Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:37Вторник

  25 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Добрите дела заразяват останалите

  Ученичката вярва, че по този начин светът може да стане по-човечен

  15-12-2017 0 1070

  Анна-Мария Жлебинкова е на 15 години, от Бургас. До 7-ми клас учи в ОУ „П.Р. Славейков“, а в момента е възпитаник на Английската езикова гимназия „Гео Милев“. Тя е един от победителите в тазгодишния национален конкурс на фондация „Астика“ „Доброволец на годината“ 2017. Печели наградата в категория „Култура и изкуство“. С Анна-Мария разговаряхме за доброволческата й дейност и за това какво кара едно дете да помага на хората по свой си начин.
  Снимка: faragency.bg
  Интервю на Георги Русинов

  - Анна, как се чувстваш след като спечели наградата?

  - Чувствам се прекрасно. Благодаря на организаторите, както и на семейството си и приятелите. Наградата всъщност не е само за мен, а за доброволчески клуб „Carrousel“, където съм лидер. Всички полагаме големи усилия.

  - В какво се изразява доброволческата дейност на клуба и твоята?

  - Клубът представлява пътуващ фестивал на изкуството и по-конкретно на уличното изкуство. Може да се каже, че аз бях организатор на групата. Помагах в приготвянето на украсата и самото намиране на местата, където участваме. Фестивал „Carrousel“ се организира вече от известно време, но през последната година се зароди идеята да го направим пътуващ фестивал. Така посетихме четири града – Лозенец, Бургас, Каблешково и Айтос. Идеята на фестивала е да правим представления. Освен това имаше павилиони за дейности с децата, както и игри. Аз лично ходя на кокили от три години, което много забавлява публиката. Всичко се прави напълно доброволно, пари не взимаме от това. Фестивалът обаче не е насочен само към малките, има интересни неща за всички възрасти.

  - Как реши да се захванеш с доброволчеството?

  - Аз открих фондация „Астика“, защото живея на няколко минути от офиса им и една сутрин с брат ми минавахме от там и чухме хора да говорят на друг език, което ни заинтригува. Тогава влязохме вътре и така станаха нещата, без да искам всъщност. След първата ми доброволна изява вече бях решила, че с това искам да се занимавам и че искам повече да помагам на хората и да не мисля толкова за себе си, а за това как да помагам на другите.

  - Защо е важно за теб да помагаш на хората?

  - За всеки е различно, но за мен конкретно е, когато видиш тази истинска усмивка на лицето на някого на когото си помогнал и видиш щастието у хората. Тогава когато знаеш, че си направил добро, вътрешно го усещаш като затопляне и виждаш разликата. Защото знаеш, че не правиш нещо само за себе си, а го правиш и за друг човек. Така се надяваш, че този човек също ще се замисли да направи добро дело и той. По този начин се надявам линията от добрина да продължава и да може да обхване всички по целия свят.

  - Семейството ти подкрепя ли те в тази твоя дейност?

  - Родителите ми са разведени и живея само с майка ми и братята си, единият обаче замина да учи в София. Майка ми е много подкрепяща, дори когато може, идва на инициативите с нас. Не мисля, че тя ме е учила да помагам, но съм й благодарна, че ни подкрепя в това начинание. Другият ми брат също доста активно участва в доброволческите инициативи, но не чак толкова, колкото мен (смее се). Големият също по принцип е „за“, но сега е много зает с ученето и не му остава много време. Иначе, когато го поканим и когато може, откликва.

  - Във връзка с наводненията, които бяха в Бургаско, колко важно според теб е хората да си помагат?

  - Щеше да е страшно трудно. Аз лично не съм била там, но знам, че много хора откликнаха на болката на потърпевшите. С фондацията нямахме някакви инициативи, но в училище имахме събиране на средства и благотворителни концерти, което мисля пак, че е една голяма помощ за хора, които са останали без нищо. В училище съм вицепрезидент на ученическия клуб и там нямаше как да не направя нещо по въпроса. Хубавото е, че тогава много училища се включиха да помагат.

  - В тази връзка смяташ ли, че българинът е помагаща личност?

  - Много зависи от човека според мен и то не се отнася само до българите. Аз например познавам много противоположни личности, хора, които не смятат, че е нужно да помагат на другите, и такива, които толкова са свикнали да помагат, че не го приемат като помощ, а като ежедневие. Повечето хора, с които съм се запознала покрай доброволческата дейност, е нормално да са помагащи, но не мога да отрека и че има такива, които гледат предимно себе си.

  - А какво би казала на такива хора, които не помагат, а се интересуват само от себе си?

  - Бих ги посъветвала да пробват веднъж поне да направят нещо безкористно и да видят дали това ще затопли сърцата им и дали ще промени животите им. Почти на 100% мога да гарантирам, че с една доброволческа дейност може много да се промени мнението за всичко.

  - Често ли получаваш благодарност за помощта ти?

  - Може да се каже. Много благодарности за дейността си получавам от Любомир Вълков, който е управител на фондация „Астика“. А мили жестове съм получавала толкова много, че не мога да избера кой от тях ми е най-любим.

  - Добрите постъпки заразяват ли останалите?

  - О, да със сигурност! През последните четири години аз съм заразила доста мои приятели в каузата да помагаш на хората. Виждала съм и съм срещала разни хора по улицата, които като са видели, че правим добро, след това са се поинтересували и също идват във фондацията да помагат с нас. Наистина си мисля, че колкото повече хора се включват и са заинтересовани от това, то доброволчеството може да добие глобални размери.

  - Мислиш ли вече с какво искаш да се занимаваш професионално в бъдеще? Нещо свързано с помощ на хората може би?

  - Не съм сигурна още. Мисля да уча „Дизайн“ в университета, но след това може би ще продължа с нещо свързано с доброволчеството. Със сигурност знам, че ще е нещо, свързано с това да помагам на хората, просто не знам дали ще е професионално.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71654
  gbp Британска лира GBP 2.18859
  chf Швейцарски франк CHF 1.76058
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.