Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  07:53Понеделник

  09 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Египетски инвеститор налива над 25 милиона лева в Бургас

  27-11-2019 0 1426

  Снимка:

  Строи производствена и научна база за производство на кръвни тестове

  Бургаски студенти по медицина ще се обучават при него

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Египетски инвеститор ще налее над 25 милиона лева в Бургас. За това намекна кметът на общината Димитър Николов по време на заседанието на Общински съвет - Бургас. Юристът на Община Бургас Златина Георгиева обясни повече за инвестиционното намерение на бизнесмена от страната на пирамидите. Идеята му е да стъпи на европейския пазар с производство на кръвни тестове.

  Първоначално египтянинът е искал да построи само производствена база в Бургас и научна в съседна Румъния. След като от общината обаче го срещнали с представители на Медицинския университет, той се убедил да реализира и нея в Бургас. За целта е в процес на закупуване на два съседни терена в Индустриалния логистичен парк в морския град. Само за производството е заявил инвестиционно намерение от 20 милиона лева и разкриване на 20 работни места.

  Адвокат Златина Георгиева (в средата) обясни повече за инвестицията

  „Може би изглеждат малко, но те са свързани със сферата на науката (б.а. работните места). Производството е свързано с кръвни тестове за измерване на кръвната захар, холистерола и пикочната киселина в кръвта. От неговото представяне се разбра, че те ще бъдат доста достъпни за хора и ще могат да ги ползват в домашна среда, което е предимство за Бургас. Първо се беше насочил към търсене на имоти в съседни на България държави и по-точно Румъния, но след като дойде на място и се увери, че територията е много подходяща, избра един терен малко повече от 4 дка.“, обясни юристът.

  Георгиева обясни, че вече върви процесът по проектиране. За научната база склонил за Бургас, или както кметът Димитър Николов се изрази в Общински съвет – Бургас „направо го откраднахме от румънците“, след като видял, че има потенциал в града да развива и тази дейност заради Медицинския университет.

  „Има един съседен имот в близост до този с производството, в който да бъдат разкрити лаборатории, в които да се обучават нашите студенти, което ще бъде много полезно. Изборът, който инвеститорът направи е във връзка с това, че Медицинския университет е прохождащ и това ще даде възможност да се разкрият направления в тази област и такъв вид студенти да се обучават при него“, добави Георгиева.

  За научната база още няма сигурна твърда инвестиция, но според юриста след разговори с египтянина само 5 милиона лева ще отнеме изграждането на сградата с лабораториите.

  „Инвеститорите често заявяват по-ниски параметри, а после постигат по-високи. Същото е и с работните места, защото се страхуват, че няма да могат да изпълнят нашите изисквания. После често се оказва обаче, че са назначили два пъти повече хора. Това показва проучването и практиката в Индустриалния парк“, каза още тя.

  Египетският бизнесмен е декларирал и намерението си да разпространява кръвните тестове на достъпни цени и дори да дари първата част от производството на бургаска болница, която ще бъде избрана в по-късен етап.

  Георгиева смята, че до една година строителството може да бъде реализирано.

  „Той декларира сериозно намерение, снабдили сме го с виза за проектиране, въпреки че още не е собственик. Правим каквото можем  и ние като администрация да помогнем, за да може по-бързо да се случат нещата. Общината има необходимото съдействие, защото за това производство има специфични изисквания, които са за територията на страната. Той самият се запознава с тях в движение. Подкрепа от нас затова му е необходима и затова реши да остане в Бургас“, посочи юристът на Общината и добави, че в разговори с него е станало ясно, че е имал предложения да реализира инвестицията си в други държави.

  „Присъствието му обаче два пъти в Бургас е повлияло да реализира тук инвестицията. Удобните транспортни връзки тук също са изиграли ключова роля в избора му – пристанище, жп, летище, магистрала. Всичко това е проучил предварително. Разбира се и наличието на работна ръка и на специалисти и изгледът, че ще има такива и в бъдеще заради университета, които ще могат директно да влязат при него като работна ръка, не са за подценяване като мотиви за избора на Бургас“, завърши тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.