Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:04Вторник

  19 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Евтим Кобарелов – роден за лекар

  14-03-2017 1 4555

  Снимка:

   Родът на Евтим Кобарелов води началото си от с. Бръшлян, Малкотърновско. Богат и известен е Кобареловият род не само в Странджа, но и със своите търговски връзки е търсен като партньор в Цариград и Анкара. Бащата Атанас Кобарелов е притежавал 2 чифлика. Негови са били горите между днешните села Ясна поляна и Писменово. Отглеждал хиляди глави овце и говеда, а с арабски коне е снабдявал турската войска. Участник в църковната борба. Жени се за Милка от с. Дерекьой, Лозенградско, която му ражда 13 деца. Остават живи само четирима сина - Петко, Градю, Георги и Евтим. Синът му Градю участва в Илинденско-Преображенското въстание 1903 год. Заловен, съден и заточен в Диарбекир. Петко е роден през 1886 год. Завършва прогимназия в Лозенград. До 1907 год. живее в родното си село. През 1922 год. бащата Атанас умира и оставя за пълномощник на имотите сина си Петко. Същата година цялото семейство и по-малките братя се преместват в Бургас. Настаняват се под наем в къщата на братя Берберови - търговци на ловни и минни материали на ул. “Ивайло”. Петко продължава търговската дейност на баща си, занимава се с дърводобив и производство на млечни продукти. През 1931 год. основава фирмата “Бургаски хладилници” АД и става неин главен акционер. Избран е за председател на Търговското сдружение в Бургас.

  Роден за лекар

  Евтим е роден през 1897 год. Идва 15-годишен в Бургас. Завършва гимназия и е изпратен да учи медицина в Грац /Австрия/. Там живее в една квартира с Жеко Грозев. Двамата бъдещи лекари стават много близки. След завършване на образованието си, Евтим специализира 2 години акушерство и гинекология във Виена. През 1928 год. се завръща в Бургас. Във влака на път от Германия се запознава с бъдещата си жена Екатерина /Катя/ Андреева, която е учела в пансион за девици в Дрезден. Тя е дъщеря на известния в Бургас аптекар Стефан Андреев. Желанието на баща й било да учи фармация, но съдбата е подготвила друг сценарии. Катя се омъжва за Евтим през 1930 год. Раждат им се две дъщери - Милка / 1933 г./ и Елена /1940 г./. Семейството се нанася да живее в къщата на Андреев. По план на германски архитект разширяват и престрояват основно дома през 1939 год. Къщата става солидна и красива. Прозорците са внесени от Мюнхен. Инсталирано е парно отопление. Имало е специална стая със стотици книги. Популярността на зет му, хирурга Кобарелов, е голяма и тази двуетажна, масивна къщата е известна на бургазлии като Кобареловата.

  Заедно със своя приятел от студентските си години, д-р Жеко Грозев, откриват кабинет до старите хали на ул. „Св. св. Кирил и Методий” 70. По-късно наемат втория етаж в ъгловата къща на ул. ”Конт Андрованти” и ул. “Цар Петър” като създават частна акушеро-гинекологична и хирургична болница. Обзаведена с операционна, гинекологичен кабинет, стаи за болни и отделна стая за медицинския персонал, болницата приема пациенти от целия Бургаски регион. Като старша сестра е работела Клавдия, а санитар - Владимир /белогвардеец/. На таванския етаж било оборудвано пералното помещение и сушилня. Болницата е известна на бургазлии като Грозевата.
  Д-р Кобарелов е бил истински народен лекар. Материалният стимул никога не е бил пред хуманния. Парите не са били цел на професията му. Често се налагало да помага спешно на хора в затруднено материално положение. Много човечен и добър специалист, името му се разчува из областта. Именно неговото човеколюбие карало хората да му вярват. Идвали са хора от много места. Той не отказвал на никого преглед и помощ. В Комлука спасява от смърт родилка и виждайки мизерията, в която живее, вади пари, за да купят мляко и пелени на току-що роденото бебе. Раздавал се е без да се щади.
  През 1941 год. д-р Кобарелов купува четириетажна сграда на площад „Царица Йоана” 22 /днес площад “Тройката” / от „Гайтанджиеви“ АД. Имал е планове да направи болница заедно с Кирил Андреев /брат на жена му Катя/ след завършване на медицина в Австрия. Отдава под наем помещения. На първия етаж се помещавал кабинетът на д-р Карагитлиев, заедно с най-модерния за времето си рентгенов апарат. Другите етажи били заети от наематели. Д-р Кобарелов бил голям общественик. Не е членувал в никаква партия. Над 12 години е председател на Червения кръст в Бургас. Заедно с адвоката Борилков основават българо-съветското дружество през 1940 год. Дава подписа си за Соболевата акция България да не участва във Втората световна война. Д-р Кобарелов е един от създателите на санитарните влакове през войната. Членува в Ротари клуб. За своята всеотдайна работа става носител на множество награди.

  Негови приятели са лекарите д-р Чакъров, д-р Баталов, д-р Воденичаров, д-р Коларов. Неразделни като братя са били с д-р Жеко Грозев. За способностите и уменията на първокласен лекар са знаели и в Медицинска академия в София. Особено оценен е от проф. Димитър Ораховец, който многократно го е канил да работи с него в столицата и да защити професура. Д-р Кобарелов отказва и се посвещава на хората от Бургас.
  Язвата, получена през студентските му години, става причина и за неговата смърт. При един голям кръвоизлив през м. април д-р Кобарелов извиква свой колега от София да го оперира. След операцията развива перитонит и умира 47-годишен, на 20 април 1944 год. Изпраща го целият град. Години наред близките откривали на гроба му цветя от признателни пациенти. След смъртта му д-р Грозев изкупува дела и оборудването на кабинета на съдружника и приятеля си и по този начин помага на жена му и децата.
  След 1945 год. настават трудни години за семейството. През 1947 год. къщата на пл. “Царица Йоанна”22 /дн. пл. “Тройката”/ е национализирана и в нея са настанени наематели от „Жилфонд“. През 1951 год. с решение на ОК на БКП в Бургас, къщата на ул. ”Яворов” е взета за Пионерски дом, като на собствениците плащат по 50 лв. месечно, а те освобождават помещенията и излизат под наем. Имуществото е разпиляно, а част от обзавеждането отива в домовете на новите властници. След завършване на гимназия, на дъщерите на д-р Кобарелов не е разрешено да следват в университети, защото са от семейството на “богаташи”. След премахване на формулярите за благонадеждност, голямата дъщеря Милка завършва задочно химия с отличие в Софийския университет, а Елена - за медицинска сестра и по този начин продължава хуманната професия на баща си.

   

  коментари

  Добави своя коментар

  29.05.2017 г., 19:57 ч. | Iassen Kobarelov Kobarelov
  Преди да направя своят коментар -бих искал да се свържя с автора на Този текст .

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72654
  gbp Британска лира GBP 2.23217
  chf Швейцарски франк CHF 1.72153
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder