Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  09:21Вторник

  10 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Драмата с убийството на Никол приключи, Иван ще лежи 6 вместо 8 години

  20-11-2019 0 1232

  Снимка: Борислав Пенков

  Драмата с убийството на малката Никол в Меден рудник от лятото на 2017-а приключи. Върховният касационен съд като последна инстанция се произнесе – убиецът Иван Иванов ще лежи 6 вместо 8 години. Решението в останалата му част остава в сила.

  Делото бе образувано по жалба на подсъдимия срещу решението на Апелативен съд – Бургас, с което присъдата наложена му от Окръжния съд в града бе потвърдена. Иванов бе признат за виновен в извършването на убийство на малолетно лице по особено мъчителен начин. За това му бе наложено „лишаване от свобода“ за 8 години. Иван обаче бе признат за невиновен за това, че убийството е извършено с особена жестокост. Кръвнината, която трябва да заплати на майката на Никол е в размер на 150 000 лева.

  Съдебният състав на ВКС не прие твърденията, че първоинстанционната присъда е постановена от незаконен съдебен състав поради нарушение на нормата на чл. 390, ал. 2 от НПК, според която при дела срещу непълнолетни съдебните заседатели трябва да бъдат учители или възпитатели. ВКС реши и че няма процесуално нарушение, лишило подсъдимия от правото да получи по-леко наказание заради съкратеното съдебно следствие, след като категорично е отказал.

  Съдът отхвърли и твърденията на защитата, че с оглед младата му възраст, или поради психични проблеми, Иван не е могъл да разбира извършеното от него. Експертизата е доказала, че има само умствена изостаналост. Не приеха обаче показания на свидетел, началник на отдел в ОДМВР-Бургас, който взел показания от Иван, без присъствието на родителите му. В случая обаче така взетите показания не налага отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане.

  В решението на ВКС пише: „Предходните инстанции са преценили като справедливо наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 8 години, определено при лек превес на отегчаващи вината обстоятелства, като са съобразили, че е с година и половина над средния размер. Всъщност наложеното наказание го превишава с почти три години, поради което следва да бъде намалено. С изменение на въззивното решение и редуциране на срока на лишаването от свобода от 8 на 6 години ще бъде постигнато едновременно точно приложение на материалния закон и справедливост на наказанието.“

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.