кардиограми, антропоморфични изследвания, подкожна мазнина и т.н., за да установим може ли състезателят нормално да се включи в спортния процес и ако видим нещо нередно, се консултираме със съответния специалист и докато не се отстрани проблемът, не му даваме разрешение да спортува. Допълнително общината е направила една много хубава база, в която освен спортисти, могат да се лекуват и граждани, понеже битовите травми се приравняват към спортните. Било то вследствие на падане, усукване, счупване, изкълчване и т.н. – все неща, които изискват след първоначалното лечение при ортопед или спортен травматолог една рехабилитация и възстановителен период. Имаме добра физиотерапевтична база и неслучайно Центърът се води за физикална, рехабилитационна и спортна медицина.

  - Какви са Вашите наблюдения, навреме ли търси помощ българинът, или  чака проблемът да стане сериозен?

  - Пресен пример мога да Ви дам. Преди малко пристига една госпожа, която 20 дни е чакала да й мине и идва да се излекува с физиотерапия, а физиотерапията е средство за доизлекуване. Това ми бяха и думите – веднага трябваше да проведе лечение, което да премине в доизлекуване, защото когато хората дойдат с направления за физиотерапия и след като я проведем, аз имам право, ако има нещо остатъчно, да го изпратя по клинична пътека на санаториум, където да се довършат нещата вече. Така че наблюденията ми са, че да, чакат хората. Но това е, защото повечето не искат да ходят по лекари, после мислят, че ще им мине. Други пък не искат да отсъстват от работа, защото знаеш, че всяко отсъствие е загуба на средства и когато вече дойдат, процесът е хроничен и се изисква много повече време, старание и усилие.

  - С какви травми най-често идват хората при Вас за доизлекуване?

  - Ние лекуваме повечето болежки. Като започнем от заболяванията на гръбначния стълб – дископатии, дискови хернии, следоперативни състояния. Много състояния и следортопедични интервенции – счупвания, смяна на тазобедрени стави, на коленни стави. Това всичко изисква раздвижване, разбира се, когато хирургът си свърши перфектно работата. Но и физиотерапията е важна, защото иначе може да те оперират перфектно и да си останеш куц за цял живот, без правилната намеса.

  - Имате ли случаи на спортни травми и кои са най-чести?

  - Има, разбира се. На първо място са така наречените съботно-неделни спортисти. Това са хора, които цял ден са на бюрата и в събота и неделя искат да наваксат, това, което са изгубили през останалото време, а това е много погрешно. Защото ако не се поддържаш, може да провокираш едно скъсване, усукване или други случайни травми. Повечето обаче са от претоварване, защото хората не са свикнали, изведнъж го правят в събота и неделя и обикновено в понеделник са в кабинета.

  - Можем ли да посочим конкретна възраст, в която хората имат най-много проблеми във Вашата сфера?

  - Първо за спорта няма възраст, но все пак трябва да се съобразяваме с нея, защото има един неписан принцип, че когато напреднат годините, искането вече не отговаря на моженето. Може да си бил перфектен състезател на млади години, но с възрастта нещата се променят. Естествено може да се поддържа едно ниво на подготовка у самия човек, ако той се грижи за тялото си. Тогава тази спортна трудоспособност е до късни години.

  - Какво е мнението Ви като специалист за тези курсове, с които хората стават набързо масажисти?

  - Мога да Ви дам пример от моя живот. Навремето още през социализма, в Созопол имаше една олимпийска база. Тогава наши специалисти канеха известни светила на науката, за да обучават лекари на национални отбори. Ние като домакини се уредихме и веднъж аз ходих при един специалист по иглотерапия – професор от Виетнам. Той водеше със себе си едно момче – помощник. Лекциите бяха много интересни, пробвахме терапията му, набоде ни с иглите и в един момент го питаме кога човекът с него може да го замести. А той отговори: „Ами той е с мен от десетина години и ще му трябват още петнадесетина, за да усвои тази практика“. Сега много хора се хвалят, че били 6 месеца в Китай и вече са специалисти. А конкретният въпрос за масажистите ще ви кажа, че бяха отворили едни, както аз ги наричам, квартални програми за масажисти, с които за 14 дена стават такива.

