Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:39Събота

  16 Декември 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 10° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  До дни пожарната лодка на „Ченгене скеле“ ще е готова

  04-12-2017 0 606

  Снимка:

   Започна монтирането на хелинга в рибарското селище. „От години тук, на „Ченгене скеле“, бе нужно да се направи такова съоръжение, с помощта на което да се изваждат лодките от морето. Благодарение на Община Бургас то вече ще бъде факт“, коментира за „Черноморски фар“ Димитър Янчев, председател на рибарското сдружение „Морски сговор“.

  В понеделник започва полагането на бетонните блокове, затова бе направена предварителна организация за премахване на личните автомобили, които да не пречат на крана, който трябва да бъде стабилизиран на една от улиците.

  Само преди дни Общината започна да изгражда малък кей с хелинг (спусково съоръжение) по инициатива и искане на рибарите от „Ченгене скеле". Това ще помогне за по-лесното и безопасно приводняване на лодките, респективно тяхното изтегляне на брега и прибиране. Използват се различни видове материал, но основно бетон, тъй като е важна здравината, защото това е работно съоръжение. Кеят с хелинг ще се намира в непосредствена близост до клуб „Морски сговор", оперативният център на рибарското селище, върху терен общинска собственост. Амбицията е проектът да бъде завършен малко преди Коледа, около 19 декември, когато е празникът на „Ченгене скеле".

  „Кеят ще се направи добре. Там ще бъде и стоянката на противопожарната лодка“, допълни Янчев. Да припомним, че лодката е подарък от премиера Бойко Борисов за рибарите от „Ченгене скеле“. В момента на нея се монтира помпа с дебит 1 100 литра вода в минута за гасене на пожари. Лодката ще може да извършва спасителни дейности в района на рибарското селище, което местните сравняват със средновековна Москва. „Тук всичко е дървено, има натрупани горими материали, гориво за двигателите на лодките, дърва за огрев, самите къщи също до голяма степен са изградени от дървен или от лесногорим материал. Не дай Боже, да се запали нещо - всичко е захванато едно за друго“, рисува картината Янчев и припомня преди години, когато култовото заведение, което е своеобразен клуб на „Морски сговор“, горя.

  Поне десетина доброволци ще преминат обучение за работа на пожарната лодка, така селището ще си има своя първи пост при пожар. Което в никакъв случай не изключва действията на пожарникарите като цяло, но гарантира първи успешни действия при инцидент.  

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли билетчето в градския транспорт да е 1.30 лв.

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.65664
  gbp Британска лира GBP 2.21616
  chf Швейцарски франк CHF 1.67609
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.