Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:38Събота

  23 Март 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ерата на езиковите гимназии отминава

  13-02-2019 1 741

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Дона МИТЕВА

  Днес е защитата на план-приема след седми клас за следващата учебна година пред  Комисията по заетостта към Областна управа.

  По данни от Регионалното управление на образованието 3822 са учениците, които завършват седми клас. Това позволява по предварителни разчети почти 100% пълняемост на паралелките и по-добра конкурентна среда между училищата.

  144 са паралелките, които ще бъдат защитавани  пред комисията днес от Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието.

  „Броят на паралелките се запазва. На този етап се запазват и направените от директорите предложения“.

  От следващата година в държавния план-прием се приоритизира в училищата със засилено изучаване на езици да има допълнителна специализирана подготовка по математическите и природни науки. А в професионалните гимназии да се залага на професии, свързани с направление техника, компютърни технологии, дигитализация, цифровизация.

  Вследствие на широките възможности за изучаване на чужди езици още от детската градина, логично се налага тенденцията, че ерата на езиковите гимназии започва да отминава. Владеенето на език вече не е основна цел, а по-скоро съпътстваща. Това основно трябва да се разбере най-вече от родителите, които да помогнат на децата си при избора на професия. В съвременното образование, в градове като Бургас, а и в цялата страна, упорито се залага на т.нар. STEM професиите (от английски – science, technology, engineering and mathematics) -  професии и профили, където определящи са математика, физика, химия, биология. От професионалните паралелки приоритетно  се  поощряват професиите в направление „Техника и IT-технологии.

  За Бургас три са новите предложения в професионалните гимназии. Едната е корабоводител, в специалност „Морско корабоводене“ на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“. Другото предложение е за една паралелка за обучение на авиотехници в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, а третото е за обучение на техници на електромобили и хибриди в Професионалната гимназия по автотранспорт.

  От следващата година се ограничават професиите в сферата на административното обслужване. Всичко това се прави с цел да не се налага при излишък на паралелки и липса на деца да бъдат спрени определени предложения от страна на директорите на училища.

  „Тенденцията и акцентът в образованието вече ляга не толкова на знанията от енциклопедичен тип, а уменията.  Компетентностният подход започва да се налага през следващите години. Залага се на уменията и моженето“, коментира Илиева. Това е бъдещата тенденция за родното училище. Изискванията  ще се насочат към това учениците не толкова да следват учебните програми и учебниците, а да се научат на умения, приложими в професиите, които са избрали. Първата стъпка за Бургас в тази посока са именно тези три нови професии, които се предлагат за одобрение, както на днешното заседание, така и на предстоящата защита на план-приема пред просветното министерство.

   

  коментари

  Добави своя коментар

  14.02.2019 г., 12:17 ч. | Ива Йорданова
  На някои ученици им вървят чуждите езици, на други друго. Не могат да бъдат премахнати тези паралелки, само защото се изучават още от детската градина, това е несеризоно. Не може всички да учат само математика, физика, химия и биология.

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73052
  gbp Британска лира GBP 2.27713
  chf Швейцарски франк CHF 1.7396
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder