Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:44Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Eсенна офанзива за дърва в Бургас

  18-09-2018 0 454

  Снимка: Борислав Пенков

  Чака се според броя на заявките

   

   Цените с около двайсетачка отгоре

  спрямо миналата година

   

  Ина ПЕТРОВА

   

           Търсенето на дърва за предстоящия зимен сезон все повече се засилва. Офанзива тече както в Бургас, така и в селищата от по-малките общини в региона, показа наша проверка.

           Ако няма много заявки, доставката става за ден-два. Но ако се струпат повече, трябва да се заредите с търпение. Камионът с цепениците може да дойде и след 5-6 дни. Освен това домакинствата трябва да предвидят с около двайсетачка повече за кубик спрямо миналата зима.

           Нарязаните дърва сега се предлагат между 170 и 180 лева за кубик. За сравнение, миналата година те се харчеха около 150 лева. За 170 лева може да вземете кубик габър, по-скъпо се котира дъбът, който е с цена 180 лева. Офертите са на частници в Бургас. Търговският им нюх е добавил и бонус – ако вземеш над 3 кубика, получаваш чувал разпалки безплатно.

            „При нас също е засилен клиентопотокът, но това е нормално за тази част на годината. Засега разполагаме с достатъчно налични количества. Обикновено изпълняваме заявката в рамките на ден до два-три“, коментира Станислав Патъров от „Топливо“ - Бургас. В момента при тях кубик рязани дърва е 170 лева, а цепените - с 5 лева повече. Търговците уверяват, че засега не се очаква увеличение.

           Материалът основно идва от района на Странджа планина. Горските стопанства периодично осигуряват доставки. Голям фактор тук обаче са метеорологичните условия. При поредица дъждовни дни гората става недостъпна. Така доставките в един момент намаляват и дори секват. Търговци в страната се оплакват и от друго - все по-трудно се добирали до дървесината, защото основно се изнасяла за чужбина. Предимно поемала към съседните страни.

           Иначе достигането на материала от гората до градските складове у нас обикновено е в няколко стъпки. Първата е да се насекат, след което се складират във временни складове в планината. „След това за продажба се пускат определени пакети и се играе за тях. Който е купил – има дърва“, разяснява търговец. Цените, на които тръгва дървесината от гората пък се одобряват от шефовете на горските стопанства. Като се получи парафът, въпросните пакети се пускат за продан – както за физически, така и за юридически лица. Цените са различни, варират между 55 и 75 лева. Естествено, тези цени набъбват след като дърветата се нарежат, нацепят и се транспортират до градските складове. Цената скача още при доставката до врата.

           От сайта на Югоизточното държавно предприятие научаваме как върви продажбата на дървесина в момента. В началото на септември стопанството в Несебър например е получило разрешение за продажба на пакет добита дървесина на единична стойност за кубик 74,80 лева. Количествата се съхраняват във временен склад. Предназначени са за продажба на частни физически лица от община Несебър и съседната община Поморие, на база подадени от тях заявления. В зависимост от плътността и вида на дървесината тя е с различни цени. В Карнобат пък виждаме предложена цена от 64 лева, в Айтос – 68 лева за кубик. В Бургаското горско стопанство добити криви и тънки клони от цер и келяв габър пък се предлагат за едва 25 лева на пространствен кубичен метър.

           Търсенето на въглища е по-слабо. В момента цената се движи около 340 лева за тон. Могат да се намерят и по-евтини - насипните между 25 и 60 мм са 310 лева. И ако при изгаряне този тип гориво замърсява околната среда, има и безвредна алтернатива. Брикетите се водят екологично чисто твърдо гориво, затова и някои домакинства залагат именно на тях. Направени са от натурални дървени стърготини, като се произвеждат под високо налягане, без да се използват свързващи вещества.  Освен ниското съдържание на пепел – под 1%, сред другите им предимства са високата калоричност и остатъчна влага около 8%. Подходящи са за отопление на жилища, еднофамилни къщи и др. Могат да се ползват самостоятелно или в комбинация с дърва. Стават за камини, печки, котли, открити огнища.  Специалистите дават още информация - един тон брикети от слънчогледова люспа или пелети от иглолистна дървесина по калоричност се равняват на 1,9 тона дърва за огрев, 1,4 тона кафяви въглища или 500 л горивна нафта. Цената им съответно е по-скъпа и зависи от вида на дървесните частици. Има възможност да се вземе и в по-малки количества – на чувалчета от 10, 15, 20 кг, което е подходящо за камини.

           Въпреки растящите цени на дървата за огрев, те засега остават най-предпочитаният вариант за отопление. За едно домакинство са нужни около 4-5 кубика, за да се изкара зимата. Другите източници за отопление - токът, парното и топлата вода вече поскъпнаха и са с нови цени от 1 юли. Вече се чуват гласове, че ни чака още едно увеличение от октомври. Причината е поскъпване с 14% на синьото гориво. Успокояващото е, че поне засега прогнозите сочат, че ни чака топла зима. Дали ще е така и по-евтино или по-скъпо ще ни излезе отоплението ще обобщим напролет.

   
   


   


   

   


   

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder