Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:32Понеделник

  16 Юли 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  До 3 000 души на ден посещават Атанасовското езеро лятото

  Искаме да ги отклоним за малко от лугата и калта и да се забавляваме заедно на Фестивала на солта тази събота

  11-08-2017 0 949

  Диана Костовска:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Дияна Костовска е от Българска фондация „Биоразнообразие“ и ръководи 
  проект „Солта на Живота“ за Атанасовско езеро. Тя осигурява успешното изпълнение на планираните дейности и постигането на заложените резултати, както и спазването на техния график. Дияна е от Бургас. Определя себе си като обичаща природата, морето, солта, водата. Разговаряме с нея по повод предстоящия Фестивал на солта, нарастващия интерес към калта и лугата на резервата и предстоящите промени в района. През седмицата организаторите дадоха пресконференция за това, което предстои в събота край резервата, днес даваме още един поглед по темата.

   

  Г-жо Костовска, с какво ново ще привлечете гостите на Фестивала на солта тази събота?

  Това е Петият Фестивал на солта. За първи път го изтегляме по-рано, и в събота. Досега винаги е бил в последния петък на август. Освен това, ще е цял ден. Има различни събития през деня, всеки може да избере своето и да се включи в зависимост от времето и желанието какво иска да посети. Интересното е, че датата 12-ти съвпада с рождения ден на резерват Атанасовско езеро. По принцип ние винаги празнуваме именния ден на резервата – през януари и рождения ден  - на 12 август.


  На колко години става като резерват?

  През 1980 г. е обявен за резерват. Така че вече е на 37 години. Той е поддържан резерват. В България са малко такива резервати, тъй като се позволяват дейности, които да го поддържат - тук е позволен солодобивът. Заради рожденика правим един велопоход – тръгва се от Охлюва, минава се през Пътеката на солта и се продължава на север до така наречената точка, където се наблюдават птици през есента. Там хората ще могат да оставят колелетата и да продължат пеша, за да видят струпванията на птици и резервата. След концерта на Мери Бойс Бенд ще имаме торта, която се осигурява от РИОСВ, които са партньор на събитието и управители на резервата.
  Тази година темата на Фестивала е „Вдъхновени от езерото“. Има ли много вдъхновени творци?
  Да. Още от края на ноември на нашата уебстраница направихме рубрика „Вдъхновени от езерото“ и събрахме всички творци, които по някакъв начин са били вдъхновени от езерото и ги разделихме на различни категории. Показваме например две изложби – на Марияна Сърбова и Галина Милкова - те са архитекти, които са се докоснали до Атанасовско езеро и продължават да бъдат вдъхновени от езерото по различен начин.

  Къде са подредени изложбите – на място?

  Да, в халето. По-голямата част от събитията ще бъдат в халето. Ние откриваме и едно ново пространство – Симбиотично. Това е една солничарска барака, която я правим като кът на Атанасовското езеро. Изложбата е видяна от над 200 хиляди човека и пропътува 13 места, за да намери сега своето място. Имаме и Кът на солничаря. Надяваме се хората да дойдат и да видят нашите събития. През август правим един мониторинг на посетителите, които влизат в Атанасовско езеро и ползват луга и кал. Цифрите варират между 1 700 и 3 000 човека, които влизат към басейните с луга и кал. Но повечето от тях нямат представа какви са тези басейни и че те са част от едно солено езеро. Искаме да ги отклоним, да посетят пространството и да научат повече за езерото.


  Цифрите, които споменахте, за какъв период са?

  Това е мониторинг, който правим в един почивен и един работен ден. Цифрите варират, но като цяло са доста хора. Броим от 8 сутринта до 8 вечерта. Има пикове – от 10,30 до 12 и след 16 часа. Миналата година за първи път преброихме и велосипедистите, тъй като велоалеята бе открита миналата година. В почивния ден на последния уикенд на август имаше 700 велосипедиста. Броим ги в посока Бургас-Сарафово, което показва, че районът вече е с доста висока посещаемост. Нашата цел е да привлечем тези хора на Фестивала и да разберат повече за Атанасовско езеро.


  Какво друго ще им покажете?

  Ще им покажем солта в „Солничар за един ден“. Солодобивът по принцип започва в началото на август. Сега още се събира първата сол и халето няма да е толкова пълно със сол. Но все пак хората ще могат да напълнят една солничарска лопата, да я вдигнат, да напълнят една солничарска количка и в крайна сметка да видят, че това изобщо не е лесна работа. Това е една изчезваща професия. Все по-малко хора искат да станат солничари. Заедно с това, традиционна е разходката на влакчето, което ще се движи между кафето на Лугата и Халето. То ще направи 8 курса между 10 и 22 часа.  Ще има също четене за децата между 13 и 15 часа. По-късно ще има четене от книгата „Перо от пеликан“. Тя е на писателката Ирина Папанчева, също вдъхновена от езерото. Концерт, акустичен, ще имат „Мери Бойс Бенд“, които имат клип, сниман точно на езерото и повлиян от него. Ще го има традиционния базар на солта, където каним автори да изложат свои бижута,  илюстрации, тениски, козметика с продукти от Атанасовско езеро. Вечерта ще завършим с видеопърформанс на Красимир Марчев, който обеща да ни изненада приятно. Ще има също Акро и Партнерс Йога,  танци от „Дюн“ и др.


  Разбирам, че сте удовлетворени от стопанисването и развитието на Атанасовското езеро. Какво да очакваме в перспектива, предвид урбанизирането на района около него?


  Районът наистина е много динамичен. В рамките на нашия проект „Солта на живота“ ние почистваме канала, който опасва езерото, защото езерото е солено и не бива да се позволява навлизането на сладка вода. В източната си част каналът захранва езерото с вода. Тъй като част от басейните, основно кристализаторите, там, където кристализира солта, се пълнят април месец и там солта постепенно кристализира, докато се утаи напълно през есента. Този период трае от 3 до 6 месеца. Затова на 1 август казваме, че започва Бялата жътва. Ние възстановяваме дигите и валовете, които разделят езерото – то самото е разделено на различни басейни с различна соленост. За „Черноморски солници“, които са наш партньор по проекта е важно да се поддържат определени граници на соленост и определена височина на водния стълб в самото езеро. Що се отнася до промените около езерото - местността „Кьошето“ между Сарафово и Бургас, вече има одобрен ПУП и скоро ще тръгне изпълнението му. Местността е извън „НАТУРА 2000“, но има много птици, които се хранят или почиват на тази поляна. Другото ново е трасето, което ще свързва магистрала „Тракия“ с бъдещата магистрала „Черно море“, която е на север от езерото. А там са селскостопански земи, които се използват зимата от червеногушата гъска. Това е най-малката гъска, която идва в Бургас да зимува, иначе гнезди в Русия и е световно застрашен вид. Опитваме се също да развиваме нашите две пътеки – Пътеката на солта и Пътеката на съблеклюна.          

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.6688
  gbp Британска лира GBP 2.21574
  chf Швейцарски франк CHF 1.67222
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.