Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:34Сряда

  17 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Димитър Бойчев: Туризмът бележи рекорден ръст в последните три години

  16-03-2019 0 552

  Снимка:

  Ръст от 31% на чуждестранните туристи за България за последните 4 години и увеличение на приходите с 34%. Тези данни изнесе министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изслушване на в НС. То бе внесено от народния представител от ГЕРБ Димитър Бойчев във връзка с приоритетите, заложени в програмата за управление на правителството в сектора. Бургаският депутат насочи вниманието към развитието на туризма в България, стратегиите за утвърждаване като целогодишна дестинация и предизвикателствата за 2019 г.

  „Туризмът е един от основните фокуси в политиката на ГЕРБ. Създаването на Министерство на туризма бе важна стъпка за диалог между държава, местна власт и бизнес. Всички колеги в моя многомандатен район винаги сме подкрепяли тази идея. Доказателство за успеха й са трите поредни години с рекорден брой чуждестранни туристи, както и рекордните постъпления от международен туризъм, които БНБ регистрира“, заяви Димитър Бойчев. Той посочи, че по последни данни на Евростат България е сред държавите с ръст, по-висок от средния за ЕС по показател нощувки в местата за настаняване. По ръст страната ни изпреварва държави като Дания – 2,7%, Франция – 2,4%, Гърция – 0,5% и Италия – 1,9%.

  Ангелова коментира още статистически данни, които показват напредъка в сектора. За 2018 г. общите приходи от туризма са 8 млрд.400 лв., България е била посетена от над 9 200 000 чуждестранни туристи. Реализирани са общо над 27 000 000 нощувки от българи и чужденци.

  В отговор на въпроса на бургаския депутат от ГЕРБ стана ясно, че предстои до месец да се разработи дългосрочен механизъм за разширяване крилата на сезона с основен акцент черноморските курорти. Работи се и за утвърждаване на видовете туризъм извън летния и зимния сезон – културен, СПА, винен и кулинарен. Предстои и фокусиране върху утвърждаване на страната като дестинация за конгресен туризъм – на 31 май курортът Слънчев бряг ще бъде домакин на  голям международен инвестиционен форум, посветен на туризма. По този начин се цели насочване на вниманието на инвеститори, привличане на големи хотелски вериги и целогодишно използване на базата.

  Един от акцентите, поставени от Бойчев в рамките на изслушването, бе свързан с притесненията за предстоящия летен сезон и предприемането на мерки от страна на министерството за дългосрочни предвиждания и стратегии в сферата на туризма.

  В тази връзка в момента тече експортиране на всички данни от Националния туристически регистър към Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). „Мащабът на обхват на система е значителен. Информиран съм че над 18 000 категоризирани места за настаняване и лицата, извършващи дейност следва да оперират с нея. Внедряването на система, по никакъв начин не следва да води до сътресения в търговския оборот и нормалния икономически процес на операторите, тъй като за предприемачите и заетите в сектора естествено на първо място е предвидимата и спокойна среда за работа“, категоричен бе Бойчев. ЕСТИ ще събира и генерира обобщена информация на местата за настаняване и чуждестранните туристи, провеждат се обучения с новия софтуеър по график в общините. В срок до 1 октомври 2019 г. цялата процедура по синхронизация и обучения трябва да приключат, като с ЕСТИ ще могат да се изчисляват предварително приходите от туризъм, да се правят дългосрочни и краткосрочни анализи. Сред очакваните резултати са и изсветляване на сивата икономика – до 3 години с 20%.

  Засегната бе и темата за учредяването и функционирането на Организации за управление на туристическите райони. До този момент са създадени 7, а други 2 са в процедура. Всяка една от тях може да се възползва от ресурса на програмите за иновации и конкуретноспособност, участие в борси и изложения. Предстои втори етап на този проект, свързан със създаване на специален маркетингов подход към всеки отделен район.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7427
  gbp Британска лира GBP 2.16688
  chf Швейцарски франк CHF 1.76599
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.