Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:40Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Днешното заседание на Общинския съвет е достъпно и за хора с увреден слух

  27-02-2018 0 818

  Снимка: Борислав Пенков

  Днешното 38-то заседание на Общински съвет - Бургас ще бъде достъпно за хора с увреден слух, тъй като ще бъде осигурен видео - жестов превод.

  Заедно със звука и картината, които се излъчват в реално време на страницата на местния парламент, в реално време  тече сигнал, позволяващ на хората с увреден слух да следят всичко, което се случва в заседателната зала.

  Подобна услуга се предоставя за първи път в нашата страна. Тя е в резултат от успешното сътрудничество между местната власт и инновативните млади хора в България. Това е прекрасен пример как високоскоростен интернет и високите технологии могат да работят в полза на хората с увреждания.

  Досега видео - жестов превод се осигуряваше персонално чрез използване на предварително закупен за целта таблет и заплатена абонаментна такса.  За да достигне до максимално много потребители, сега сигналът ще бъде достъпен през сайта на общинския съвет. Тъй като заседанията продължават по-дълго от обикновен разговор, преводът ще се извършва от двама преводачи. Те ще се сменят на всеки 20 минути, спазвайки стриктно Кодекса на жестовите преводачи.

  Чрез осигуряване на жестово покритие на публични събития в реално време, се цели подобряване на достъпа на хора с увреждания до обществена информация. Така ще се стимулира участието им в обществения живот.

  След края на заседанието ще бъде направен анализ на нагласите на целевата група към предоставянето на подобна услуга. Ще бъде оценена и техническата страна, за да бъдат отстранени евентуални пречки за правилното й функциониране

  Такава услуга би била много подходяща при провеждане на различни форуми и срещи. Възможността да се извършва жестов превод е предпоставка за използването й не само за местни, но и при международни събития. Предстои изпробването и на трансскрибция на публично събитие в реално време.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.16989
  chf Швейцарски франк CHF 1.73297
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder