Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:52Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Д-р Кръстина Пачеджиева - първата жена-рентгенолог в Бургас

  12-06-2018 0 1861

  Снимка: Семейството на д-р Пачеджиева и д-р Хашнов с дъщерите, зетя и внучката

  Соня КЕХЛИБАРЕВА

  Родена в Бургас на 7 ноември 1899 година Бащата Костадин Пачеджиев е първият евангелски пастор в града. В семейството се раждат още деца Николай (1901 г.) , Стефан (1903 г.), Иван (умира като дете) и Мария (1907 г.), която става по късно аптекар. Кръстина е изпратена да учи в Американската девическа гимназия в Самоков. Курсът на обучение бил 6- годишен, като се предлагало образование с високо качество по английски език. Голямо внимание се отделяло на музикалната подготовка, пеене, пиано, хармониум. Изучавали се още естествени науки, вероучение, френски и руски език. Ученичките били обучавани на домакински умения и работа в благотворителни мисии.

  След дипломирането Пачеджиева се включва активно в работата на Българския червен кръст.

   

   

  От инструктор до изпълнителен директор на Училището за милосърдни сестри

   

  Създадено през 1900 година, Училището за милосърдни сестри в София е реорганизирано през 1922 година по образец на най-добрите американски училища. По молба на Българския червен кръст в София  от Америка са поканени две от най-добрите медицински сестри, Рахила Торанс и Теодора дьо Гро. Те идват у нас, за да споделят опита си  и да променят начина на преподаване, да го превърнат в модерно учебно заведение. Младата  Кръстина Пачеджиева активно участва в това начинание. Перфектното владеене на английски език и на медицинската терминология я правят незаменим спътник и преводач. Двете американски сестри, подпомогнати от Боряна Христова и Кръстина Пачеджиева, изработват нов правилник за училището, създават нова програма за обучение и бързо пристъпват към реализацията на проекта.

  Курсът на обучение се увеличава от една година на 3 години. От тях  9 месеца задължителен практически стаж, за който ученичките получавали месечно възнаграждение, равно на половината от заплатата на дипломирана сестра. Училището е признато от Министерството на просветата за средно специално учебно заведение. Въведен бил тримесечен изпитателен срок, образователен ценз за кандидатките (гимназиално образование), платен практически стаж, разширяване  програмата  на теоретичната подготовка.

  Най-добрите лекари от Александровска болница преподавали на милосърдните сестри. Сред тях били: д-р Каракашев, д-р Михайловски, д-р Каранов, проф. д-р Пашев, д-р Шаханова и др. Четяли  лекции по анатомия, физиология, бактериология. Бъдещите медицински сестри изучавали  предмети като “Химия“, „Етика“, „Психология“, „История на сестринството“, „Латински език“, „Лекарствознание“ и др. Подготвяли ги за помощници на лекарите в болници, диспансери,  детските здравни консултации, инфекциозните отделения и др.

  Сложено е началото за написване на специализирани учебници, по които се преподавало. Хейзъл Гоф, която става през 1925 година директор на училището, написва „Практическо сестринство” и „Анатомия”, Кръстина Пачеджиева „Бактериология” и Невена Сендова „Материя-медика за сестри”. Практиката се извършвала в Детската университетска клиника, в очната, ушната, кожната и нервна клиники на Александровската болница и акушрство в Майчин дом.

  През 1924 година на общо събрание сестрите и ученичките основавали Сестринско дружество. За първа председателка е избрана Кръстина Пачеджиева.

  През 1926 година, въз основа на успешно издържаните изпити, предвидени в Закона на народното просвещение и в правилниците на Медицинския факултет на Софийския университет, Кръстина Пачеджиева се дипломира като редовно завършила медицински науки със степен доктор по медицина. Тя продължава да преподава в сестринското училище. През месец октомври 1927 година д-р Пачеджиева е назначена за изпълнителен директор на училището, а два месеца по-късно е изпратена на едномесечна  командировка за участие в международна конференция на милосърдните сестри в Женева. Следващата година  изкарва 8-месечен курс за специалността „Рентгенолог“.

  Лекар в Бургас

  През 1928 година се омъжва за д-р Георги Хашнов. Съпругът й е завършил медицина с отличие и докторат през 1923 година в Грац-Австрия. Двамата идват на работа в Бургас. Д-р Пачеджиева постъпва на работа в Държавна болница като ІІ-ри старши ординатор с основна заплата 3320 лева. Тя е първата жена-рентгенолог в града ни. Семейството живее на ул. „Константин Фотинов” 12. Раждат им се две дъщери, Величка (1930 г.), учи в Италианското училище в Бургас и по късно става  рентгенов лаборант. Втората дъщеря, Надежда (1934 г.) завършва в София.

  Семейството закупува рентгенов апарат и го монтира в дома си. Отварят малка лаборатория за кръвни проби и изследвания. Сем. Хашнови лекуват гръдни и вътрешни болести. През  1941- 1959 година д-р Пачеджиева става основател и завеждащ Рентгеновото отделение в Бургаската болница. Всеотдайна в работата си, тя  не е отказвала помощ.

  През 1944/1945 година по време на Отечествената война съпругът й, д-р  Георги Хашнов, е мобилизиран като лекар на фронта. След края на войната той продължава лекарската си практика. През 1950 година е арестуван по донос и изпратен за 3 години в Белене. От там се завръща с разклатено здраве. През всичките тези години съпругата му продължава работата си като лекар и се грижи за децата.

  След забраната на частната практика в България, Хашнови преустановяват приема на болни в дома си. По заповед на милицията рентгеновият апарат е разбит, въпреки молбата на лекарите да го пренесат в някое село, за да бъде ползван.

  След тежко и продължително боледуване съпругът й, д-р Хашнов, почива на 13 юли 1971 година.

  Д-р Кръстина Пачеджиева го надживява само с 3 години. Умира на 13 ноември 1974 година.

  Авторката благодари на Инна Тодорова, внучка на д-р Пачеджиева.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder