Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:30Събота

  23 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 21° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Д-р Кръстина Пачеджиева - първата жена-рентгенолог в Бургас

  12-06-2018 0 1191

  Снимка: Семейството на д-р Пачеджиева и д-р Хашнов с дъщерите, зетя и внучката

  Соня КЕХЛИБАРЕВА

  Родена в Бургас на 7 ноември 1899 година Бащата Костадин Пачеджиев е първият евангелски пастор в града. В семейството се раждат още деца Николай (1901 г.) , Стефан (1903 г.), Иван (умира като дете) и Мария (1907 г.), която става по късно аптекар. Кръстина е изпратена да учи в Американската девическа гимназия в Самоков. Курсът на обучение бил 6- годишен, като се предлагало образование с високо качество по английски език. Голямо внимание се отделяло на музикалната подготовка, пеене, пиано, хармониум. Изучавали се още естествени науки, вероучение, френски и руски език. Ученичките били обучавани на домакински умения и работа в благотворителни мисии.

  След дипломирането Пачеджиева се включва активно в работата на Българския червен кръст.

   

   

  От инструктор до изпълнителен директор на Училището за милосърдни сестри

   

  Създадено през 1900 година, Училището за милосърдни сестри в София е реорганизирано през 1922 година по образец на най-добрите американски училища. По молба на Българския червен кръст в София  от Америка са поканени две от най-добрите медицински сестри, Рахила Торанс и Теодора дьо Гро. Те идват у нас, за да споделят опита си  и да променят начина на преподаване, да го превърнат в модерно учебно заведение. Младата  Кръстина Пачеджиева активно участва в това начинание. Перфектното владеене на английски език и на медицинската терминология я правят незаменим спътник и преводач. Двете американски сестри, подпомогнати от Боряна Христова и Кръстина Пачеджиева, изработват нов правилник за училището, създават нова програма за обучение и бързо пристъпват към реализацията на проекта.

  Курсът на обучение се увеличава от една година на 3 години. От тях  9 месеца задължителен практически стаж, за който ученичките получавали месечно възнаграждение, равно на половината от заплатата на дипломирана сестра. Училището е признато от Министерството на просветата за средно специално учебно заведение. Въведен бил тримесечен изпитателен срок, образователен ценз за кандидатките (гимназиално образование), платен практически стаж, разширяване  програмата  на теоретичната подготовка.

  Най-добрите лекари от Александровска болница преподавали на милосърдните сестри. Сред тях били: д-р Каракашев, д-р Михайловски, д-р Каранов, проф. д-р Пашев, д-р Шаханова и др. Четяли  лекции по анатомия, физиология, бактериология. Бъдещите медицински сестри изучавали  предмети като “Химия“, „Етика“, „Психология“, „История на сестринството“, „Латински език“, „Лекарствознание“ и др. Подготвяли ги за помощници на лекарите в болници, диспансери,  детските здравни консултации, инфекциозните отделения и др.

  Сложено е началото за написване на специализирани учебници, по които се преподавало. Хейзъл Гоф, която става през 1925 година директор на училището, написва „Практическо сестринство” и „Анатомия”, Кръстина Пачеджиева „Бактериология” и Невена Сендова „Материя-медика за сестри”. Практиката се извършвала в Детската университетска клиника, в очната, ушната, кожната и нервна клиники на Александровската болница и акушрство в Майчин дом.

  През 1924 година на общо събрание сестрите и ученичките основавали Сестринско дружество. За първа председателка е избрана Кръстина Пачеджиева.

  През 1926 година, въз основа на успешно издържаните изпити, предвидени в Закона на народното просвещение и в правилниците на Медицинския факултет на Софийския университет, Кръстина Пачеджиева се дипломира като редовно завършила медицински науки със степен доктор по медицина. Тя продължава да преподава в сестринското училище. През месец октомври 1927 година д-р Пачеджиева е назначена за изпълнителен директор на училището, а два месеца по-късно е изпратена на едномесечна  командировка за участие в международна конференция на милосърдните сестри в Женева. Следващата година  изкарва 8-месечен курс за специалността „Рентгенолог“.

  Лекар в Бургас

  През 1928 година се омъжва за д-р Георги Хашнов. Съпругът й е завършил медицина с отличие и докторат през 1923 година в Грац-Австрия. Двамата идват на работа в Бургас. Д-р Пачеджиева постъпва на работа в Държавна болница като ІІ-ри старши ординатор с основна заплата 3320 лева. Тя е първата жена-рентгенолог в града ни. Семейството живее на ул. „Константин Фотинов” 12. Раждат им се две дъщери, Величка (1930 г.), учи в Италианското училище в Бургас и по късно става  рентгенов лаборант. Втората дъщеря, Надежда (1934 г.) завършва в София.

  Семейството закупува рентгенов апарат и го монтира в дома си. Отварят малка лаборатория за кръвни проби и изследвания. Сем. Хашнови лекуват гръдни и вътрешни болести. През  1941- 1959 година д-р Пачеджиева става основател и завеждащ Рентгеновото отделение в Бургаската болница. Всеотдайна в работата си, тя  не е отказвала помощ.

  През 1944/1945 година по време на Отечествената война съпругът й, д-р  Георги Хашнов, е мобилизиран като лекар на фронта. След края на войната той продължава лекарската си практика. През 1950 година е арестуван по донос и изпратен за 3 години в Белене. От там се завръща с разклатено здраве. През всичките тези години съпругата му продължава работата си като лекар и се грижи за децата.

  След забраната на частната практика в България, Хашнови преустановяват приема на болни в дома си. По заповед на милицията рентгеновият апарат е разбит, въпреки молбата на лекарите да го пренесат в някое село, за да бъде ползван.

  След тежко и продължително боледуване съпругът й, д-р Хашнов, почива на 13 юли 1971 година.

  Д-р Кръстина Пачеджиева го надживява само с 3 години. Умира на 13 ноември 1974 година.

  Авторката благодари на Инна Тодорова, внучка на д-р Пачеджиева.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.