Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:13Четвъртък

  21 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 29° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Добрите дела заразяват останалите

  Ученичката вярва, че по този начин светът може да стане по-човечен

  15-12-2017 0 542

  Анна-Мария Жлебинкова е на 15 години, от Бургас. До 7-ми клас учи в ОУ „П.Р. Славейков“, а в момента е възпитаник на Английската езикова гимназия „Гео Милев“. Тя е един от победителите в тазгодишния национален конкурс на фондация „Астика“ „Доброволец на годината“ 2017. Печели наградата в категория „Култура и изкуство“. С Анна-Мария разговаряхме за доброволческата й дейност и за това какво кара едно дете да помага на хората по свой си начин.
  Снимка: faragency.bg
  Интервю на Георги Русинов

  - Анна, как се чувстваш след като спечели наградата?

  - Чувствам се прекрасно. Благодаря на организаторите, както и на семейството си и приятелите. Наградата всъщност не е само за мен, а за доброволчески клуб „Carrousel“, където съм лидер. Всички полагаме големи усилия.

  - В какво се изразява доброволческата дейност на клуба и твоята?

  - Клубът представлява пътуващ фестивал на изкуството и по-конкретно на уличното изкуство. Може да се каже, че аз бях организатор на групата. Помагах в приготвянето на украсата и самото намиране на местата, където участваме. Фестивал „Carrousel“ се организира вече от известно време, но през последната година се зароди идеята да го направим пътуващ фестивал. Така посетихме четири града – Лозенец, Бургас, Каблешково и Айтос. Идеята на фестивала е да правим представления. Освен това имаше павилиони за дейности с децата, както и игри. Аз лично ходя на кокили от три години, което много забавлява публиката. Всичко се прави напълно доброволно, пари не взимаме от това. Фестивалът обаче не е насочен само към малките, има интересни неща за всички възрасти.

  - Как реши да се захванеш с доброволчеството?

  - Аз открих фондация „Астика“, защото живея на няколко минути от офиса им и една сутрин с брат ми минавахме от там и чухме хора да говорят на друг език, което ни заинтригува. Тогава влязохме вътре и така станаха нещата, без да искам всъщност. След първата ми доброволна изява вече бях решила, че с това искам да се занимавам и че искам повече да помагам на хората и да не мисля толкова за себе си, а за това как да помагам на другите.

  - Защо е важно за теб да помагаш на хората?

  - За всеки е различно, но за мен конкретно е, когато видиш тази истинска усмивка на лицето на някого на когото си помогнал и видиш щастието у хората. Тогава когато знаеш, че си направил добро, вътрешно го усещаш като затопляне и виждаш разликата. Защото знаеш, че не правиш нещо само за себе си, а го правиш и за друг човек. Така се надяваш, че този човек също ще се замисли да направи добро дело и той. По този начин се надявам линията от добрина да продължава и да може да обхване всички по целия свят.

  - Семейството ти подкрепя ли те в тази твоя дейност?

  - Родителите ми са разведени и живея само с майка ми и братята си, единият обаче замина да учи в София. Майка ми е много подкрепяща, дори когато може, идва на инициативите с нас. Не мисля, че тя ме е учила да помагам, но съм й благодарна, че ни подкрепя в това начинание. Другият ми брат също доста активно участва в доброволческите инициативи, но не чак толкова, колкото мен (смее се). Големият също по принцип е „за“, но сега е много зает с ученето и не му остава много време. Иначе, когато го поканим и когато може, откликва.

  - Във връзка с наводненията, които бяха в Бургаско, колко важно според теб е хората да си помагат?

  - Щеше да е страшно трудно. Аз лично не съм била там, но знам, че много хора откликнаха на болката на потърпевшите. С фондацията нямахме някакви инициативи, но в училище имахме събиране на средства и благотворителни концерти, което мисля пак, че е една голяма помощ за хора, които са останали без нищо. В училище съм вицепрезидент на ученическия клуб и там нямаше как да не направя нещо по въпроса. Хубавото е, че тогава много училища се включиха да помагат.

  - В тази връзка смяташ ли, че българинът е помагаща личност?

  - Много зависи от човека според мен и то не се отнася само до българите. Аз например познавам много противоположни личности, хора, които не смятат, че е нужно да помагат на другите, и такива, които толкова са свикнали да помагат, че не го приемат като помощ, а като ежедневие. Повечето хора, с които съм се запознала покрай доброволческата дейност, е нормално да са помагащи, но не мога да отрека и че има такива, които гледат предимно себе си.

  - А какво би казала на такива хора, които не помагат, а се интересуват само от себе си?

  - Бих ги посъветвала да пробват веднъж поне да направят нещо безкористно и да видят дали това ще затопли сърцата им и дали ще промени животите им. Почти на 100% мога да гарантирам, че с една доброволческа дейност може много да се промени мнението за всичко.

  - Често ли получаваш благодарност за помощта ти?

  - Може да се каже. Много благодарности за дейността си получавам от Любомир Вълков, който е управител на фондация „Астика“. А мили жестове съм получавала толкова много, че не мога да избера кой от тях ми е най-любим.

  - Добрите постъпки заразяват ли останалите?

  - О, да със сигурност! През последните четири години аз съм заразила доста мои приятели в каузата да помагаш на хората. Виждала съм и съм срещала разни хора по улицата, които като са видели, че правим добро, след това са се поинтересували и също идват във фондацията да помагат с нас. Наистина си мисля, че колкото повече хора се включват и са заинтересовани от това, то доброволчеството може да добие глобални размери.

  - Мислиш ли вече с какво искаш да се занимаваш професионално в бъдеще? Нещо свързано с помощ на хората може би?

  - Не съм сигурна още. Мисля да уча „Дизайн“ в университета, но след това може би ще продължа с нещо свързано с доброволчеството. Със сигурност знам, че ще е нещо, свързано с това да помагам на хората, просто не знам дали ще е професионално.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.