Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  01:02Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 17° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Евтим Кобарелов – роден за лекар

  14-03-2017 1 3593

  Снимка:

   Родът на Евтим Кобарелов води началото си от с. Бръшлян, Малкотърновско. Богат и известен е Кобареловият род не само в Странджа, но и със своите търговски връзки е търсен като партньор в Цариград и Анкара. Бащата Атанас Кобарелов е притежавал 2 чифлика. Негови са били горите между днешните села Ясна поляна и Писменово. Отглеждал хиляди глави овце и говеда, а с арабски коне е снабдявал турската войска. Участник в църковната борба. Жени се за Милка от с. Дерекьой, Лозенградско, която му ражда 13 деца. Остават живи само четирима сина - Петко, Градю, Георги и Евтим. Синът му Градю участва в Илинденско-Преображенското въстание 1903 год. Заловен, съден и заточен в Диарбекир. Петко е роден през 1886 год. Завършва прогимназия в Лозенград. До 1907 год. живее в родното си село. През 1922 год. бащата Атанас умира и оставя за пълномощник на имотите сина си Петко. Същата година цялото семейство и по-малките братя се преместват в Бургас. Настаняват се под наем в къщата на братя Берберови - търговци на ловни и минни материали на ул. “Ивайло”. Петко продължава търговската дейност на баща си, занимава се с дърводобив и производство на млечни продукти. През 1931 год. основава фирмата “Бургаски хладилници” АД и става неин главен акционер. Избран е за председател на Търговското сдружение в Бургас.

  Роден за лекар

  Евтим е роден през 1897 год. Идва 15-годишен в Бургас. Завършва гимназия и е изпратен да учи медицина в Грац /Австрия/. Там живее в една квартира с Жеко Грозев. Двамата бъдещи лекари стават много близки. След завършване на образованието си, Евтим специализира 2 години акушерство и гинекология във Виена. През 1928 год. се завръща в Бургас. Във влака на път от Германия се запознава с бъдещата си жена Екатерина /Катя/ Андреева, която е учела в пансион за девици в Дрезден. Тя е дъщеря на известния в Бургас аптекар Стефан Андреев. Желанието на баща й било да учи фармация, но съдбата е подготвила друг сценарии. Катя се омъжва за Евтим през 1930 год. Раждат им се две дъщери - Милка / 1933 г./ и Елена /1940 г./. Семейството се нанася да живее в къщата на Андреев. По план на германски архитект разширяват и престрояват основно дома през 1939 год. Къщата става солидна и красива. Прозорците са внесени от Мюнхен. Инсталирано е парно отопление. Имало е специална стая със стотици книги. Популярността на зет му, хирурга Кобарелов, е голяма и тази двуетажна, масивна къщата е известна на бургазлии като Кобареловата.

  Заедно със своя приятел от студентските си години, д-р Жеко Грозев, откриват кабинет до старите хали на ул. „Св. св. Кирил и Методий” 70. По-късно наемат втория етаж в ъгловата къща на ул. ”Конт Андрованти” и ул. “Цар Петър” като създават частна акушеро-гинекологична и хирургична болница. Обзаведена с операционна, гинекологичен кабинет, стаи за болни и отделна стая за медицинския персонал, болницата приема пациенти от целия Бургаски регион. Като старша сестра е работела Клавдия, а санитар - Владимир /белогвардеец/. На таванския етаж било оборудвано пералното помещение и сушилня. Болницата е известна на бургазлии като Грозевата.
  Д-р Кобарелов е бил истински народен лекар. Материалният стимул никога не е бил пред хуманния. Парите не са били цел на професията му. Често се налагало да помага спешно на хора в затруднено материално положение. Много човечен и добър специалист, името му се разчува из областта. Именно неговото човеколюбие карало хората да му вярват. Идвали са хора от много места. Той не отказвал на никого преглед и помощ. В Комлука спасява от смърт родилка и виждайки мизерията, в която живее, вади пари, за да купят мляко и пелени на току-що роденото бебе. Раздавал се е без да се щади.
  През 1941 год. д-р Кобарелов купува четириетажна сграда на площад „Царица Йоана” 22 /днес площад “Тройката” / от „Гайтанджиеви“ АД. Имал е планове да направи болница заедно с Кирил Андреев /брат на жена му Катя/ след завършване на медицина в Австрия. Отдава под наем помещения. На първия етаж се помещавал кабинетът на д-р Карагитлиев, заедно с най-модерния за времето си рентгенов апарат. Другите етажи били заети от наематели. Д-р Кобарелов бил голям общественик. Не е членувал в никаква партия. Над 12 години е председател на Червения кръст в Бургас. Заедно с адвоката Борилков основават българо-съветското дружество през 1940 год. Дава подписа си за Соболевата акция България да не участва във Втората световна война. Д-р Кобарелов е един от създателите на санитарните влакове през войната. Членува в Ротари клуб. За своята всеотдайна работа става носител на множество награди.

  Негови приятели са лекарите д-р Чакъров, д-р Баталов, д-р Воденичаров, д-р Коларов. Неразделни като братя са били с д-р Жеко Грозев. За способностите и уменията на първокласен лекар са знаели и в Медицинска академия в София. Особено оценен е от проф. Димитър Ораховец, който многократно го е канил да работи с него в столицата и да защити професура. Д-р Кобарелов отказва и се посвещава на хората от Бургас.
  Язвата, получена през студентските му години, става причина и за неговата смърт. При един голям кръвоизлив през м. април д-р Кобарелов извиква свой колега от София да го оперира. След операцията развива перитонит и умира 47-годишен, на 20 април 1944 год. Изпраща го целият град. Години наред близките откривали на гроба му цветя от признателни пациенти. След смъртта му д-р Грозев изкупува дела и оборудването на кабинета на съдружника и приятеля си и по този начин помага на жена му и децата.
  След 1945 год. настават трудни години за семейството. През 1947 год. къщата на пл. “Царица Йоанна”22 /дн. пл. “Тройката”/ е национализирана и в нея са настанени наематели от „Жилфонд“. През 1951 год. с решение на ОК на БКП в Бургас, къщата на ул. ”Яворов” е взета за Пионерски дом, като на собствениците плащат по 50 лв. месечно, а те освобождават помещенията и излизат под наем. Имуществото е разпиляно, а част от обзавеждането отива в домовете на новите властници. След завършване на гимназия, на дъщерите на д-р Кобарелов не е разрешено да следват в университети, защото са от семейството на “богаташи”. След премахване на формулярите за благонадеждност, голямата дъщеря Милка завършва задочно химия с отличие в Софийския университет, а Елена - за медицинска сестра и по този начин продължава хуманната професия на баща си.

   

  коментари

  Добави своя коментар

  29.05.2017 г., 19:57 ч. | Iassen Kobarelov Kobarelov
  Преди да направя своят коментар -бих искал да се свържя с автора на Този текст .

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.