Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:35Неделя

  16 Юни 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Еко комисията твърдо против разхищението на милиони за лаборатории

  15-05-2019 0 611

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ

  Постоянната еко комисия към Общински съвет – Бургас се обяви твърдо против разхищението на милиони левове за наемането на независима лаборатория, която да измерва чистотата на въздуха. Позицията им идва във връзка с писмото на заместник-кмета по екология Руска Бояджиева, която заявява, че обществена поръчка за наемането е прекратена след като са разбрали, че едната фирма иска малко над 5 милиона лева за мониторинг на въздуха в Бургас за една година. Втората фирма изявила желание е с още по-фрапиращата цена от малко над 12 милиона лева.

  В края на 2018-а Общински съвет – Бургас прие докладна за отделянето на 450 000 лева за целта. Тъй като са крайно недостатъчни, а до края на мандата на този Общински съвет остават по-малко от 5 месеца, Бояджиева заявява, че няма как исканите от двете лаборатории пари да се отделят в този бюджет. Това най-вероятно ще трябва да стане след като бъде избран нов след местните избори през ноември.

  По време на заседанието на комисията част от членовете й изказаха мненията си.

  „Дойде ми до гуша от екзотични идеи, с които някой да си прави ПР кампания. Такива щуротии за 5 и 12 милиона лева са излишни. Доста източници казват, че Бургас е град с чист въздух. Затова някаква лаборатория за 5 милиона да изчислява нивата на фините прахови частици (ФПЧ) няма смисъл, то и сега се прави“, заяви председателят д-р Георги Митев от Реформаторски блок.

  Той добави, че е далеч по-разочарован, че все още не са отделени далеч по-малкото средства за закупуване на лаборатория, която да мери пестицидите в храните, което според него е много по-важно.

  Бойчо Георгиев от ГЕРБ обясни, че Бургас си има мобилна станция, която мери чистотата на въздуха.

  „Имаме достатъчно данни за емисионните източници. Има си катедра в университета, която също се занимава с това. Има анализи и данни, няма нужда да се хвърлят толкова пари за същите резултати“, каза той.

  Маринета Николова, директор на отдел „Екология“ добави, че 3 от 4-те пункта в града, където се измерва чистотата на въздуха са с постоянен мониторинг и данните се обработват от акредитирана лаборатория. Същото е и положението с общинската мобилна станция.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7362
  gbp Британска лира GBP 2.19527
  chf Швейцарски франк CHF 1.74456
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.