Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:06Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Документална книга за съдбата на един бургазлия в лагерите на ГУЛАГ

  13-11-2018 0 693

  Снимка:

  Соня КЕХЛИБАРЕВА

  Преди дни в Морското Казино - Бургас бе представена една различна книга със заглавие „Писано ми е да преживея много...”. Авторът Тодор Куюмджиев не е вече между живите, но племенникът му проф. Юлиан Куюмджиев решава, че изключително ценният ръкопис трябва да види бял свят. Книгата е повествование за историята и съдбата на един българин.

  Историкът Стоян Райчевски, автор на предговора, представи пред бургаската публика личността на човека, преживял ужаса на лагерите ГУЛАГ. Наред с това го определи като истински бургаски интелектуалец.

  Биографията на Тодор Куюмджиев е впечатляваща, достойна за филм. Роден в Ямбол през 1917 година. В детските му години семейството се премества в Бургас. Изключително буден ученик. За кратко през 1940/1941 година става сътрудник на „Бургаски фар” и „Вечерна бургаска поща”. Журналистическият му талант се проявява в редица статии и репортажи. Водил рубрика „Обществена трибуна”. Записва да учи право в Софийския университет, а през 1943 година заминава за Берлин, където завършва юридическото си образование и подготвя докторат по журналистика. Преживява последните дни на капитулацията на Германия и масираните бомбардировки над Берлин. При една от тях загива първата му съпруга, д-р Христина Бижева. След капитулацията градът е разделен на зони и докато се опитва да се измъкне от развалините е арестуван без причина и обяснения. Подобни съдби имат хиляди хора, останали в зоната на съветското влияние. Задържаните „врагове" са натоварени на влакове и изпратени директно в лагера „Воркута“ (в Коми), който е един от най-големите в системата на ГУЛАГ. Там Тодор първоначално бил разпределен в мините, с изключително тежки условия, което го обричало на сигурна смърт. Успява да се спаси благодарение на грузински лекар в лагера, който разбра, че Куюмджиев е служил в санитарна рота като войник в Бургас и го взема за помощник в лечебницата. Така се съхранил, но станал свидетел на всички зверства, които се извършвали зад дебелите огради на „Воркута“. През четирите години, които прекарал там, родителите му и близките в България нямали никаква представа какво е станало с него и приели, че е загинал при бомбардировките в Германия. Научили, че е жив по невероятен начин, подобно на този, който е описан в грузинския филм „Покаяние". На един от дървените трупи, плуващи по съседна на лагера река, Тодор успява да издялка името и адреса си в България и посланието, че е жив. Малко по-късно дървото било намерено от руски селянин, който предал информацията до България. След получаването на щастливата вест близките му започват да търсят различни начини, за да го освободят и върнат в родината. Пишат до институции, както и до тогавашния ни посланик в Москва - Карло Луканов, бащата на Андрей Луканов. Но всичко е напразно. Куюмджиев е преместен в друг лагер, където условията отново са изключително непоносими, а студът сковава всичко наоколо. Докато го транспортират, среща героя от Лайпцигския процес Благой Попов, който също е изпратен на заточение.

  Тодор успява да изтърпи присъдата си, която е издадена по незнайна причина, без съдебно дело и обвинение. Години по-късно го освобождават, но не му позволяват да се завърне в България и го изпращат близо до езерото Байкал. Там е буквално превърнат в крепостен селянин и отново принуден да работи като санитар. След 10 години в ада, след като самият е изпращал писма дори до тогавашния съветски лидер Никита Хрушчов, през 1955 година му съобщават, че може най-накрая да се прибере. С това обаче тежкият живот не приключва.

  Пристигайки в България, дипломираният юрист в Германия е принуден да работи по строежите, тъй като му е забранено да упражнява професията си. По-късно го прехвърлят в „Кремиковци". Докато извършва тежката физическа работа, той сам предлага на Съюза на българските преводачи да преведе легендарната творба на Ерих Мария Ремарк — „Искрица живот", в която се разказва за нечовешките страдания на заточениците в германски концлагер. Книгата излиза под печат през 1957 година.

  По същото време се жени за бургазлийката Катя Вълева, талантлива пианистка, дъщеря на големия индустриалец от миналото Досю Вълев. Ражда им се син Теодор, който по късно става журналист и преводач.

  В края на 70-те години Тодор Куюмджиев получава частична реабилитация и му разрешават да работи като юрист. Наред с това не спира да превежда книги от немски и руски, който научава перфектно по време на престоя си в лагерите на смъртта. Отива си от този свят през 1986 година на 69 години след много тежко заболяване.

  В книгата са приложени писма, документи, разкази и снимки от живота на Тодор Куюмджиев. Издирени са негови статии, печатани в бургаските вестници. На корицата е негов акварелен портрет, рисуван от приятеля му големия бас Никола Гюзелев.

  Племенникът Юлиан Куюмджиев оповести, че ще дари на Архива в Бургас всички събрани документи, за да останат в историята.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder