Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:58Петък

  26 Април 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Допуснахме простащината и агресията да станат „нормален“ модел на поведение

  Крайно време е да си признаем, че системата на преподаване е провалена, защото не учи децата „как да мислят“, а ги учи „какво да мислят“ по рефлекс, останал отпреди 1989 година

  09-11-2018 0 1226

  Доц. д-р Алексей Пампоров, социолог:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Алексей Пампоров е доцент по социология в БАН. Чете лекции в Софийски и Пловдивски университети. Женен, с две деца.
   

  - Доц. д-р Пампоров, съвсем наскоро Вие бяхте в Бургас, където участвахте във форум против насилието, под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. В него изнесохте много  интересни данни от анкета, проведена със студенти от пет български университета във връзка със сексуалното насилие и сексуалната злоупотреба с деца. Какви са основните изводи, които се налагат от нея?
  - Да, изследването е представително за студентите в професионални направления: педагогика, психология, социални дейности и обществено здравеопазване в СУ, ПУ, ВСУ, БСУ и „Асен Златаров“. Резултатите показват, че над 40% от студентите са преживели поне една форма на сексуално насилие, докато са били в училищна възраст, т.е. от 6 до 18 години, но не са осъзнали това. Жертвите на сексуална злоупотреба с дете, извършена от възрастен – които са склонни открито да го споделят днес са около 13%, а жертвите на сексуална злоупотреба от тийнейджър към малко дете са около 4%.
  - В анкетата говорите за  първия сексуален опит като злоупотреба от възрастен към дете, от по-голям ученик към по-малък, а също и за това, че голяма част от потърпевшите не дават гласност на подобни действия от страх, срам и редица други причини. Каква според Вас е информираността на българските младежи по въпроса за насилието?
  - Над една трета от преживелите сексуална злоупотреба не са споделили за това с никого, най-вече поради срам или страх от извършителя, но приблизително една пета от анкетираните – и защото не са знаели, че това е злоупотреба. От гледна точка на тези резултати, изводите са, че трябва да се засили информираността в обществото за тези проблеми – защото престъпленията са тук, но остават неразпознаваеми – не само от младежите, а и от възрастните. В същото време те нанасят скрити психологически травми и това се регистрира от високите нива на тревожност и усещане за риск от сексуално насилие, измерени в изследването.
  - Какви са изводите, които направихте за себе си от регионалната конференция „Развитие на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие“, която се проведе в Бургас на 23 октомври?
  - Трябва да се обърне внимание на първичната превенция – подходящо обучение в училищата и детските градини, клипове – разпространявани по детските телевизионни канали. Нашите партньори от Великобритания например, представиха на участниците в конференцията подобен клип, който се разпространява на острова. Това е забавно анимационно филмче за едно животинче, което на български може да се преведе като „Гащозавър“. Посланието на филмчето е ясно: Гащозавъра е щастливо дете, добър спортист, успешен ученик, защото не позволява на никого да му бърка в гащите и защото не сваля гащите си – освен когато се къпе в банята у дома.
  - До каква степен непрекъснатите примери на насилие, които ни обграждат, като се започне от улицата, премине се през телевизионния екран и се стигне до семейната и приятелската среда влияят негативно на подрастващите?
  - Да, това е най-тревожното. В България допуснахме простащината и агресията да станат „нормален“ модел на поведение. Съвсем пресен е скандалът, при който на осъдено за трафик на жени лице – което проповядва подчиненост на жените и възхвалява агресията – му беше залепен етикет „VIP“ в един телевизионен формат. Мнозина могат да се засмеят иронично, но преди 1989 година в училищата имаше програма за превенция на насилието и агресията, програма за етика на поведението и уважение към другия. Всички я познават като „правилата на малките Чавдарчета“. Отвъд глупостите на партийната идеология, тези правила внушаваха, че „Чавдарчето (т.е. ученикът в първи и втори клас) е весело дете – играе, пее, учи се, чете“. Сега училищата са пълни със сърдити деца, с деца, между които агресията и насилието непрекъснато нарастват.  
  - Традиционно всяка година  изследване PISA обяснява, че българските деца са неграмотни, смятате ли, че това е така?
  - Тук трябва да направим едно уточнение. PISA не казва, че децата са неграмотни, а че са „функционално неграмотни“, което не означава, че не могат да четат и пишат, а че не разбират прочетеното. В това отношение в България е крайно време да си признаем, че системата на преподаване е провалена, защото не учи децата „как да мислят“, а по рефлекс, останал от преди 1989 година, ги учи „какво да мислят“. Ще Ви дам прост пример. Ако едно дете иска да получи висока оценка на съчинение разсъждение върху Вазов, независимо от темата и избраното произведение, то трябва да напише, че „Вазов е патриарх на Българската литература“. Защо? Какво знание демонстрира това? Религиозно лице ли е Вазов? Ама бил първият – казват някои учители в защита на шаблона, който налагат. Първи в какво? А Петко Славейков, Любен Каравелов и Христо Ботев – какво са? Тези учители наясно ли са, че „патриарх“ е кръчмарски епитет, роден в Градското казино от устата на пиян литературен критик, който има за цел да обиди Елин Пелин и Антон Страшимиров, наричайки ги „клисари“? Вероятно не са – но това обяснява и корена на функционалната неграмотност. По същия начин у нас се преподават всички „разказвателни“ предмети, и се разчита на „зубрене“ на правилните фрази.
  - Насилието над жени и деца в последната година определено се свързва и с Истанбулската конвенция – Вашето мнение „за“ или „против“ подписването й сте?
  - Функционалната неграмотност в случая с конвенцията ни изигра много лоша шега. Конвенцията има за цел защита от домашно насилие и насилие, основано на социално конструираните полови специфики. Няколко функционално неграмотни политици и юристи – които очевидно не владеят добре английски език – излъгаха обществото, че става дума за „трети пол“ и „гей-бракове“. Най-смешното в случая е, че министърът на отбраната г-н Каракачанов и официалният говорител на МО – г-н Урумов, всъщност изпълняват и са обвързани в работата си с директива на НАТО (040-001), която разглежда половите специфики, т.е. т.нар „джендър“ именно като социално конструирани. Това показва единствено, че или са некомпетентни за постовете, които заемат, или че са лицемери – които публично говорят едно, но фактически изпълняват друго.
  - В съвремието ни много млади двойки създават деца, без да са подписали граждански брак – можем ли да говорим за криза в брачната институция и как тя се обяснява?
  - Да, криза на брачната институция в България има и за това роля играят няколко различни фактора. От една страна, има криза на доверието в институциите, която засяга и институцията на брака. От друга страна, официалното сключване на брак е обвързано със сватбен обред, който обаче през последните години изисква все по-висок разход на средства – поради налаганите от масовата култура модели. Много двойки предпочитат да похарчат парите за ремонт на жилище или за пътешествие, вместо за ядене и пиене и скъпа рокля за еднократна употреба. И на последно място, но не и по значение – роля играе и насилието. Много жени предпочитат да не се обвързват с брак, поради недоверие в партньорските взаимоотношения, особено ако като деца са ставали свидетели на домашно насилие у дома си.
      -    Голяма част от публикациите и изследванията Ви са свързани с ромския етнос.  Какво не се знае на този етап за ромите у нас?
  - Ако ме питате за обществените представи, то може да се каже, че в България допускаме две големи грешки в мисленето си за ромите. Първата е, че мислим, че „всички роми са еднакви“ – а това не е така. В България има поне шест големи ромски групи – които се различават помежду си по говоримия език и по религиозната си принадлежност, и над 60 субгрупи, които се различават помежду си по занаят, обичаи и културни практики. От тази гледна точка не можем да имаме унифицирани политики за интеграция, защото каквото работи за едни – няма да сработи за други. Втората голяма грешка е, че приписваме редица негативни социални феномени на етническата им принадлежност – ранни бракове, ранно отпадане от училище, безработица и живот на социални помощи, домашно насилие и дребна битова престъпност. И тук ще се провалим с интеграцията, ако не осъзнаем, че това не са етнически специфики, а е култура на бедността. Т.е. затварянето и обособяването на ромите в гета, сегрегацията им в училищата и дискриминацията им на пазара на труда водят до все по-голяма дезинтеграция, която се наблюдава навсякъде по света, независимо от етническата и религиозната характеристика. Вижте фавелите в Бразилия, черното гето в Чикаго или гетата с бели германци в Хамбург и Берлин например.
  - Апокалиптични новини за претопяване на българската нация и циганизирането й излизат поне по веднъж – два пъти годишно – как гледате Вие на подобни изказвания?
  - Това са глупости от хора, които не разбират от демография. Първите такива изказвания и прогнози бяха, че ромите ще са 50% от населението към 2020 година. Е, 2020 година почти дойде, а ромите дори намаляват по данни на НСИ – знаете ли защо? Защото от една страна емигрират много по-интензивно от българите, от друга страна, детската смъртност в тези общности е 27 промила, т.е. приблизително 3 на 100 деца умират преди да навършат 1 годинка.
  -    Може ли програмата за връщане и задържане на децата в училище, по която упорито работят различни институции да мотивира родителите за по-високо образование на децата им и намали неграмотността?
  - Нека първо МОН покаже данни за ефикасността на програмата. Аз съм скептичен именно заради огромната миграция на български граждани извън страната. В случая не казвам „емиграция“, защото за мнозина това е цикличен, сезонен процес по осигуряване на прехраната. За съжаление, подобен процес има негативно отражение върху обхващането и задържането в училище, най-вече заради консервативността на системата и липсата на гъвкава възможност за признаване на нива и знания – които голяма част от децата получават при заминаването си в чужбина. Докато се опитваме да върнем 14-15-годишни младежи, живели по 4-5 години в Испания, Гърция, Германия и т.н. в първи или втори клас – защото видите ли, българският им документ бил само до това ниво – няма да имаме успех с реинтеграцията в системата.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какви яйца ползвате за Великден?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.75837
  gbp Британска лира GBP 2.26278
  chf Швейцарски франк CHF 1.72047
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder