Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  03:34Събота

  25 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Домакинства с възрастни и деца – приоритетни при подмяната на старите печки

  21-11-2019 0 668

  Снимка: faragency.bg

  Жители на Сарафово и Лозово – недоволни, че не са включени в проекта на Община Бургас

  30 тона фини прахови частици по-малко на година се предвиждат заради новите мерки

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Домакинства с възрастни и деца ще са сред приоритетните, на които старите печки на дърва и вългища ще бъдат подменени. Това стана ясно от провело се обществено обсъждане по проект на програма „Life”, в който Община Бургас участва заедно с още шест общини. Водеща е Столична, а общият размер на отпуснатите средства е над 16 милиона евро. Община Бургас е бенефициент по програмата с 2 562 704 евро.

  Целта на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух в шестте общини.  Самият проект ще се реализира в три фази, като първата вече е към финала си. Първите две ще са с времетраене от 15 месеца, а третата, която е най-важна и където на близо 2000 бургаски домакинства ще бъдат подменени старите печки, ще трае 42 месеца.

  В Бургас след Нова година 80 ще са пилотните домакинства, чийто стари отоплителни системи ще се заменят с нови и еко съобразни методи на отопление. Експерти от общината обясниха, че действащата програма за въздуха на Бургас е била взета под внимание, както и друг проект с който на целия квартал „Долно Езерово“ ще бъдат подменени печките на дърва и въглища. Долно Езерово остава една от най-замърсените точки на Бургас.

  Когато обаче експертите на общината обясниха териториалния обхват на този проект в залата сред присъстващите 50-ина души настъпи оживление. Хора от Сарафово и Лозово недоволстваха, че техните квартали не са включени в обхвата на програмата. Тук се наложи и заместник-кметът по екология и европейски програми Руска Бояджиева да се намеси. Тя обясни на присъстващите, че няма как всички комплекси, квартали и съставни селища на общината да бъдат обхванати, тъй като финансирането е лимитирано и е разделено между общо шест общини.

  „Ако беше проект само на общината може би щяхме да можем да обхванем всички, но не е. Този проект е за финансиране на най-замърсените региони, а при нас това са ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, „Лазур“ и Зона Г на „Меден рудник“. Това са точките. Не казваме, че в Сарафово дишате 100% чист въздух, но при вас няма високо строителство, което да пречи на по-бързото изчистване на въздуха. Разбирам емоциите, но е трудно в 220-хиляден град да изберем само 2000 домакинства, които да бъдат включени в програмата“, обясни тя на мъж от квартала.

  Все пак Бояджиева обясни, че има възможност, ако по този проект не се постигне 100% усвояване в дадените точки, то част от новите уреди да отидат по предназначение и в други квартали. Това обаче няма как сега да заявят със 100% сигурност.

  След като страстите се поуспокоиха модераторите на срещата успяха да обяснят на присъстващите с какви нови уреди ще бъдат подменени печките на дърва и въглища. Това ще са котли, радиатори и печки за пелети. Според особеността на кварталите, ще се прилагат различн варианти. Там, където например е газифицирано, ще може хората да се включат към системата. Където няма възможност за друго печките с пелети ще са вариант. Квотите за разпространение на новите уреди са на база проучване къде-какво може да се подмени и какво е най-подходящо спрямо дадения регион.

  30 тона спестени фини прахови частици на година. Такава амбициозна цел си поставя програмата за подмяната на печките на твърдо гориво.

  Критериите, по които кандидатите ще се оценяват са доста. Най-важният може би ще е този, че с предимство ще се ползват домакинства с възрастни хора и деца – тези, които обитават домовете през по-голямата част от деня. Желаещите за подмяна на старите отоплителни системи ще се оценяват и по това дали правилно са попълнили формулярите и декларациите. Да имат печки на дърва и въглища и да са в териториалния обхват на програмата са други от критериите.

  По темата с критериите присъстващите в залата бяха доста активни. Бургазлии поискаха да знаят доста важни и конкретни неща, които ще ги касаят. Например важно уточнение бе направено в следствие на въпрос от жена на публиката – дали формулярите ще са достъпни само онлайн и в сградата на Общината, или ще ги има и по териториалните дирекции. Руска Бояджиева каза, че това е добра идея и ще направят така, че и по дирекциите да има необходимите документи.

  Приемането на документи ще започне след Нова година и ще продължи до 31 март. След това следва оценяване на кандидатите, през юни трябва да се подпишат договорите, а през септември-октомври да започне доставката на новите отоплителни уреди. По време на с

  Обяснено бе и много важното уточнение, че в случай, че при пилотните 80 домакинства, които ще са първите с нови уреди, има по-голям интерес, то некласираните сега, ще останат участници в последващите етапи на програмата и няма да има нужда да подават наново документи. Ако има такива пък, които не са кандидаствали сега, то да не се притесняват, ще могат да го направят по-нататък, когато се открият и останалите етапи.

  Бонус ще е, ако желаещите живеят в санирани сгради обясниха още от Община Бургас. Тук мъж попита дали ще трябва да се доказва това чрез фактури, тъй като голяма част от хората може да не ги пазят, или пък да са извършили ремонтните дейности собственоръчно. Руска Бояджиева обясни, че това няма да е необходимо, тъй като санираните сгради ще си личат, а ако става въпрос само за вътрешна изолация, то екип на общината така или иначе ще обикаля по домовете на допуснатите до програмата домакинства, за да провери дали отговарят на критериите. С последното заместник-кметът отговори на въпрос и на друг от публиката дали няма да има начини за злоупотреби по програмата – хора, които нямат толкова нужда, или пък дори не ползват новите уреди по предназначение, или нямат печки на дърва и въглища. Бояджиева посочи, че всички одобрени ще подписват договори, с които ще се сългасяват, че ще допускат и проверки по домовете си.

  Оказа се, че вече има и мераклии, които са подписали документите. Стана ясно обаче, че те са били по-скоро анкетно проучване на Община Бургас и не са документи за кандидатстване. 607 такива заявления е получила Общината по време на проучването. Една част от присъстващите на общественото обсъждане се разочароваха да разберат, че подмяна с климатици няма да е възможна, въпреки, че в проучването е било посочено като възможен вариант. Доводи изтъкнаха, че едно поставяне на радиатори например ще означава доста ремонтна работа. От Общината им обясниха, че няма друг начин. Последното важеше и за въпроса с камините и дали собствениците им ще трябва да ги изкъртват.

  Срещата завърши с това, че на няколко пъти ще бъдат публикувани списъци на страницата на Община Бургас. Веднъж за всички кандидатствали, веднъж за отпадналите от пилотния старт и накрая първите 80 одобрени домакинства.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.