Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:39Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Едва 30% от родителите водят децата на профилактичен преглед на зъбите

  До 20 ноември е в ход безплатна превенция на кариеса за малчугани от 5 до 9 години

  20-10-2017 0 931

  Д-р София Буджева
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Д-р София Буджева е лекар по дентална медицина. Управител на клиника в Бургас. Завършила е Факултета по Дентална Медицина в град Пловдив през 1983 г. Работи на частна практика от 1993 г. Има специализации в областта на естетичната дентална медицина, ендодонтия, лазертерапия, пародонтология, ортопедия, психология. Обявена е за Лекар по дентална медицина за 2011 година, като признание за цялостната й дейност - от Българския зъболекарски съюз .

   

  Д-р Буджева, за поредна година се провежда кампания за безплатна силанизация на зъбите на деца, в която участва и Бургас. Като един от денталните специалисти към програмата, моля разкажете повече за нея.

  Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари /6-ите зъби/ на деца от 5 до ненавършили 9-годишна възраст, е част от Националната програма за профилактика на оралното здраве на децата. Тя се провежда за поредна година и е единствената безплатна профилактична програма за пациентите. Осъществява се от Министерството на здравеопазването, съвместно с Български зъболекарски съюз. Обърната е изцяло към превенция на кариеса на децата.  Продължителността на програмата е до 20 ноември 2017 г.
  Какво представлява покритието и защо е полезно да се постави?
  Силантите са композитни материали, с които се запълват дълбоките ямки на постоянните зъби, образувайки защитен слой. Лекарят по дентална медицина първо почиства перфектно зъбчето, изолира го от слюнката и върху него разстила тънък слой силант, който се втърдява с фотолампа. Защо се прави това? Когато зъбът пониква, той все още е с недобра структура - емайлът е недостатъчно узрял. В тези години - между 5 и 7, децата все още не могат толкова ефективно да си мият зъбките и във вдлъбнатините им се задържа храна. Тя е предпоставка за поява на кариес. Покриването на вдлъбнатините на току-що поникналите зъби  предотвратява задържането на храна и дава възможност на емайла да узрее. Този материал се задържа няколко години, които са достатъчни  емайлът да  узрее  и порасналото дете да борави по-добре с четката и пастата  за зъби. Целта на тази кампания е да бъдат предпазени току-що поникналите зъби. Програмата е за 6-ите зъби, но родителите могат да поискат силанизация на всеки последващ поникнал зъб, което не е включено в безплатната програма.

  Ако не са поникнали, няма да се направи безплатна силанизация, така ли?

  Да, ако детето няма поникнали 6-ти зъби, влиза в следващата година за силанизация.


  Като на останалите зъби е срещу заплащане?

  Да.

  А защо точно на шестите зъби? Те ли са най-уязвими?

  Шестият зъб е основният в дъвкателната функция на човека. Той е дъвкателният център. Тъй като пониква най-рано в устатата, той е най-уязвим спрямо всякакво външно натоварване. Обикновено първите кариеси се появяват именно на шестите зъби.

  Ако детето е с кариес на 6-и зъб, ще му направите ли силанизация?

  Ако дойде такова дете, което въобще не е рядкост, зъбчето се лекува като кариес. То не подлежи на силанизация. При най-малкото съмнение за кариозен процес зъболекарят не пристъпва към силанизация.  

  Какво е Вашето наблюдение - имат ли бургаските деца много кариеси?

  Преди няколко години се направи изследване на оралните заболявания при деца до 18-годишна възраст в България и се установи висок процент на заболеваемост.  Всяко четвърто дете до 18-годишна възраст има поне един изваден постоянен зъб, а всяко второ дете има поне един пулпит на постоянен зъб, което е много тревожно. Затова колегите успяха да въведат тази програма, за да можем поне на част от най-уязвимите зъби да направи профилактика.

  На какво се дължи тази нерадостна статистика?

  Винаги съм казвала, че  българинът има ниска здравна култура. Увеличава се процентът на родителите, които водят децата си на профилактика, но въпреки това той не е повече от 30%. Децата трябва да идват два пъти в годината на профилактичен преглед. По принцип те трябва да се водят на зъболекар още на първата-втората годинка, не толкова да им се прави нещо, а за да свикват, че зъболекарят е този, който поддържа тяхното зъбно здраве. Защото зъбите са част от здравето на пациента.

  Какви са конкретните Ви съвети относно миенето на зъбите?

  Миенето на зъбите трябва да е с подходяща четка и паста, като вечерното миене е с продължителност 3 минути и трябва да е по всички повърхности на зъбите, с кръгови  и хоризонтални движения, последвано от изплакване със съответната на зъбната паста вода за уста. За по-ефективно  почистване на зъбните повърхности е препоръчително да се използват и допълнителни профилактични средства, като конци за почистване на зъби, междузъбни четки и тоалетни душове. Това, като цяло, много рядко се прави.

  За информация на родителите – какви дейности покрива Здравната каса по профилактика и лечение на детските зъби?

  За деца от 0 до 18-годишна възраст Здравната каса заплаща 4 манипулации и един преглед, при който се доплаща 1.80 лв. Четирите манипулации могат да бъдат лечение на кариес с амалгама или химичен композит, вадене на временен зъб, вадене на постоянен зъб, лечение на пулпит на временен зъб и лечение на пулпит на постоянен зъб. От тях се доплащат само лечение на пулпит на временен зъб – 4.80 лв. и лечение на пулпит на постоянен зъб - 12,30 лв. Всички други манипулации се заплащат от пациента.

  Какво, според Вас, е най-важно да се направи за повишаване на профилактиката и оралната култура на българина? 

  Редовно да се посещава зъболекар, както от децата, така и от самите родители, за да дават пример на децата. Редовното и старателно миене на зъбите е изключително важно. Както се казва сутрин – за красота, вечер – за здраве. Като вечерното миене да е триминутно, за да почиства добре плаката, след което да се изплаква с вода за уста, която да отговаря на възрастта на децата.   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder