Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:46Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Десетокласници са първите посетители в Посетителски център „Генгер"

  20-12-2017 0 1114

  Снимка:

  От началото на новата година айтоските ученици ще имат далеч по-голям интерес да присъстват в часовете по природни науки, биология и география. Причината е откриването на посетителски и образователен център в сградата на бившия Младежки дом в етнографския комплекс „Генгер". Центърът запали любопитството на младите хора още преди да е официално открит, а заради нетърпението на учители и ученици от СУ „Христо Ботев", на 8 декември т.г. отвори врати, за да приеме първите си посетители.

  Ще припомним, че заключената от 10 години сграда беше предоставена за безвъзмездно ползване на „Сдружение за опазване „Една природа“ с идеята там да бъде изграден посетителски център с образователна експозиция за биоразнообразието на района. След решение на Общински съвет - Айтос, Сдружението извърши основен ремонт на сградата със собствени средства и сега работи за окончателното реализиране на добрата образователна идея.

  Централно място в експозицията е отделено на уникалното растение айтоски генгер Astracantha arnacantha, с описание и природозащитен статус, както и кът на неговия откривател като вид за науката проф. Ст. Георгиев.

  Първите посетители на Центъра бяха учениците от 10-те класове на СУ „Христо Ботев", водени от преподавателите Станимир Стойчев, Николай Димитров и Атанас Маринов. Авторът на идеята за посетителска експозиция и член на УС на Сдружението - д-р по биология Светла Далакчиева представи пред младежите презентация за редките растителни видове в България. Учениците успяха да видят и новото издание на Червената книга, която през януари т.г. Ивелина Василева, тогава министър на околната среда и водите, подари на сдружението. Това се случи при посещението й в Айтос за подписване на договор за финансиране на изграждането на пречиствателна станция в Айтос. Освен информация за уникалното растение, центърът ще предоставя и специализирана научна и научно-популярна литература в областта на биологията и природните науки. Тя ще е на разположение най-вече на младите хора в града и на гостите на центъра. Ще бъдат организирани тематични изложби и срещи със специалисти в областта на природните науки.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
   
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.