Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:04Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Датска художничка избра да твори в айтоското село Пирне

  07-03-2018 0 3149

  Снимка: НП

  Преди две години, художничката Ене Льоне, съпругът й Симон и двете им деца - 6-годишни близнаци, напуснали голям град в благоденстваща и демократична Дания, за да се преселят в айтоското село Пирне. Днес, артистичното семейство е превърнало красива бяла двуетажна къща в един от селските квартали в датска територия на изкуството.

  Уредбата с камина и десетките картини по стените и коридорите издават изтънчен вкус, гарниран със скандинавски бит. Най-българско в дома им звучи само името на домашния любимец - кучето „Хайде ракия!". Името дошло съвсем естествено - заради незнаенето на датски, който и да ги срещне в селото казвал само: „Хайде ракия!" - любезна пирненска покана, да врътнат заедно по чашка. Опитвали се да приберат и отгледат скитащи улични кучета, но се оказали агресивни и неподдаващи се на превъзпитание, затова си останали само с кроткия и обичлив „Хайде ракия", разказва младата художничка.

  Звъним на входната дървена врата с табела „Madsen" и след минути сме в дома на усмихнатото датско семейство. Студентка от университета в Англия вече ни е изпреварила и снима филм за Ене и нейното творчество в България по свой културен бизнес проект. Интересно и за нас е да разберем, какво точно е накарало успешната фамилия да загърби Дания и да стане част от населението на Пирне.

  „Пирне е малко село, близко до Бургас и магистралата. Лесно се стига до всякъде, щом се качиш на магистралата. Намерихме в това айтоско село къща, която на нас ни е достатъчна и перфектна. Започнахме търсенето от Средец, но Айтос повече ни хареса. Избрахме Пирне заради природата и магистралата, заради по-добрите пътища", определено ни изненадва с оценките си Ене. Що се отнася до пътищата, вероятно не се шегува, защото всяка сутрин тя и съпругът й Симон изминават с датския си автомобил 20 км на отиване и още толкова на връщане, за да заведат близнаците - момче и момиче, на детска градина във Ветрен. Следобед, за да приберат малчуганите, преодоляват същото разстояние и не само, че не се оплакват - напротив, клатят утвърдително глава „Да, пътищата са добри!"

  Ене разказва още, че до преди една година рисуването й било хоби. „На пълно работно време рисувам само от година. В Дания бях учителка по история на изкуствата, рисуване и драма. Любимите ми техники са акварел и акрилика". Много от картините й, подредени като на изложба в широката дневна, вече имат нови собственици. Показва изкуството си на широката публика онлайн, онлайн са и всички й продажби, най-вече на датчани.

  Оказа се, че и в Айтос вече се интересуват от творчеството на датската художничка. В момента Ене рисува огромна картина за ДГ „Калина Малина" в Айтос. „Недовършена е, затова не я показвайте", настоява Ене Люне. Огромното платно е в ателието й на таванския етаж, където са подредени и картини на чичото на Симон - известен художник в Дания, който твори още от 70-те години на миналия век, обяснява съпругът.

  „Рисувам пейзажи, сънищата си, България ме вдъхновява, природата е невероятна", грее от щастие Ене. И е готова да приеме специалната покана на председателя на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, да подреди платната си на изложба в Айтос. А поканата не случайно идва от Енчев. Той е човекът, от когото научихме за таланта на датската художничка в Пирне, покрай чаровната му щерка Катя, която живее със семейството си в Дания.

  Кметът на Пирне Манчо Паскалев пък не може да нахвали артистичното семейство. „Трудно се разбираме, но децата им  вече говорят български и превеждат. Чудесни хора са, горди сме, че избраха Пирне", казва кметът. Какво, и как е споделяла Ене за живота си тук не знаем, но съвсем скоро в Пирне се заселила и нейна близка приятелка от Дания. Интернационалният състав в селото включва още германец, англичани и руснаци, а цените на имотите видимо са скочили - съвсем естествено при този засилен чуждестранен интерес.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder