Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:52Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Електронните дневници – без обратен ход

  11-10-2018 0 925

  Снимка:

  От началото на тази учебна година над 1000 училища въвеждат електронните дневници, по данни на просветното министерство. Те работят и с електронни и с хартиените. Идеята е от догодина хартиеният дневник да бъде пенсиониран. В област Бургас това не е новост – за дигитализация на учебния процес се работи вече повече от пет години. Не са рядкост училищата, които изпращат в реално време оценките и необходимите съобщения до родителите по електронен път. А семействата се информират чрез телефоните си за успеха и поведението на наследниците си.

  „За Бургаска област това не е нова тема – работи се от години. Електронните дневници, електронни уроци, електронни бележници, електронна комуникация с родителите има от 5-6 години. Даже миналата година имаше специална програма, за която бяха осигурени средства от Министерството на образованието и имаше модул именно за електронни дневници и електронни уроци. Тези организации, които имаха разработени такива платформи, бяха кандидатствали в електронната платформа на МОН и училищата да кандидатстват, за да си обезпечат електронната комуникация. Кандидатстваха между 30 и 40 училища по платформата за миналата година, която имаше срок и ресурс за поддръжка една година. Идеята бе да се приучат учителите как се работи с такава платформа. Защото от 2020 става задължително“, обясни инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

  Известен дискомфорт обаче в момента изпитват учителите, които за първа година работят с електронния дневник, а и трябва да попълват и хартиения.

  Чисто технически писането на отсъствия и оценки в часа отнема доста време. За това обикновено учителите правят това извън рамките на учебния час. Или пък пишат по стар навик всичко в хартиения дневник и след учебни занятия въвеждат данните в електронната платформа.

  „След часовете или в края на седмицата внасяме всичко каквото трябва в електронния дневник“, споделя опита си председателят на Синдиката на българските учители Константин Янков, който е преподавател по география в Професионалната гимназия по туризъм. От тази година в това учебно заведение също са въвели и електронните дневници. „Има много плюсове и много минуси тази система. В началото всеки учител трябва да въведе страшно много информация, която касае разпределението, за да може по-късно лесно да въвежда преподавания материал, а класните ръководители въвеждат данни за учениците, седмичната програма и т.н. Чисто технически е доста трудно да бъде осъществено. Трябва всеки учител да има лаптоп или в училището да има такива – ако искаме да бъде ефективно“, обяснява Янков и допълва, че на този етап двойното въвеждане на данните изяжда от свободното време на учителите. Надеждата е, че след тоталното отпадане на хартиените дневници и съответно ученическите бележници работата ще намалее.

  По думите на синдикалиста на този етап не са готови всички учители да боравят изцяло и само с електронните реквизити в образованието. „В момента около 1000 училища работят с електронни дневници, а в страната школата са над 2500. Това означава, че ако догодина се въведе изведнъж електронния дневник – няма как да не се създаде проблем у една част от учителите. Защото и платформите, с които се работи, изискват доста компетенции на самите учители. Когато се работи известно време - се свиква. Не е толкова трудно“, успокоява учителят по география.

  „Смятам, че няма да допуснем да има проблем, тъй като от няколко дни вече е отворена една нова електронна платформа и стартира нов проект за квалификация на педагогическите кадри, който е насочен към усъвършенстване на техните умения. Квалификацията ще е насочена в три тематични направления, едно от които е развитие на дигиталните умения“, сподели Илиева. А във всяко училище или почти във всяко има и технически лица, назначени на длъжност „завеждащ компютърен кабинет“, които не са с педагогическа норма, а да подпомагат трансфера на данни и онези учители, които трудно се справят.

  Необходимост от закупуване на техника също няма, защото училищата в Бургаско са обезпечени достатъчно добре с такава техника, чрез различни проекти, по които са работели през годините.

  Остава отворен въпросът и за компютърната грамотност на родителите. „Въпросът стои за родителите – семейства, които са с по-нисък социален статус, дали ще имат вкъщи такова комуникационно устройство за получаване на информацията. Такива изследвания не сме правили“, обясни Илиева.

  Евгени Иванов, баща на ученик от музикалното училище в Бургас, споделя впечатленията си от електронния бележник и дневник на сина си: „Удобно е, но невинаги оценките се въвеждан на време“.

  Мария Тодорова, майка на абитуриентка: „От учителите разбрахме по време на родителската среща, че няма достатъчно компютри, от които да се качват оценките. Заради което пак се прибягва до нормалния бележник за контрол от страна на родителите“.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder