Вход с регистриран акаунт:
  • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
    Забравена Парола

    www.factor-bs.com

    02:31Петък

    19 Октомври 2018

    архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
    Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

    Да се върне Българският държавен стандарт, настоява д-р Петър Бодуров

    31-05-2018 0 676

    Снимка:

    Дона МИТЕВА

     

     

    През последните дни отново се заговори за качеството на храните, особено на тези, които са произведени от месо и мляко.  На етикетите на колбасите вече ще четем колко точно месо има в тях. Регламентирано е, че в кренвиршите месото трябва да е минимум 50%, а в каймата трябва да бъде поне 70-80 на сто.

    Новите правила, подготвени от Министерството на земеделието, породиха дискусии в интернет, а социалните мрежи бяха залети от клипове, които демонстрират как се правят различни месни продукти.

    „В стандарт „Стара планина”, който въведохме около 2014 година, са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България. Изказването му беше по повод новия стандарт за минимално съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

    „Идеята е да се направи така, че за определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира д-р Димитър Димитров от Министерството на земеделието в ефира на Нова телевизия.

    По думите му обаче засега не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт. И даде пример с Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо.

    Отново се връщаме към позабравена тема, категоричен е последният шеф на бургаския „Родопа“ д-р Петър Бодуров и припомня, че през всичките тези години, той непрекъснато повтаря това, че ако хората искат да са здрави, трябва да консумират само качествени храни, а не продукти, натъпкани със заместители и подобрители.

    „За мен Българският държавен стандарт трябва да бъде върнат както за продуктите, произведени от месо, така и за млечните. На времето в колбасите имаше 3 до 5% добавки, хайде да кажем, до 10%. И това бяха лед – т.е. вода, сол, захар и подправки. Какво е това сега, за което се говори 60% - това е смешно“, категоричен е Бодуров.

    Той добавя още един съществен елемент, който предлага да бъде затегнат при помените, които се предлагат, и това е контролът върху храните – всички проверяващи служби да не бъдат на подчинение на министъра на земеделието. Мотивът е, че така, като са независими, ще се затегне контролът.

    Отделно докторът допълни и факта, че Европейските стандарти в много случаи са по-ниски от тези, които отделните страни, членки на ЕС, имат като вътрешни правила. Донякъде и това давало обяснение на двойния стандарт в храните, за който през последните месеци упорито се заговори.

    коментари

    Добави своя коментар
    още новини
    Актуален брой на вестника
    анкета

    Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                      Резултати
    валути
    ЕвроEUR 1.95583
    usd Щатски долар USD 1.69998
    gbp Британска лира GBP 2.22651
    chf Швейцарски франк CHF 1.708
    хороскоп
    всички

    Зодия Скорпион

    24 октомври -22 ноември

    Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

    Следвайте ни
    Facebook            
    Контакти

    Редакционен офис:
    Бургас, ул. „Милин камък” 9

    Репортери: 0878/424676
    Реклама:       056/825435
                   0878/424698
                   0897/546055

    За реклама във вестник „Черноморски фар“
    e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

    За реклама в Черноморски фар ONLINE
    e-mail:  reklama@faragency.bg

    За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
    предложения, сигнали и др.

    e-mail: info@faragency.bg

    За забелязани нередности по сайта
    e-mail: admin@faragency.bg

    За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

    Важно:
    При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

    Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
    placeholder