Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:02Неделя

  18 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Дядо на 67 изкара първи клас

  09-11-2017 0 953

  Снимка: илюстративна

   Дона МИТЕВА

  Ученици от първи до четвърти клас на 67, 62 или 57 години могат да се видят в няколко училища в Бургас и региона. Преди броени дни започна новата фаза на проект, който дава възможност на възрастни хора без образование да влязат в класната стая. „Нов шанс за успех“ - е насочен за потребители над 16-годишна възраст, които нямат документ за определена образователна степен – начална или по-висока. Проектът работи от няколко години. Ограничение на горната граница на възрастта няма.

  Тази учебна година ще има сформирани две групи с общо 25 възрастни ученици в ОУ „Христо Ботев“ - Бургас, което се намира в квартал „Победа“. Две групи има и училището в село Оризаре, община Несебър. Там ще се обучават 21 ученици. Една група има и в ОУ „Христо Ботев“ - Зидарово, община Созопол. Там ще работят върху грамотността си 11 души. „Групите са вече одобрени от Просветното министерство и до края на календарната година ще започнат обучението си“, коментира инж. Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието. Тази година са записани да се обучават общо 57 души.

  Хората, които нямат завършени първи-четвърти клас, известен като начален етап, за половин календарна година го получават. Пети, шести и седми клас се преминават заедно за една година. Обучението е съботно-неделно по подобие на задочници-студенти.

  Предвид възрастта в началния етап се учат също на полезни умения, като например да пишат автобиографии, защото част от учениците са добре социализирани. Естествено се намесват и дигиталните възможности, защото прави впечатление, че покрай новите технологии дори недотам грамотни хора поддържат профил в социалната мрежа и с много голям успех си служат с интернет и айфон.

  „Една част от учениците, които се обучават по този проект могат да четат и пишат, имат някаква степен на грамотност, но нямат документ за нея. Те не могат да влязат наравно с малките първолаци в класните стаи и така им се дава шанс да получат документ за образование, след полагане на изпит“, казва инж. Виолета Илиева, и си спомня, че преди години в Карнобат са се явили и баби и дядовци на преклонна възраст.

  Рекордьор за миналата година по проекта е ученик на 67 години, който е посещавал ОУ „Христо Ботев“ в квартал „Победа“. Негови подгласници са ученици на 62 години и на 58 в същото училище. В село Росен пък са имали ученици на по 63, 62 и 57 години.

  Миналата година 90 души са се възползвали от възможността да придобият начален етап на образование. Те са се обучавали освен в ОУ „Христо Ботев“ - Бургас – 45 души и 11 души в училището в село Гильовца, община Несебър. По проекта са работили също в ОУ „Христо Ботев“ - село Росен, община Созопол – 20 души и 14 души в училището в Ахелой.

  На края на курса от деветдесетте души 49 са се явили на изпит и 40 от тях са го издържали.

  По проекта са предвидени средства за учебници, учебни помагала, тетрадки, химикали, моливи – всичко необходимо. Възрастните ученици получават дневни в размер на 67 лева месечно. Пътните им също се поемат.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.21373
  chf Швейцарски франк CHF 1.71099
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder