Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:38Вторник

  20 Март 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Десетокласници са първите посетители в Посетителски център „Генгер"

  20-12-2017 0 946

  Снимка:

  От началото на новата година айтоските ученици ще имат далеч по-голям интерес да присъстват в часовете по природни науки, биология и география. Причината е откриването на посетителски и образователен център в сградата на бившия Младежки дом в етнографския комплекс „Генгер". Центърът запали любопитството на младите хора още преди да е официално открит, а заради нетърпението на учители и ученици от СУ „Христо Ботев", на 8 декември т.г. отвори врати, за да приеме първите си посетители.

  Ще припомним, че заключената от 10 години сграда беше предоставена за безвъзмездно ползване на „Сдружение за опазване „Една природа“ с идеята там да бъде изграден посетителски център с образователна експозиция за биоразнообразието на района. След решение на Общински съвет - Айтос, Сдружението извърши основен ремонт на сградата със собствени средства и сега работи за окончателното реализиране на добрата образователна идея.

  Централно място в експозицията е отделено на уникалното растение айтоски генгер Astracantha arnacantha, с описание и природозащитен статус, както и кът на неговия откривател като вид за науката проф. Ст. Георгиев.

  Първите посетители на Центъра бяха учениците от 10-те класове на СУ „Христо Ботев", водени от преподавателите Станимир Стойчев, Николай Димитров и Атанас Маринов. Авторът на идеята за посетителска експозиция и член на УС на Сдружението - д-р по биология Светла Далакчиева представи пред младежите презентация за редките растителни видове в България. Учениците успяха да видят и новото издание на Червената книга, която през януари т.г. Ивелина Василева, тогава министър на околната среда и водите, подари на сдружението. Това се случи при посещението й в Айтос за подписване на договор за финансиране на изграждането на пречиствателна станция в Айтос. Освен информация за уникалното растение, центърът ще предоставя и специализирана научна и научно-популярна литература в областта на биологията и природните науки. Тя ще е на разположение най-вече на младите хора в града и на гостите на центъра. Ще бъдат организирани тематични изложби и срещи със специалисти в областта на природните науки.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде да бъде паметникът на кан Тервел?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.59321
  gbp Британска лира GBP 2.22976
  chf Швейцарски франк CHF 1.66865
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.