Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:58Вторник

  20 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  „Елкабел“ вдига нов завод за милиони край „Долно Езерово“

  17-05-2018 0 3762

  Снимка:

  Изнасят цялото производство в супермодерна база върху близо 300 дка

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Кабелният завод „Елкабел“ ще изгражда нова производствена база край бургаския квартал „Долно Езерово“. Това стана ясно по време на заседание на правната комисия към ОбС-Бургас, която прие докладната записка на кмета Димитър Николов. С нея се цели одобряване на Подробен устройствен план за промяна на статута на земеделски земи в парцел за производствена и административна база.

  Въпросният терен в „Долно Езерово“ е в територия, отредена за промишлена зона. Той се намира между квартала и „Лукойл Нефтохим“. В докладната записка се вижда, че заводът е внесъл искане за промяна на ПУП-а на 29 март тази година, а проектът е одобрен от Експертния съвет по устройство на територията към Община Бургас и е внесен за разглеждане с обособените улици. Зелена светлина проектът е получил и от Министерство на земеделието. На практика „Елкабел“ ще изнесат досегашните си производства извън центъра на града.

  Главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева обясни пред репортер на „Черноморски фар“, че от разговорите, които са водени с „Елкабел“ става ясно, че имат намерение да направят изцяло нова база, която да е супермодерна – компютъризирана и систематизирана. „Общо имотите на „Елкабел“ в този район са близо 300 декара, които са предвидили за производствена и административна дейност, с изграждането на инфраструктура и обособяването на улици“, поясни тя.

  Илиева поясни още, че новата територия, където кабелният завод иска да се прехвърли, е близо до територия  на „Лукойл Нефтохим“ и че е по-добре, че едно производство се изнася извън града. „ В Общия устройствен план е предвидено изнасяне на производството извън активната градска територия. Сегашният им терен е контактен с квартал „Братя Миладинови“, така че, колкото по-далеч производствата, толкова по-добре“, каза още тя.

  Какво обаче ще се случи със сегашния терен на завода, който се  разпростира от „Трапезица“ до Мол „Галерия“, все още е под въпрос.  „Към момента нямаме предложение за промяна на ПУП-а на този терен. В тази част теренът е предвиден като многофункционална територия, дали ще си запазят някакви модерни части, представителни производства, офиси или бизнес инкубатор, не мога да коментирам, защото е свързано с техните инвестиционни намерения“, заяви Илиева.

  Тя обаче смята, че все пак най-вероятно ПУП-ът ще бъде променен. „Преди години правиха конкурс, събираха предложения. Това си е тяхна инвестиционна програма и няма лошо там да се случи нещо ново и модерно. Но зоната е многофункционална и тя не е само за жилищно строителство. В нея може да има офиси, магазини, заведения, може и жилища да има, но не може да са основното застрояване“, категорична е тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71159
  gbp Британска лира GBP 2.19551
  chf Швейцарски франк CHF 1.717
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder