Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:29Събота

  22 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Димитър Бойчев:Общините и бизнеса ще са бенефициенти по нова енергийна програма

  20-04-2019 0 650

  Снимка:

  Oбщините отново ще бъдат бенефициенти по новата програма, – „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност, финансирана по механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Тя ще бъде отворена на 22 май, а предвиденият финансов ресурс за отворените процедури ще бъде 27 млн. лв. Това стана ясно по време на парламентарен контрол, след въпрос от народния представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев. Той поиска информация от министъра на енергетиката Теменужка Петкова кога ще стартира новата програма за енергийна ефективност, какви са параметрите й, финансовият ресурс и потенциални бенефициенти.

  „Много добра новина, потвърдена от енергийния министър е, че за бизнеса също ще бъде обособена процедура, насочена към подкрепа за внедряване на мерки за подобряване на енергийната ефективност в индустрията. Това е нов момент, които ще даде много добри резултати. Ще се постигнат по-малко разходи и повече заделени средства от бизнеса за инвестиции. Енергийната ефективност е бъдещето. Трябва да полагаме повече усилия и по отношение намаляване стойността на емисиите. Общините вече натрупаха административен капацитет и интересът им е голям“, коментира от трибуната бургаският депутат.

  Министър Петкова поясни, че 3,5 млн. лв. са заделени за ВиК дружествата в новия период. Мерките обхващат улично осветление, повишаване енергийна ефективност на сградите и др. Финансов ресурс ще има и за обучителни организации за обучения в тематични области на програмата.

  „През изминалия програмен период в Бургас беше реализиран един от най-големите проекти за 835 хил.лв.по т.нар. Норвежка програма. Той обхвана цялостна модернизация на районната отоплителна централа в бургаския квартал „Меден Рудник“. Благодарение на него се отопляват 2 детски градини и едно училище. Програма BG04, "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" бе насочена към повишаване за отопление на сгради, производство на горива от биомаса, както и дейности за обучение и популяризиране на мерки в тази сфера. Близо 28 млн. лв. бе финансовият ресурс за цялата страна за различните мерки“, допълни още народният представител от ГЕРБ.

  Енергийният министър коментира, че сключени 52 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, изпълнени са енергоефективни дейности за 115 сгради общинска собственост. Новата програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ е с бюджет от близо 33 млн. евро, 28 млн. евро е безвъзмездна финансова помощ, а около 5 млн. лв. е националното съфинансиране. Това е два пъти повече в сравнение с предходния програмен период.

  На официалният старт на 22 май 2019 г. се очаква се очаква присъствие на норвежките партньори в България. Сред тях ще има и компании за партньорство с българските общини. През първата половина на юни се очаква и старт на първият лот на програмата, свързан с изпълнение на мерки за уличното осветление.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.