Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:19Събота

  20 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Древно селище от Бронзовия период разкрива тайни от дъното на Ропотамо

  09-11-2017 0 1818

  Снимка: Интернет

  Артефакти от топ експедиция ще отидат в музеите на Приморско и Китен


  Георги РУСИНОВ


  Откритите артефакти от топ експедицията „Black Sea MAP” ще отидат в музеите в Приморско и Китен. Това заяви за „Черноморски фар“ д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол. Броят на откритите артефакти наброява половин дузина.

  Проектът е иницииран през 2015 година, с цел проучване на промените в средата на древния регион на Черно море, включително влиянието, оказано от промените в морското ниво по време на последния ледников период. 4 години, 81 дни в открито море и 30 дни под водата, е равносметката от археологическата експедиция. Целият проект излиза на 18 милиона паунда, което го прави един от най-скъпоплатените и мащабни в цял свят.

  Д-р Димитров разказа за работата и откритията, които са направили в устието на река Ропотамо. „Това е един обект, който е проучван и преди нас. Там е работила експедиция под ръководството на проф. Иван Карайотов от Бургаския музей, които са откривателите на мястото. Целта на нашата работа беше да съберем по-добри стратографски данни от това, което те са правили навремето. Това е едно защитено място, което очевидно е било пристанище и убежище много дълги векове. От Античността чак до Османския период. Другото интересно нещо, което има на това място, е селище от Бронзовия период, което тогава е било на сушата, а сега се намира на дълбочина над 2 метра. Ние достигнахме до това селище“, обяснява уникалния статус на района в устието на река Ропотамо д-р Димитров.

  Той продължи с това, че именно артефактите от устието на реката ще отидат в Историческия музей в Приморско. Сред тях има много добра колекция късноримска червенолакова вносна керамика. „Това е луксозна керамика от първите векове след Христа. По нашите земи е вносна, тя е с много високо качество. Намира се и на други места, но никъде няма такова богато находище с толкова много съдове, в толкова добро състояние“, заявява д-р Димитров.

  Освен керамиката, има и немалък брой амфори, които датират от Османския период. Най-интересната находка е може би едно блюдо с изображение на ветроход, който датира от ХІІІ-ХІV век. „Изображението на ветрохода е просто брилятно. С много семпли щрихи е маркиран ветроходът и всъщност се вижда, че е правена от някой, който знае какво изобразява, например моряк“, допълва археологът.

  Приморско ще има лукса да получи артефактите си напълно реставрирани. Д-р Калин Димитров обясни, че това е скъп процес и в много от случаите на археологически експедиции, откритията се предоставят нереставрирани на музеите и те трябва да си поемат тази част. „Ние се постарахме да осигурим финансиране за тази дейност и да предадем неща, които ще са готови за експониране“, уточни той. Именно поради тази причина няма ясна дата кога музеят ще получи ценните находки.

  Друга част от откритията ще отидат в Китен. Там от няколко години Центърът по подводна археология поддържа изложба, наречена „Тайните на морското дъно“. По думите на д-р Димитров тя е единствената специализирана експозиция по подводна археология в България. „За някои от нещата, които преценим, че са най-интересни ще отидат там. Като се надяваме тази временна експозиция да се превърне в нещо по-голямо за в бъдеще“, обяснява ученият.

  Бургазлии и гостите на града ще имат възможност да видят всички интересни открития от експедицията през май 2018 година. Тогава ще бъде направена изложба в Морското казино. Проектът е по инициатива на Община Бургас и е едно от съпътстващите мероприятия, свързани с българското европредседателство.

  За д-р Димитров находките от дълбоководните кораби и тези, които са открити в устието на Ропотамо, имат преди всички висока научна стойност. „От една страна обектът, който е в залива на устието на река Ропотамо, е може би най-добре запазеният такъв обект по българското крайбрежие. Има подобни обекти и на други места, но те всички са в местности, където в днешно време има пристанища и съответно голяма част от културните пластове са разрушени. Ропотамо няма съвременно пристанище и затова смятаме, че обектът там е в максимално запазена кондиция“, аргументира се археологът.

  По време на цялата експедиция „Black Sea MAP” са открити и над 60 кораба в българските териториални води. Те се намират на дълбочина от 90 до 2000 метра. Д-р Калин Димитров ентусиазирано обяснява, че научната стойност от корабокруширалите кораби е наистина висока. „Това е така, тъй като условията за съхраняване на дървени корпуси в Черно море са изключително благоприятни, много по-благоприятни от всички други морски басейни в света. Поради това ние имаме изключително добре запазени кораби, в състояние, което е непознато на други места. Ако там имаме части от дъното на плавателен съд, тук имаме кораби, запазени с палуба и мачти – нещо, което е абсолютно уникално, толкова добре запазени дървени кораби никъде няма“, уточнява той.

  Археологът допълва и че никъде другаде няма такава запазена колекция от кораби, покриваща дълъг времеви отрязък – от най-ранната гръцка колонизация до ХІХ век..„Сходни условия с много добри възможности за запазване има и в Балтийско море, само че там няма гръцка колонизация и римско корабоплаване за разлика от Черно море, което е част от Античния свят“, завършва ученият.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70517
  gbp Британска лира GBP 2.22203
  chf Швейцарски франк CHF 1.71249
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder