Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:18Вторник

  21 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Фолклор от цяла Европа отново завляда Несебър

  05-07-2019 0 728

  Снимка:

  Античният амфитеатър в един от най-древните европейски градове – Несебър се превърна в сцена на първия концерт и официалното откриване на XI Европейски шампионат по фолклор „Евро фолк” 2019.

  Над 1000 участници от 10 държави, в периода от 27 юни до 7 юли, ще се изявят на различни сцени.

  Специалните гости на събитието бяха Сарварбек Фозильонов и Йясурбек Шермухамедов от Министерство на културата на Република Узбекистан.

   В поздравителния  адрес от името на кмета на Община Несебър Николай Димитров, с който той приветства организаторите и участниците се каза:

  „Провеждането на събитие от такъв вид, на толкова древно място, онагледява значимостта от опазването не само на архитектурно – историческите ценности, но и на духа и културата, изразяващи се в песните, танците и обичаите. Изказвам своята подкрепа към Вашата сърцатост и всеотдайност, с която се раздавате на тази сцена и разкривате в пълния блясък величието на фолклора.“

  Официалното откриване на Шампионата постави президентът на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали Калоян Николов, пожелавайки на участниците от България и чужбина да представят по най-достойния начин фолклорното богатство на родината си.

  Богатата и жанрово разнообразна конкурсна вечер беше допълнена от едночасов концерт, който чрез колоритни ритми и много динамика представи фолклора на гостите от Ансамбъл за песни и танци при Департамент за култура към Област Ташкент, Узбекистан.

  Стотици жители и гости на Несебър аплодираха изпълненията на чуждестранните хореографии и представянето на автентичния и обработен фолклор от всички етнографски области от България.

  Изпълнителите се оценяват в 9 категории, 2 възрастови групи и по 3 критерия. Според постиженията си, участниците получават и точки за класиране в Световната ранглиста по фолклор.

  Шампионатът се организира в рамките на Музикални празници „Евро фолк“, под егидата да Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF и Euro Folk Academy.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.