Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:24Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Датска художничка избра да твори в айтоското село Пирне

  07-03-2018 0 2809

  Снимка: НП

  Преди две години, художничката Ене Льоне, съпругът й Симон и двете им деца - 6-годишни близнаци, напуснали голям град в благоденстваща и демократична Дания, за да се преселят в айтоското село Пирне. Днес, артистичното семейство е превърнало красива бяла двуетажна къща в един от селските квартали в датска територия на изкуството.

  Уредбата с камина и десетките картини по стените и коридорите издават изтънчен вкус, гарниран със скандинавски бит. Най-българско в дома им звучи само името на домашния любимец - кучето „Хайде ракия!". Името дошло съвсем естествено - заради незнаенето на датски, който и да ги срещне в селото казвал само: „Хайде ракия!" - любезна пирненска покана, да врътнат заедно по чашка. Опитвали се да приберат и отгледат скитащи улични кучета, но се оказали агресивни и неподдаващи се на превъзпитание, затова си останали само с кроткия и обичлив „Хайде ракия", разказва младата художничка.

  Звъним на входната дървена врата с табела „Madsen" и след минути сме в дома на усмихнатото датско семейство. Студентка от университета в Англия вече ни е изпреварила и снима филм за Ене и нейното творчество в България по свой културен бизнес проект. Интересно и за нас е да разберем, какво точно е накарало успешната фамилия да загърби Дания и да стане част от населението на Пирне.

  „Пирне е малко село, близко до Бургас и магистралата. Лесно се стига до всякъде, щом се качиш на магистралата. Намерихме в това айтоско село къща, която на нас ни е достатъчна и перфектна. Започнахме търсенето от Средец, но Айтос повече ни хареса. Избрахме Пирне заради природата и магистралата, заради по-добрите пътища", определено ни изненадва с оценките си Ене. Що се отнася до пътищата, вероятно не се шегува, защото всяка сутрин тя и съпругът й Симон изминават с датския си автомобил 20 км на отиване и още толкова на връщане, за да заведат близнаците - момче и момиче, на детска градина във Ветрен. Следобед, за да приберат малчуганите, преодоляват същото разстояние и не само, че не се оплакват - напротив, клатят утвърдително глава „Да, пътищата са добри!"

  Ене разказва още, че до преди една година рисуването й било хоби. „На пълно работно време рисувам само от година. В Дания бях учителка по история на изкуствата, рисуване и драма. Любимите ми техники са акварел и акрилика". Много от картините й, подредени като на изложба в широката дневна, вече имат нови собственици. Показва изкуството си на широката публика онлайн, онлайн са и всички й продажби, най-вече на датчани.

  Оказа се, че и в Айтос вече се интересуват от творчеството на датската художничка. В момента Ене рисува огромна картина за ДГ „Калина Малина" в Айтос. „Недовършена е, затова не я показвайте", настоява Ене Люне. Огромното платно е в ателието й на таванския етаж, където са подредени и картини на чичото на Симон - известен художник в Дания, който твори още от 70-те години на миналия век, обяснява съпругът.

  „Рисувам пейзажи, сънищата си, България ме вдъхновява, природата е невероятна", грее от щастие Ене. И е готова да приеме специалната покана на председателя на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, да подреди платната си на изложба в Айтос. А поканата не случайно идва от Енчев. Той е човекът, от когото научихме за таланта на датската художничка в Пирне, покрай чаровната му щерка Катя, която живее със семейството си в Дания.

  Кметът на Пирне Манчо Паскалев пък не може да нахвали артистичното семейство. „Трудно се разбираме, но децата им  вече говорят български и превеждат. Чудесни хора са, горди сме, че избраха Пирне", казва кметът. Какво, и как е споделяла Ене за живота си тук не знаем, но съвсем скоро в Пирне се заселила и нейна близка приятелка от Дания. Интернационалният състав в селото включва още германец, англичани и руснаци, а цените на имотите видимо са скочили - съвсем естествено при този засилен чуждестранен интерес.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.