Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:16Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Дама под пагон се бори с пожарите чрез превенция

  06-10-2018 0 771

  Снимка: Борислав Пенков

   „Голяма част от пожарите стават поради неправилно боравене с електроуреди или запалими неща“, казва Галина Ковачева

   

  Георги РУСИНОВ

   

   

  Пожарникарите винаги са били възприемани като едни от най-големите мъжаги в обществото. Те борят стихии, спасяват хора, свалят котенца от дървета и са мечта за повечето необвързани, а и обвързани жени. Като куп други професии, пожарникарството е прието като типично мъжко занимание. В щаба на РСПБЗН-Бургас обаче има три дами, които работят наравно с колегите си от силния пол и доказват, че нежната женска натура има място навсякъде.

  Инспектор Галина Ковачева от Бургас е една от трите жени в бургаската пожарна. Нейната работа на пръв поглед може да се стори скучна на повечето, но е не по-малко важна от колегите й в оперативния отдел. От 10 години Галина работи като инспектор в отдел „Превенция и контрол“. Нейният типичен работен ден преминава в разглеждане на инвестиционни проекти и оценяване на тяхното съответствие с противопожарните изисквания, както и проверки по обекти в експлоатация за това дали се спазват същите изисквания.

  Според нея обаче превенцията, в която се изявява работата й е също толкова важна, колкото и гасенето на пожари.

  „Нашата работа е, може да се каже, по-скучната спрямо колегите, които гасят пожарите и са в оперативното направление. Тя не е свързана със самите пожари, а с превенцията по възникването им. Следим сградите да отговарят на нормативните изисквания, за да може да не се случват такива събития, което също е много важно“, казва тя.

  Според нея превенцията е много по-добро средство за решаване на пожарите, отколкото оборудването.

  „Не че и то не е важно, но и работата по превенция също предпазва много. Лично мое мнение е, че за да се подобри превенцията, хората трябва да спазват тези нормативни изисквания. Те са много добри и на ниво и с тях може да се осигури една добра превенция“, пояснява тя.

  Галина разказва, че съвсем случайно е избрала тази професия. „Може би исках да работя нещо по-вълнуващо, а не компютърен специалист или администратор като моите съученици. Друго не съм работила. След като завърших училище, завърших академия на МВР и веднага след това започнах работа тук. Може да се каже, че отрано се ориентирах в тази професия“, разказва инспекторът.

  Други роднини пожарникари няма. На вратата на кабинета й обаче освен нейното име се вижда име и на мъж с фамилия Ковачев. „Не, не. Това е просто съвпадение на фамилиите. Аз по съпруг съм Ковачева, а колегата Ковачев. Често ни бъркат за роднини, но е наистина едно съвпадение“, обяснява тя.

  Заговаряйки за семейството си,  Галина споделя, че то приема работата й в пожарната. „Съпругът и дъщеря ми са положително настроени  от избора ми на професия. Още по-спокойни са, тъй като аз не ходя да гася пожарите. Като цяло не бих казала, че им тежи моята професия. Това е една хубава, хуманна професия, която цели да помага на хората. А това е много важно нещо. Мисля, че трябва да има повече хора, които да си помагат един на друг“, казва тя.

  Благодарността на хората обаче не е сред причините, поради които пожарникарите избират работата, смята тя.

  „Усеща се благодарност, но честно да си кажа не мисля, че голяма част от колегите си вършат работата, очаквайки я. Просто такава им е същността. Но има благодарност да, разбира се, че има. Получаваме доста благодарствени адреси, когато колегите са се отзовали навреме на произшествие и съответно не се е стигнало до големи загуби“, пояснява Галина.

  Колегите й мъже я приемали като колега. Според нея съотношение мъже-жени има във всяка професия. „Имам усещане, че ме приемат като равна“, добавя тя.

  Във връзка с коментара на комисар Васил Василев, че хората имат нужда от по-добра противопожарна култура, Галина е съгласна.

  „Основните изисквания хората си ги научиха – колко пожарогасителя да имат, как да се поддържат технически изправни. Има накъде да се работи все пак, но се учат“, казва тя.

  Точно затова тя пак се връща на огромната необходимост от по-добра превенция. „Не само, когато ние ходим на проверки и правим предписания на обектите, които посещаваме, но и самото население, когато е обучено какво не трябва да прави и какво да прави при пожар, това също допринася за намаляване на тези случаи. Когато знаеш как да боравиш правилно вкъщи с електроуреди, готвене с мазнина и как да се реагира бързо, за да не се стигне до нещо сериозно, това също помага на нашата работа. Голяма част от пожарите стават поради неправилно боравене с електроуреди или запалими неща, затова смятам, че е важно населението да има по-добра култура в това отношение“, заявява инспекторът.

  Според нея през последните години има значително подобрение по отношение на техническата обезпеченост на пожарникарите.

   „Факт е обаче, че има какво още да се желае, що се отнася до техниката. Автомобилите в момента са доста нови, но там ще знаят повече колегите от оперативния отдел. Знам, че има проблеми предвид обърналия се автомобил в Пловдив“, допълва тя.

  Галина казва и че не се сеща за някоя по-сериозна или забавна случка по време на работата й. „Хората, общо взето, ни приемат насериозно, но ако има случаи, в които не е така и се стигне до съставяне на някакви документи, тогава си променят мнението“, казва още тя.

  Въпреки всичко тя остава оптимист и вижда добро бъдеще в развитието на пожарната в България. „В последните години има доста нова техника, а доскоро голяма част от автомобилите бяха по-възрастни от мен. Имам чувството, че и културата на хората се повишава“, завършва Галина.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder