Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:03Вторник

  18 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Д-р Златин Трепечов, акушер-гинеколог, дългогодишен началник на АГ-отделението в бургаската болница: Помня времената, когато млади жени умираха в страшни мъки при нелегален аборт


  08-08-2019 0 1822

  Д-р Златин Трепечов е един от най-известните бургаски акушер-гинеколози. Интересът към специалността наследява от своята майка, която е била акушерка. Първите бебета, които д-р Трепечов е изродил, вече са близо 40-годишни мъже и жени. В Бургаската болница започва работа през 1981-ва година, дълги години завежда Отделението по акушерство и гинекология. Продължава да работи и сега, след пенсионирането си – както в кабинета си, така и Отделението по гинекология на УМБАЛ - Бургас.
  Снимка:
  Интервю на Весела ГОРАНОВА

  -Д-р Трепечов, как гледате на идеите за забрана на абортите, които някои политици наскоро лансираха?

  -Този въпрос в медицинската общност отдавна не стои и не подлежи на дискусия. Това е нещо, което не мога да възприема като лекар и като човек, то е вредно, грешно и води до пагубни последствия – например нелегални аборти, които крият огромен риск за живота на жените. Казвам го като човек, който помни период, в който абортите бяха забранени. Работил съм и по времето, когато в някои общности жените не казваха на родителите си, че са бременни, от срам и страх. Жените умираха в жестоки мъки заради нелегални аборти, извършени от баби по селата. Които късно стигаха до болницата и не успявахме да ги спасим. Разни шарлатани се опитваха да предизвикат спонтанен аборт с куки за плетене, с корени от зокум, има такъв храст. Въпросните корени бяха много разпространено средство. 

  -Какво се случваше с тези жени?

  -Представете си един корен на растение, как изглежда, когато се измъкне от земята и дали можем да говорим за стерилност? И това нещо се пъха в тялото. От срам и страх момичето мълчи пред родителите си, докато не развие такава инфекция, че се стигне до полиорганна недостатъчност. Това бяха усложненията – тежки инфекции, полиорганна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, смърт. Същевременно дори и тогава, един грамотно направен аборт в медицинско заведение, с използване на медикаменти за профилактика на инфекциите, снижава рисковете от усложнение до минимум.

  -Вие сте акушер-гинеколог с дълъг опит, работил в различни времена и системи. Какво е Вашето наблюдение относно раждаемостта и абортите?

  -Когато започвах работа в Бургаската болница през 1981-ва година, ражданията бяха 5400, а абортите – 6400. Това е официална статистика, защото тогава частни болници нямаше и другаде аборти не се правеха. Тогава абортите бяха в пъти повече, отколкото в момента. Бяха и едва ли не единственият начин жените да се предпазват от нежелана бременност. Тогава нямаше култура за предпазване. Това беше тема-табу. Докато сега предпазването, говоренето, сексуалното образование е нещо съвсем нормално – медиите информират, интернет. Жените и младите момичета вече осъзнаха, че няма смисъл да правят аборти, като могат да се предпазят по много начини – било с таблетки, било с презервативи, и др. И затова абортите намаляха в пъти. Забраната не е механизъм за предпазване. Аз винаги съм казвал – едно младо момиче, което иска да прави секс, ще намери начин да го направи. Дори и майка му и баща му да вървят  след него. По-добре е да се каже как да се предпази, което не значи да го поощряваш. Колкото повече забраняваш, забраненият плод е най-сладък и те искат да опитат. Трябва да сме честни с децата си и да разговаряме с тях по тези теми.

  -А как гледате на други модерни течения? Например на раждането вкъщи?

  -Моята майка беше акушерка. В Бургас например родилно отделение се открива едва в края на 40-те години на миналия век. Дотогава жените са раждали вкъщи и в началото на 50-те години основната задача на акушерките е била да приучат жените да раждат в болницата. Модерните течения идват от практика в други държави, където този тип родилна грижа е подсигурен с екип в лечебно заведение. Ние на този етап нямаме нито ресурса, нито възможностите да водим раждания по домовете. В тези държави, в които е практика домашното раждане, така е организирана медицинската помощ, че до 15-ата минута линейката идва и може да отведе раждащата жена в болница, ако се случи нещо. При нас тези 15 минути могат да станат 30, 45 и да има опасни последствия както за майката, така и за бебето. Имали сме случаи с домашни раждания със загинали бебета и родилки. Неслучайно се казва, че родилката е с единия крак в гроба. Да, раждането е естествен физиологичен процес, но какво става, ако се усложни? Дори в болницата, където имаме на разположение много специалисти, реанимация, неонатология, кръвен център, и пак се изправяме „на нокти”, а вкъщи?
   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.