  - Е, добре как такива хора практикуват? Не крие ли рискове това?

  - Разбира се, че крие рискове. Повечето нямат реална представа какво правят. Имам случаи, в които идват хора след като са отишли на масаж, там онзи се прави на чакръкчия – натиска, мачка, опъва, а то няма нужда, защото нервът вече е възпален и ти като го масажираш, го довъзпаляваш още повече. Тогава хората пристигат при мен превити от болка. Ами няма как да стане това нещо. Като практикуваш такава работа, ти трябва да имаш поне елементарни познания по анатомия – нещо, което се учи тук, в нашия колеж. Живот и здраве, ще отвори врати и медицинският факултет и ще се подготвят лекарски кадри. Съветът ми към пациентите е следният – като отидете някъде и давате тялото си в ръцете на някого, а това ни е най-скъпото всъщност, поглеждайте на стената дали няма някоя диплома, или питайте къде е завършил този човек.

  - Често ли са такива случаи на пациенти, след така да ги наречем, посещения при пишман-масажисти?

  - Доста често са. Някои си правят реклама, други приятели ги хвалят, хората отиват при тях. Да, може от 100 човека на двама да помогнеш, но другите идват при нас после.

  - Разликата между професионалисти като Вас и тези масажисти предполагам е опитът и годините учение?

  - Основно е учението. Аз съм учил 6 години, преди десетина години взех втората си специалност и още продължавам да уча. Появи ли се някакъв квалификационен курс, или някой симпозиум, отивам, за да съм в час с нещата в нашия бранш. Това е медицината – сериозна и иска непрекъсната поддръжка.

  - Според Вас има ли интерес от младите да учат за рехабилитатори?

  - Във факултета такава специалност няма, тя е в медицинския колеж, заедно с масажистите. Сега евентуално има възможност да се разкрие кинезитерапия тук, защото досега учеха в София и Варна. Тук обаче е важно да се каже, че факултетът ще произвежда висши лекарски кадри, от които имаме нужда. Ето, аз съм в предпенсионна възраст и имам един по-млад колега със спортна медицина и това сме, след нас няма никой. Кът са кадрите и в нашата сфера, но то навсякъде в медицината е така. Затова разчитаме на това за новия факултет – да обучава кадри и колкото може повече да практикуват в Бургас след завършването на образованието си.

  - Все повече хора предпочитат спа-процедурите. Колко обаче полезни са те?

  - Спа-процедурите са хубаво нещо – веднъж-два пъти седмично, стига да може да си го позволи човек. Като спортен лекар ще ви кажа, по отношение на спортистите задължително ги правим два пъти в седмицата. Да речем, два дни преди мача и ден след мача. В живота е по същия начин. Ако имаш възможност е хубаво веднъж в седмицата да отидеш на сауна, тангентор, масаж, да релаксираш и да разпуснеш. Това си е една поддръжка на тялото, която е необходима, за да сме по-тонизирани през останалото време.

  - Разбрах, че сте бил спортен лекар в бургаски клубове. Има ли липса на кадри и там в момента?

  - Ами то първо на първо нямаме професионален футбол. Може ли един специалист, който е инвестирал толкова време и средства в образованието си, да отиде за едни никакви пари там. Да, ако влязат в професионалната група, тогава да си заслужава. Каквото и да си говорим, всичко опира до парите.

  - За финал един съвет към читателите ни. Как да се предпазват от травми?

  - Винаги съм поддържал тезата, че в живота е като в спорта. Преди да влезе да играе състезателят, било то 90 минути, то той загрява поне един час преди това. Човек може да работи на бюро цял ден, но мускулатурата му, особено тази в гръбнака, ако не е подготвена, започват бедите в гръбначния стълб. За да можеш да издържиш тези 8 часа, сутринта трябва да я тонизираш тази мускулатура. Станете сутрин, направете малко гимнастика, една физзарядка, раздвижете си всяка една става. Тогава вече хем ще си свеж, хем ще работиш и като момченце. Това е екзистенс-минимумът, както се казва. Вече е бонус да отидеш на фитнес, да поплуваш, или да се занимаваш с любим спорт.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.18277
  chf Швейцарски франк CHF 1.75995
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.